Ντόρα Μπακογιάννη “Μηδενική ανοχή στη βία: Μύθος ή Πραγματικότητα;”

Άρθρο της βουλευτού της ΝΔ, κας Ντόρας Μπακογιάννη 

Τις τελευταίες μέρες, λόγω της έξαρσης της βίας της Χρυσής Αυγής, που προκάλεσε γενικό πλέον αποτροπιασμό, ‘’πιπιλίζεται’’ συνεχώς από όλους σχεδόν τους πολιτικολογούντες στα κανάλια και παντού, με πάθος, η καραμέλα της ‘’μηδενικής ανοχής στη βία’’…

Θαυμάσια! Θεωρητικώς λοιπόν όλοι καταδικάζουν τη βία ‘’απ’ όπου κι αν προέρχεται’’, κατά την έκφραση του συρμού.


Η πραγματικότητα όμως είναι ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας (και ασφαλώς των ταγών της), επέδειξε μεταπολιτευτικά μια αξιοσημείωτη ανοχή στη βία και, αναλόγως της τοποθέτησης εκάστου εντός του πολιτικού φάσματος, συνήθως την διαχώριζε σε δική μας και των άλλων, σε δικαιολογημένη και αδικαιολόγητη!

Επιπλέον, πολλές φορές, δεν είχαμε απλώς ανοχή αλλά και έμμεση δικαιολόγηση της βίας! Για να καταστεί δε δυνατή η λογική και ηθική αυτή ακροβασία συνέβη και κάτι άλλο: διευρύνθηκε κατά το δοκούν ο ορισμός της βίας (των άλλων) ώστε να δικαιολογείται η ‘’δική μας’’.

Δεν ήταν τυχαίο ότι τη μάχη κατά της τρομοκρατίας την εποχή που οι άνθρωποι που μιλούσαμε ανοιχτά εναντίον της μετριόμασταν στα δάχτυλα . Ήμασταν ελάχιστοι, και νιώθαμε πολιτική μοναξιά. Όπως και όταν μόνο τρείς βουλευτές (Χρυσοχοϊδης, Μαρκογιαννάκης, Μπακογιάννη) ήμασταν μέσα στη Βουλή για να ψηφιστεί το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα. Η διάταξη που μπορούμε να επικαλούμαστε σήμερα για να καλέσουμε την Χρυσή Αυγή ενώπιον της Δικαιοσύνης για ‘’σύσταση συμμορίας’’.

Συμπέρασμα: όπως δεν υπάρχει το ‘’ολίγον έγκυος’’ έτσι δεν υπάρχει και ‘’ολίγη’’ ανοχή στη βία. Η βία, για να καταπολεμηθεί, χρειάζεται ομόθυμη καταδίκη από όλους – και για όλες της τις εκφάνσεις.
Η Χρυσή Αυγή ειδικά, μέρα με τη μέρα, αποδεικνύεται ότι ουσιαστικώς δεν είναι κόμμα. Είναι μια νεοναζιστική, εγκληματική, παραστρατιωτική οργάνωση. Αποτελεί ύβρη για την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Στον αγώνα κατά του ολοκληρωτισμού και της ανομίας που εκπροσωπεί η Χρυσή Αυγή μεγάλο βάρος πέφτει στη Νέα Δημοκρατία: Η ΝΔ ιδρύθηκε από τον Κων/νο Καραμανλή – και αναπτύχθηκε πολύ σ’ αυτήν την κατεύθυνση και από τον Κώστα Μητσοτάκη – ως το κόμμα τού (ριζοσπαστικού μάλιστα) φιλελευθερισμού. 


Κανένας, ούτε η σοσιαλδημοκρατία, ούτε η ποικίλων αποχρώσεων Αριστερά, ούτε η λαϊκίστικη Δεξιά, δεν είναι από την ιδεολογία του πιο ‘’κάθετα’’ τοποθετημένος απέναντι στον εθνικοσοσιαλισμό, αλλά και απέναντι σε κάθε ολοκληρωτισμό, όσο η ΝΔ.

Πρωταρχική αξία στο καταστατικό της ΝΔ είναι η ελευθερία – και απ’ αυτήν πηγάζουν όλες οι άλλες αρχές, όπως η τάξη, που νοείται μόνον ωςκόρη της ελευθερίας. ‘’Εύτακτον το ελεύθερον’’.
Ο φιλελεύθερος πολίτης πιστεύει στην αξία του ατόμου, όχι της μάζας.


Διακρίνουν δε τα άτομα ανάλογα με την αξία τους, όχι το χρώμα της επιδερμίδας τους, την θρησκεία ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Πιστεύουν στη δημοκρατία, όχι στον δικτατορικό μονοκομματισμό.

Η απάντηση λοιπόν στην Χρυσή Αυγή σήμερα δεν μπορεί να είναι μόνον η καταστολή. Οφείλει να είναι και ένα μίνιμουμ εθνικής συμφωνίας επί θεμάτων δημοκρατικής εφαρμογής του Συντάγματος και των νόμων. Η κοινωνία το απαιτεί-οι δε πολιτικοί από καιρό το χρωστάνε στον εαυτό τους.

Στην πολιτική, όταν οι καιροί το απαιτούν, οφείλουμε όλοι να αναλογισθούμε σοβαρά τις ευθύνες μας-και είναι πάντα δυσκολότερο να πεις το εποικοδομητικό ‘’ναι’’ από το εύκολο “όχι”.

Στον αγώνα αυτόν πιστεύω ότι οφείλει να έχει καθοριστικό ρόλο, από την φύση της όπως είπα, η ΝΔ.
Την συμφέρει – επιτέλους – και πολιτικά (αυτό ήδη δείχνουν οι δημοσκοπήσεις) αλλά κυρίως το οφείλει στον εαυτό της: στην ιδεολογία της και στην ίδια της την ιστορία.

news4all.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *