xOrisOria News

Κίνδυνο κατάρρευσης της κινεζικής οικονομίας προβλέπει διάσημος αναλυτής


Η κινεζική οικονομία θα επιβραδυνθεί και πιθανότατα θα καταρρεύσει τους επόμενους 9-12 μήνες σύμφωνα με τον γνωστό – για τις απαισιόδοξες προβλέψεις του – αναλυτή Μάρκ Φάμπερ. «Τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας μεγάλης φούσκας είναι όλα παρόντα» δήλωσε ο Φάμπερ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Μπλούμπεργκ από το Χόνγκ-Κόνγκ σήμερα. «Ανεξάρτητα από αυτό η κινεζική οικονομία θα επιβραδυνθεί. Το πιο πιθανό όμως είναι να καταρρεύσει τους προσεχείς 9-12 μήνες».
Ο κινεζικός δείκτης μετοχών της Σαγκάης έχει χάσει 12% φέτος, σημειώνοντας τη 4η χειρότερη επίδοση μεταξύ 92 δεικτών που παρακολουθεί …

… το Μπλούμπεργκ παγκοσμίως. Αιτία για αυτό είναι τα κυβερνητική μέτρα για την αποθέρμανση της αγοράς ακινήτων και την αύξηση των τραπεζικών αποθεματικών.
Η τελευταία αύξηση του ποσοστού των τραπεζικών αποθεματικών έγινε, χθες, καθώς προηγούμενες κινήσεις απέτυχαν να ανακόψουν την άνοδο των τιμών των ακινήτων. Μόνον το Μάρτιο, οι τιμές αυξήθηκαν 11,7% σε 70 πόλεις σε ετήσια βάση, περισσότερο απ’ όταν άρχισε η συλλογή στοιχείων το 2005.

Το ξεφούσκωμα της κερδοσκοπίας στην αγορά ακινήτων μπορεί να εξωθήσει τους επενδυτές στην αγορά μετοχών, δήλωσε ο Φάμπερ. Όμως, οι μετοχές είναι υπερτιμημένες και οι Κινέζοι επενδυτές μπορεί αντ’ αυτών να στραφούν στον χρυσό.

Να σημειωθεί ότι η κινεζική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με κορυφαίους ρυθμούς τον Απρίλιο και οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν 29% το α’ 3μηνο, ενώ οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,7% τον Φεβρουάριο (η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 16 μηνών) προσθέτοντας στους κινδύνους για υπερθέρμανση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης οικονομίας στον κόσμο.
enet

Use Facebook to Comment on this Post