Λ. Κατσέλη: Το δικό μας σοβαρό και ρεαλιστικό σχέδιο θα θέσει τους όρους της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα

Γράφει ο Αιας

Η Ελλάδα πρέπει να θέσει τους όρους της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα!
Σαφής και ουσιαστική, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, στη συνέντευξή της στο
«Βήμα της Κυριακής», προσδιορίζει, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, της νέας διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές. «Το  δικό μας σοβαρό και ρεαλιστικό σχέδιο θα θέσει τους όρους της διαπραγμάτευσης», τονίζει και προσθέτει:
«Η διαπραγμάτευση για να έχει ουσία και περιεχόμενο, προϋποθέτει ότι εμείς ως χώρα θα καταθέσουμε το δικό μας ρεαλιστικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και τις εκτιμήσεις μας για το χρηματοδοτικό πλαίσιο που μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα. Στη βάση αυτή μπορούμε και  πρέπει  να διαπραγματευθούμε. Οι δανειστές μας θα έχουν το βάρος της ευθύνης να αποδείξουν ότι  αυτά που προτείνουμε είτε δεν γίνονται είτε δεν είναι ρεαλιστικά», υπογραμμίζοντας πως «όσο πιο ισχυρή και ξεκάθαρη είναι η λαική εντολή, τόσο πιο ενισχυμένη θα είναι η Κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Λ. Κατσέλη, αποσαφηνίζει ότι, «δεν συνιστά μαξιμαλισμό η αξίωση για ριζική ανατροπή της πολιτικής της βίαιης λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, που το μόνο που κάνει είναι να οδηγεί έναν ολόκληρο λαό σε εξαθλίωση, διογκώνοντας τα χρέη και την ανεργία. Είναι στοιχειώδης υποχρέωση κάθε παράταξης, που προσδιορίζεται ως προοδευτική. Άλλωστε, δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει την άποψη αυτή. Σήμερα, τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς, αναπτύσσεται ένας έντονος προβληματισμός για την ακολουθούμενη πολιτική. Γίνεται μια γόνιμη αντιπαράθεση για την ανάγκη απομείωσης του χρέους, αλλαγής του μείγματος πολιτικής και προώθησης επενδύσεων και ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για τη διεύρυνση και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης των Ευρωπαικών οικονομιών. Αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής, σε λίγο δεν θα υπάρχει Ευρωζώνη».
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αναφέρει η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, «μια προοδευτική κυβέρνηση, θα πρέπει να προσέλθει στη διαπραγμάτευση, προτάσσοντας ένα δικό της αξιόπιστο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης στη βάση ρεαλιστικών εκτιμήσεων και χρηματοδοτικών σεναρίων. Μ’ αυτό τον τρόπο, πολλά μπορεί να επιτευχθούν. Σίγουρα πολλά περισσότερα από όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».
Υπάρχει μία κεφαλαιώδης διαφορά η οποία δεν έχει αναδειχθεί στο δημόσιο διάλογο: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ  αποδέχθηκε πλήρως τη νεοφιλελεύθερη επιλογή της βίαης λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης και ουδέποτε κατέθεσε μια εναλλακτική οικονομική πρόταση. Η λεγόμενη διαπραγμάτευση περιορίστηκε με αστερίσκους στα μέτρα που η ίδια η Τρόικα επέβαλε. Οι δανειστές ετοίμαζαν τα μέτρα, η κυβέρνηση τυπικά τα ενέκρινε και η Βουλή τα ψήφιζε! Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί».
Η Λούκα Κατσέλη, έχει επιλέξει να μην κατέλθει ως υποψήφια στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Στηρίζω, όμως, αποφασιστικά, με τις διεθνείς επαφές, προτάσεις και δραστηριότητές μου, την προσπάθεια να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής στην Ελλάδα και συνολικά στην  Ευρώπη, η οποία δυστυχώς έχει εγκλωβιστεί σ’ έναν κύκλο ύφεσης και λιτότητας, υιοθετώντας νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σ’ αυτή τη προσπάθεια θα συνεχίσω να συμβάλω χωρίς να μπαίνω σε καμία λογική προσωπικής «διεκδίκησης» ή «εξασφάλισης» κάποιας θέσης. Αυτό το έχω άλλωστε αποδείξει με τη πορεία μου ως σήμερα, όπου υπερασπίστηκα τις αξίες μου με προσωπικό πολιτικό κόστος».
Για τον ρόλο της Κοινωνικής Συμφωνίας, η Λ. Κατσέλη, τονίζει: «Επιδιώκουμε τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου διακυβέρνησης, που θα αλλάξει ριζικά την έως σήμερα αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης. Σε αυτό το πλαίσιο, στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που εκ των πραγμάτων αποτελεί τον βασικό κορμό του προοδευτικού αυτού μετώπου».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *