Η κιβωτός με τα λείψανα του Δούκα Βλαδίμηρου κάνει περιοδεία στις πόλεις της Ρωσίας

ΜΟΣΧΑ. Η κιβωτός με τα λείψανα του Αγίου Ισάξιου Δούκα Βλαδίμηρου που εκχριστιάνισε τη Ρωσία…
άρχισε την περιοδεία της από τη Μόσχα στις πόλεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, η δέηση πριν την περιφορά των λειψάνων σε πιστούς από διάφορες ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έγινε την Τετάρτη το πρωί στο Ναό του Σωτήρος Χριστού.

“Επειδή φέτος εορτάζουμε 1000 χρόνια της αποβίωσης του δούκα Βλαδίμηρου ο οποίος άρχισε τον χριστιανικό διαφωτισμό από τη Ρωσία του Κιέβου, αφού εκχριστιάνισε το λαό, και χάρη στον οποίο η ορθόδοξη πίστη διαδόθηκε σε όλο το έδαφος της Πατρίδας μας, λήφθηκε η απόφαση να περάσει η περιοδεία με τα λείψανα του Αγίου δούκα σε διάφορες ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Δεν είναι πρώτη περιοδεία των λειψάνων στη Ρωσία, αλλά φέτος η πορεία του ιερού κειμηλίου είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτική και θα κρατήσει περισσότερο διάστημα “, τόνισε ο φύλακας του Ναού του Σωτήρος Χριστού, πρωθιερέας Μιχαήλ Ριαζάντσεφ που τέλεσε τη Λιτή για την μεταφορά των λειψάνων.

Η κιβωτός θα περιοδεύεται σε πόλεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας κατά τη διάρκεια των έξι μηνών, από τις 27 Μαΐου έως την 1η Δεκεμβρίου και θα περάσει από 50 οικισμούς.

” Θα είναι 45 πόλεις της Ρωσίας και πέντε πόλεις της Λευκορωσίας. Η ίδια η περιοδεία χωρίζεται σε επτά διαδρομές. Η πρώτη από σήμερα και μέχρι τις 17 Ιουνίου θα περάσει από τα νότια της Κεντρικής Ρωσίας. Θα αρχίσει σήμερα στην πόλη Τούλα και θα ολοκληρωθεί στο Μπριάνσκ. Η δεύτερη διαδρομή θα αρχίσει στις 20 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου, θα είναι περιοδεία στις πόλεις της Λευκορωσίας και στο Σμολένσκ.

Η τρίτη διαδρομή είναι στη νότια Ρωσία: στο Ντον και στην Κουμπάν. Έπειτα τα λείψανα θα γυρίσουν στην οικία τους, στο Ναό του Σωτήρος Χριστού και την ημέρα της γιορτής των 1000 χρόνων της αποβίωσης του δούκα Βλαδίμηρου θα μείνουν στη Μόσχα. Έπειτα η κιβωτός θα κάνει την μεγάλη περιοδεία στο Βόλγκα “, τόνισε ο Κωνσταντίν Μαλοφέγιεφ, ιδρυτής του ιδρύματος του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου υπό τη στήριξη του οποίου διοργανώθηκε η περιφορά των ιερών λειψάνων.

Το ιερό κειμήλιο επίσης θα επισκεφτεί τις πόλεις της Άπω Ανατολής και της Σιβηρίας, τα Ουράλια, τα βορειοδυτικά της χώρας και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στο Καλινινγκράντ. Η περιφορά των λειψάνων στους Ουκρανούς πιστούς έγινε αδύνατη λόγω της δύσκολης πολιτικής κατάστασης στην Ουκρανίας.

“Δυστυχώς λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των λειψάνων, το ιερό κειμήλιο δε θα περιοδεύει στην Ουκρανία. Όμως είμαστε ευγνώμονες στον Πιότρ Μογκίλα, Μητροπολίτη του Κιέβου, ότι σήμερα τα ιερά λείψανα του δούκα φυλάσσονται στο Ναό του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας.

Το 1635 κατά τις ανασκαφές της Εκκλησίας Ντεσιατίνναγια ο μητροπολίτης Πιότρ Μογκίλα ανέκτησε τα λείψανα του Ισάξιου Δούκα και τα έστειλε ως δώρο στον τσάρο Μιχαήλ Φιοντόροβιτς εκείνο το κομμάτι το οποίο τώρα θα περιοδεύει στη Ρωσία. Γι’ αυτό παρά το γεγονός ότι δε θα πάμε στην Ουκρανία, θα συνοδεύουμε τα λείψανα που μας ήρθαν από την Ουκρανία “, συμπέρανε ο Μαλοφέγιεφ.

briefingnews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *