Ο «κατήφορος» της κτηματαγοράς στη Θεσσαλονίκη


ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει ο «κατήφορος» της κτηματαγοράς, αφού πλέον άρχισαν να διαφαίνονται ξεκάθαρα οι συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης και της χαμηλής ζήτησης ακινήτων. Πλέον οι τιμές πώλησης σπιτιών έχουν παρουσιάσει σημαντικά πτωτικές τάσεις, οι οποίες φτάνουν ακόμη και το 20%. Επίσης, οι μισθώσεις επαγγελματικών χώρων ακολουθούν καθοδική πορεία, η οποία κυμαίνεται σίγουρα στο 10%, ενώ κατά 20% – 30% μειώθηκε η άυλη εμπορική αξία -ο γνωστός «αέρας»- στις ενοικιάσεις καταστημάτων. «Μαύρα» μαντάτα έρχονται και από το χώρο της εξοχικής …

… κατοικίας, αφού δεν παρατηρείται σχεδόν κανένα ενδιαφέρον από ξένους.

Το χειρότερο όλων, ίσως, είναι ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων των μεσιτών Θεσσαλονίκης, το επόμενο διάστημα θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η κατάσταση. Ηδη οι αναθέσεις ακινήτων σε μεσιτικά γραφεία αυξάνονται -άρα θα αυξηθεί κι άλλο η προσφορά- τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές διατηρούν στάση αναμονής. Μάλιστα, ήδη αρκετοί επαγγελματίες κτηματομεσίτες άρχισαν να… γυρίζουν την πλάτη στο επάγγελμα, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, με τις διαγραφές να υπερκαλύπτουν τις εγγραφές.

15% – 20% κάτω οι τιμές

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου, το πρώτο τετράμηνο του 2010 και σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς οι τιμές των κατοικιών σε ολόκληρη την πόλη εμφανίζονται μειωμένες κατά περίπου 15% – 20%. «Μπορεί σε απόλυτα νούμερα η μείωση τιμών να φαίνεται γύρω στο 5% – 10%, όμως πιστεύουμε ότι τελικά η πτώση φτάνει στο 15% – 20%. Αυτό συμβαίνει, διότι, όταν κλείσει η συμφωνία, το ακίνητο πωλείται σε πιο χαμηλή τιμή. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς την πορεία της κτηματαγοράς, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι θα πάμε χειρότερα. Να σημειώσουμε ότι η σημερινή περίοδος είναι πολύ καλή για αγορές ακινήτων, αφού οι πωλητές βρίσκονται υπό πίεση», τόνισε ο κ. Αναγνώστου.

Στους πίνακες που παρουσίασε ο Σύλλογος Μεσιτών Θεσσαλονίκης, με τις τιμές των κατοικιών σε διάφορες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς, αλλά και με αυτές του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος, διαφαίνεται ξεκάθαρα η μείωση στις αξίες.

Για παράδειγμα, τα νεόδμητα σπίτια στην Ανω Πόλη πωλούνταν πέρσι με μέσο όρο τιμών τα 2.400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ φέτος ο μέσος όρος έπεσε στα 2.000 ευρώ/τ.μ. Επίσης, στην περιοχή Κηφισιάς και Βότση, ο μέσος όρος τιμών των καινούργιων διαμερισμάτων έπεσε από τα 2.700 ευρώ/τ.μ. στα 2.300 ευρώ/τ.μ., ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση και των περιοχών Κορδελιού και Μενεμένης στα δυτικά. Ο μέσος όρος τιμών των νεόδμητων σπιτιών από τα 1.500 ευρώ/τ.μ. πέρσι έπεσε στα 1.400 ευρώ/τ.μ. φέτος. Σε ό,τι αφορά τα μεταχειρισμένα, σημαντική πτώση του μέσου όρου τιμών παρατηρήθηκε, για παράδειγμα, στην Καλαμαριά (από τα 2.100 ευρώ/τ.μ. πέρσι στα 1.650 ευρώ/τ.μ. φέτος) και στις Συκιές (από τα 1.400 ευρώ/τ.μ. πέρσι στα 1.200 ευρώ/τ.μ. φέτος).

Από τους πίνακες με τις σημερινές τιμές των διαμερισμάτων συμπεραίνεται επίσης ότι κανένα καινούργιο διαμέρισμα στην πυρίκαυστη ζώνη (κάτω από την Εγνατία) δεν πωλείται φτηνότερα από 3.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Παλιά και τη Νέα Παραλία οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 9.000 – 14.000 ευρώ/τ.μ. Αρκετά υψηλές είναι οι τιμές και στις περιοχές Καραμπουρνάκι και Αρετσού (από 3.000 ευρώ/τ.μ. – 4.400 ευρώ/τ.μ.), ενώ σε καμία περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης ο μέσος όρος τιμών πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων δε βρίσκεται πάνω από τα 2.000 ευρώ/τ.μ. (Συκιές).

Εξάλλου, ακόμη και στα μεταχειρισμένα διαμερίσματα χτυπούν «κόκκινο» οι τιμές στην Παλιά και τη Νέα Παραλία (κυμαίνονται μεταξύ 4.000 – 6.000 ευρώ/τ.μ.), ενώ υπάρχουν αρκετές περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Θεσσαλονίκης (στις ανατολικές και στις δυτικές παρυφές του, αλλά και στην περιοχή πάνω από την Εγνατία), όπου μεταχειρισμένα διαμερίσματα κοστίζουν ακόμη και μόλις 700 ή 800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Επαγγελματικά ακίνητα
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), Κώστα Γεωργάκο, στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης εντοπίζονται μεγάλα προβλήματα αναφορικά με τα επαγγελματικά ακίνητα. «Τα πολύ καλά ακίνητα λίγο ώς πολύ ενοικιάζονται ή πωλούνται, ωστόσο επειδή έχουμε αρκετές διαγραφές επιχειρήσεων, πολλοί χώροι μένουν αδιάθετοι. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν μειωθεί οι τιμές μίσθωσης και ο ζητούμενος “αέρας”», είπε ο κ. Γεωργάκος. Από την πλευρά του, ο κ. Αναγνώστου σημείωσε ότι πολλές επιχειρήσεις ζήτησαν μείωση των ενοικίων κατά 10% και το αποδέχτηκαν οι ιδιοκτήτες, ενώ η πτώση του «αέρα» έφτασε στο 20% – 30%. Σε ό,τι αφορά τις μισθώσεις των κατοικιών, ο κ. Γεωργάκος τόνισε ότι, αν και έχουν πέσει τα ενοίκια κατά κάποιο ποσοστό, τα νεόδμητα σπίτια εξακολουθούν να νοικιάζονται, καθώς και όσα από τα μεταχειρισμένα βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Ακυρώσεις συμβολαίων
Μεγάλο πλήγμα επέφερε στην κτηματαγορά η καθιέρωση του «πόθεν έσχες» στα ακίνητα, αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΜΑΣΕ, Γρηγόρη Λιάντα, έχουν ήδη σημειωθεί ακυρώσεις συμβολαίων. Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι το 99% των κατασκευών στην Ελλάδα έχουν πολεοδομικές παρανομίες, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα το 45% – 50% των τετραγωνικών μέτρων ενός ακινήτου, για τα οποία πληρώνει κανονικά ο αγοραστής, είναι μικτά ή κλεισμένοι ημιυπαίθριοι χώροι.

Αλλάζουν επάγγελμα
«Στροφή» σε άλλα επαγγέλματα κάνουν τα τελευταία περίπου 2,5 χρόνια πολλοί μεσίτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λιάντα, ο οποίος παρουσίασε τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, από το 2008 είναι πολύ περισσότερες οι διαγραφές σε σχέση με τις εγγραφές. Το 2008 σημειώθηκαν 144 εγγραφές και 154 διαγραφές, το 2009 σημειώθηκαν 96 εγγραφές και 112 διαγραφές, ενώ αναφορικά με το 2010 μέχρι σήμερα έγιναν 20 εγγραφές και 32 διαγραφές. «Πιθανότατα, μέχρι το τέλος του χρόνου, οι διαγραφές να φτάσουν τις 200, νούμερο μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά», είπε ο κ. Λιάντας. Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα την τριετία 2005 – 2007. Το 2005 σημειώθηκαν 182 εγγραφές και 73 διαγραφές, το 2006 η αναλογία ήταν 172 – 84 και το 2007 154 – 91.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *