Τελευταία Νέα

Εκδηλώσεις που στόχο είχαν να διεγείρουν τον εθνικολαϊκισμό

«Πολύ σπέκουλα και ακόμη χειρότερη παραποίηση των λεγομένων μου συνέβη μέσα σε ελάχιστες ώρες, αναφορικά με τις δηλώσεις μου σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο ΥΜΑ-Θ κ. Θ. Καράογλου για να τιμήσει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο σύγχρονο Ελληνικό κράτος.
Επειδή τιμάω τα λόγια μου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ανέχομαι να παραποιούνται κατά το δοκούν και με αφόρητο λαϊκισμό, δηλώνω πως κατά την άποψή μου και της παρούσας Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης οι εν λόγω εκδηλώσεις θύμισαν τις γνωστές εκδηλώσεις με φορεσιές…
εποχής που διοργανώνονταν επί Χούντας. Ήταν προφανώς και αυτές εκδηλώσεις που στόχο είχαν να διεγείρουν τον εθνικολαϊκισμό, ο οποίος όμως δεν προάγει την έξοδο από την κρίση που μαστίζει την Θεσσαλονίκη και τη χώρα, το αντίθετο μάλλον, φωνές τέτοιου τύπου κρατούν τη χώρα καθηλωμένη.

Στον αντίποδα αυτών των εκδηλώσεων, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να μετατρέψουν σε κακέκτυπο της Ντίσνεϊλαντ τη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργάνωσε σειρά επετειακών εκδηλώσεων και έθεσε δεκάδες άλλες υπό την αιγίδα του με γνώμονα την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων, την απότιση τιμής σε αυτά αλλά και την προοπτική για τη μελλοντική πορεία της πόλης, πάντα όμως με μια αισθητική που σέβεται τόσο την ιστορία όσο και τον πολίτη σήμερα και με στόχο την προβολή της Θεσσαλονίκης στο διεθνές γίγνεσθαι και όχι την εσωτερική κατανάλωση.
Και για να ξεκαθαρίσω τα λόγια μου, τα οποία θεωρώ πως σκοπίμως διαστρεβλώνονται, η τυπική ενημέρωση του Δήμου και του δημοτικού μηχανισμού για μια εκδήλωση και η τυπική απάντηση από πλευράς του Δήμου ότι ανταποκρίνεται στην κάλυψη των αναγκών της εκδήλωσης, όπως οφείλει, δεν αποτελεί ακριβώς αυτό που θα ονομάζαμε ‘συνεργασία’, πόσω μάλλον ‘συνδιοργάνωση’. Δεν φαντάζομαι, εξάλλου, να νομίζει κανείς ότι ο Δήμος θα εισέπραττε τέλος διαφήμισης για οποιαδήποτε εκδήλωσε του ΥΜΑ-Θ ή της Περιφέρειας… Ο Υπουργός υποτιμά τον εαυτό του και τους πολίτες όταν αναφέρει τα τυπικά έγγραφα που ανταλλάσσουν οι υπηρεσίες του Δήμου με τους διοργανωτές εκδηλώσεων ως αποδείξεις συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης…
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ΥΜΑ-Θ με τη στάση που τήρησε αποκάλυψε την άποψή του σχετικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ρόλο αλλά και τη σημασία που της αποδίδει: υποταγμένη στις διαθέσεις ενός Υπουργείου που στην πραγματικότητα κανέναν ρόλο δεν έχει να διαδραματίσει, όπως δεν είχε ούτε και στο παρελθόν, εκτός από τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Κατά τα άλλα, ο Δήμος τίμησε υπέρ του δέοντος όλες τις άλλες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου, είτε με την προσωπική μου παρουσία είτε δια των εκπροσώπων του.
Όσο για την καθιερωμένη Μαθητική παρέλαση, στην οποία ο Δήμος παρέστη δια του εκπροσώπου του, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, η άποψή μου, που επίσης την έχω δηλώσει δημοσίως και ευθέως πολλές φορές, είναι πως πρέπει επιτέλους να καταργηθεί. Άλλωστε, τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών καναλιών όπου η νεολαία της χώρας όταν ερωτάται ‘τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου ή την 25η Μαρτίου’ απαντάει άλλα αντί άλλων, αποδεικνύουν πως ο οίστρος των παρελάσεων, μαθητικών, στρατιωτικών και, εσχάτως, αναπαραστάσεων, δεν έχουν καταφέρει να ενσταλάξουν το παραμικρό στους νέους μας ως προς την ιστορία μας που πρέπει και να γνωρίζουμε και να τιμούμε, προκειμένου να πορευτούμε στο μέλλον.
Μήπως επιτέλους να αναθεωρήσουμε την πρακτική μας, προκειμένου να αποκτήσει οι χώρα μορφωμένους, πεπαιδευμένους και ενεργούς πολίτες ικανούς να τη βγάλουν από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται τώρα και να την οδηγήσουν στο νέο αιώνα που διανύουμε ήδη;
Τέλος, παραβλέπω τελείως και αφήνω ασχολίαστα όσα ειπώθηκαν από διάφορους καλοθελητές περί πατριωτισμού και άλλων τέτοιων τινών».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *