Νέα συνέντευξη κατά της Ελλάδας έδωσε ο Σόιμπλε,

Ξινή του βγήκε του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας η συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα της γερμανικής σοσιαλδημοκρατικής διανόησης «Ντι Τσάιτ» μαζί με…
τον Αμερικανό οικονομολόγο και κερδοσκόπο Κένεθ Ρόγκοφ. Ξινή λόγω… Ελλάδας και πάλι! Από την πρώτη ερώτηση κιόλας ο Αμερικανός του τα έκανε μπάχαλο του Σόιμπλε με την απάντηση που έδωσε. «Τι θα βοηθούσε πραγματικά την Ελλάδα;» ρώτησαν τους δύο συνεντευξιαζόμενους οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας που τους έπαιρναν τη συνέντευξη.
«Η Ελλάδα χρειάζεται “κούρεμα” του χρέους της. Εξαιτίας της υψηλής κατάστασης του χρέους της, τίποτα άλλο δεν είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς», απάντησε ξερά και κατηγορηματικά ο Ρόγκοφ. «Το μεγάλο λάθος σε αυτήν την κρίση ήταν ότι δεν σβήστηκαν έγκαιρα τα χρέη», πρόσθεσε. Τελεία και παύλα. Η συζήτηση ουσιαστικά είχε κλείσει σχεδόν πριν ανοίξει. Εκεί άρχισε ο μαραθώνιος του Σόιμπλε, ο οποίος έπρεπε να αποδείξει το αντίθετο, αφού αυτή είναι η γερμανική θέση: «Ο Κένεθ Ρόγκοφ μπορεί ως οικονομολόγος να μιλάει ελεύθερα για τέτοια πράγματα και είναι παρατηρητής. Εγώ είμαι πολιτικός και πρέπει να προσέχω ώστε να μην μπορούν να παρεξηγηθούν τα λόγια μου», άρχισε τη μακροσκελή και ανούσια απάντησή του ο Σόιμπλε.
«Είστε έτοιμος για ένα δεύτερο “κούρεμα” (σ.σ.: του ελληνικού χρέους);» τον ρώτησαν απηυδισμένοι οι Γερμανοί δημοσιογράφοι. «Μα έχουμε ήδη μειώσει τα επιτόκια και έχουμε επεκτείνει τα διαστήματα αποπληρωμής. Από οικονομική σκοπιά αυτό έδρασε ως ένα περαιτέρω “κούρεμα”», απαντά ο Σόιμπλε και προσθέτει στην ίδια απάντηση: «Η νέα κυβέρνηση (σ.σ.: εννοεί τον Τσίπρα) λέει ότι θέλουμε να κρατήσουμε το ευρώ, αλλά δεν θέλουμε πλέον το πρόγραμμα. Αυτό δεν ταιριάζει».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λέει, δηλαδή, ότι παραμονή στο ευρώ και μνημόνιο είναι έννοιες ταυτόσημες! Λέει ότι χωρίς μνημόνιο, η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ! Μεταξύ πολλών άλλων στις απαντήσεις του, ο Σόιμπλε δηλώνει ότι “δεν είναι ένοχη για όλα η γερμανική κυβέρνηση” που συμβαίνουν στην Ευρώπη. Προσπαθεί να συγκινήσει τους αναγνώστες με την ιδέα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, η οποία πλέον σχεδόν κανέναν ευρωπαϊκό λαό δεν ωθεί σε προσπάθειες μεγαλύτερες, πόσω μάλλον θυσίες, από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση προ πενταετίας και άρχισαν να επιβάλλονται τα ανατριχιαστικά μνημόνια. “Η Ευρώπη είναι περίπλοκη, αλλά είναι μια καινοφανής και αξιέπαινη προσπάθεια να δημιουργήσουμε κάτι νέο και να υπερβούμε τις παλιές αντιπαλότητες. Πρέπει να πείσετε τους ανθρώπους γι’ αυτό, ακόμη και στη Γερμανία. Δεν θα λειτουργήσει, αν δεν υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη – και σε αυτό ανήκει και η τήρηση των συμφωνιών”, τονίζει ο Σόιμπλε, βάλλοντας έμμεσα εναντίον της Ελλάδας, που υποτίθεται ότι δεν τηρεί όσα έχει συμφωνήσει.
Δεν μπορεί φυσικά να μην πει και κάτι ακόμα εναντίον της χώρας μας. «Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι απασχολεί σε σχέση με τον πληθυσμό της τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους και θέλει να προσλάβει κι άλλους. Η χώρα έχει έναν υψηλότερο κατώτατο μισθό από πολλά άλλα κράτη – μέλη και επιθυμεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια», υπογραμμίζει. Ο Αμερικανός οικονομολόγος και κερδοσκόπος Κένεθ Ρόγκοφ κάνει μια «πάσα» στον ομοϊδεάτη του, τον Σόιμπλε, αναφερόμενος στους… «αριστερούς οικονομολόγους» Πολ Κρούγκμαν και Τζόζεφ Στίγκλιτς που έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ της Οικονομίας και οι δύο. Οι συμβουλές τους «κατέστρεψαν την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία» αποφαίνεται χαιρέκακα ο Σόιμπλε.
Αυτοί έχουν, όμως, επίσης επιχειρηματολογήσει ότι «η Ελλάδα δεν τηρεί τα καθήκοντα λιτότητας επειδή ποτέ η υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα συμβιβαζόταν με έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη». Θηρίο γίνεται ο Σόιμπλε, που προσπαθεί να συγκρατηθεί. «Εγώ δεν θα το σχολιάσω αυτό. Δεν ξέρω, όμως, αν σε ένα τέτοιο ζήτημα θα βασιζόμουν στη συμβουλή Αμερικανών οικονομολόγων», απαντάει, υπονοώντας προφανώς ότι μόνο Γερμανοί οικονομολόγοι, και μάλιστα με τις απόψεις του Σόιμπλε, μπορούν να μιλήσουν αξιόπιστα για το ποια χώρα θα ανήκει στην Ευρωζώνη και ποια όχι. Φανερή επίσης η «μπηχτή» προς την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο έχει φίλους της τον Κρούγκμαν και τον Στίγκλιτς, αλλά απολαμβάνει και κάποια ιδιόμορφη στήριξη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Γιωργος Δελαστικ,

ΕΘΝΟΣ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *