Α. Τσίπρας: “Οι συνιστώσες ή θα αυτοδιαλυθούν, ή θα μετεξελιχθούν σε τάσεις”

Η συζήτηση για το φλέγον ζήτημα της πολιτικής και οργανωτικής λειτουργίας των συνιστωσών στον ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνεται, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέδειξε ως θέμα κορυφαίας προτεραιότητας, την ανάγκη να υπάρξει μια συμπαγής παράταξη, χωρίς περιχαρακώσεις, που, …
κατά την άποψη πολλών, συνιστά η δράση των συνιστωσών.

Σε σύντομη παρέμβασή του, λίγο πριν αρχίσουν οι ψηφοφορίες στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση που και χθες διατύπωσε, ότι πιστεύει σε ένα κόμμα με τάσεις, όχι όμως με μηχανισμούς.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι τελικά για το θέμα της ξεχωριστής λίστας και των συνιστωσών, θα αποφασίσει το ίδιο το συνέδριο και πρότεινε, κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών διαδικασιών, οι οργανώσεις να λειτουργούν συναινετικά, χρησιμοποιώντας ακόμη και λίστες.

Για τις συνιστώσες, είπε ότι ή θα αυτοδιαλυθούν, ή θα μετεξελιχθούν σε τάσεις ή θα έχουν θέση παρατηρητή στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ.

To βράδυ αναμένονται τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών για τις Θέσεις της ΚΕ για τον προσυνεδριακό διάλογο, τον κανονισμό των προσυνεδριακών διαδικασιών και το Σχέδιο Καταστατικού.

Η θέση της Αριστερής Πλατφόρμας

Την ίδια ώρα, τις δικές της «Θέσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική, ιδεολογική ανάπτυξή του κόμματος κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή η «Αριστερή Πλατφόρμα» και θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μέχρι το συνέδριο του Ιουλίου.

Το κείμενο αυτό συμπυκνώνει την πολιτικο-ιδεολογική οπτική της «Αριστερής Πλατφόρμας» για τα μείζονα θέματα που απασχολούν τη χώρα, το Μνημόνιο και η πορεία της οικονομίας γενικότερα, η θέση της χώρας στην ΕΕ, ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, η εσωτερική και διεθνής πολιτική και η πολιτική συμμαχιών.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» διακατέχεται από μια μείζονα ανησυχία, το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα αποξενωθεί από τα κοινωνικά στρώματα που το στηρίζουν, όπως συνέβη σχεδόν με όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης και για τον λόγο αυτό, το κείμενο, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης ώστε να καταπολεμηθεί κάθε τάση αναδίπλωσης. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Αντίδραση Γλέζου

Ταυτόχρονα, ιδέες και θέσεις που πλήττουν τη συνοχή και τον πλουραλισμό του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε ο Μανώλης Γλέζος τον Αλέξη Τσίπρα με ανακοίνωσή του.

Σε αυτήν, την οποία υπογράφουν και τέσσερις ακόμη επικεφαλής συνιστωσών, ασκείται αυστηρή κριτική για την απόφαση επιβολής ενιαίας λίστας στην εκλογή των οργάνων του κόμματος και για την εξαγγελία της διάλυσης των συνιστωσών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος, ο πρόεδρός του σε ραδιοφωνική συνέντευξή του έκανε εισήγηση για κρίσιμα θέματα. «Η ενέργεια αυτή είναι και άτοπη και από πλευράς τύπου και ουσίας. Ως προς τον τύπο γιατί έγινε χωρίς καμία έγκριση από συλλογικά όργανα κι ενώ εκκρεμούν οι συνεδριάσεις, κι ως προς την ουσία, γιατί προβάλλονται θέσεις που απειλούν με επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του εγχειρήματος και προκαταβάλουν εξελίξεις» αναφέρει η ανακοίνωση την οποία πέρα από τον κ. Γλέζο υπογράφουν οι Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Σταύρος Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Παναγιώτης Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Γιάννης Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά).

Ακόμη, στο κείμενο επισημαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τις εξαγγελίες «επικαλούμενος εντολές από 1.600.000 ψηφοφόρους, προωθεί ιδέες και θέσεις που πλήττουν την συνοχή και την ίδια την Δημοκρατία και τον πλουραλισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να κάνουμε γιορταστικές εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε την 21η Μαΐου 2001 που συγκροτήθηκε το Φόρουμ, το οποίο οδήγησε στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια αυτή ιστορική μέρα, προς τέρψη της τρικομματικής κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της ο πρόεδρος εξαγγέλλει τη διάλυση των συνιστωσών και του ενωτικού εγχειρήματος».

Τέλος, οι πέντε που υπογράφουν την ανακοίνωση ζητούν την «απόρριψη των απαράδεκτων απόψεων που επιβάλλονται άνωθεν» και προτείνει να ισχύσουν οι διαφορετικές λίστες και απλή αναλογική στην εκλογή των οργάνων και κάθε συνιστώσα να μετέχει στο κόμμα σε ένα μεικτό σχήμα, περίπου δηλαδή όπως σήμερα.

Πηγή: protothema.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *