Η νέα πόλη έρχεται και θα είναι χωρίς αυτοκίνητο

Γράφει ο Κάσσανδρος


Μια ανθρωπιστική, φιλική προς τους ανθρώπους πόλη είναι πρώτα και κύρια μια προσβάσιμη πόλη, όπου η μετακίνηση είναι δυνατή για όλους. Πολλές είναι οι πόλεις που σήμερα μαστίζονται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση…
και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές τους ο γρηγορότερος τρόπος να φτάσει κανείς γρηγορότερα στον προορισμό του είναι ένα ποδήλατο, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο μεταφοράς.

Η δύναμη όμως και η αξία της πεζοπορίας θα δώσει το σχήμα στις πόλεις του μέλλοντος, λένε πια οι επιστήμονες.

Οι νέες εφαρμογές στα έξυπνα τηλέφωνα για πεζούς και οι υπερσύγχρονοι χάρτες που σε οδηγούν άμεσα εκεί που θέλεις και η γενικευμένη απαίτηση για καθαρό αέρα χωρίς ρύπους και κυκλοφοριακά εμφράγματα, αλλάζουν την αντίληψη για τη μετακίνηση και την επιλογή του τόπου εργασίας και κατοικίας . Η νέα πόλη έρχεται και θα είναι χωρίς αυτοκίνητο.

Η σύγχρονη πόλη δυναστεύεται από τα αυτοκίνητα εδώ και πολλά χρόνια. Οι επιπτώσεις στην υγεία, στην οικονομία, στο ίδιο το μέλλον του πλανήτη είναι τεράστιες. Το αυτοκίνητο όμως σύμφωνα με τις νέες αντιλήψεις και τις προβλέψεις ειδικών (αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, φιλοσόφων, περιβαλλοντολόγων κ.α.) σταδιακά μέσα στον 21ο αιώνα θα πάψει να είναι επιθυμητό, χρήσιμο και απαραίτητο. Και κάποια στιγμή θα μπει στο μουσείο.

Νωρίτερα όμως θα έχει δημιουργηθεί η ιδανική πόλη; Ποια είναι αυτή;

Την παρακάτω περιγραφή βρήκαμε στο BBC FUTURE :

”Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις στον πλανήτη μπορεί να φανεί εύκολα από τον αέρα . Όλα οι αυτοκινητόδρομοί της έχουν μετατραπεί σε δημόσιους χώρους , οι δρόμοι με τις πολλαπλές λωρίδες κυκλοφορίας τους αντικαθίστανται από εκτεταμένα μακρόστενα πάρκα . Στο κέντρο του καθενός από αυτά τα πάρκα τρέχουν μικρές λωρίδες λεωφορείων , προστατευμένοι ποδηλατόδρομοι και εξαιρετικές διαδρομές με τα πόδια . 

Αυτό το δίκτυο των ”αστικών μονοπατιών” συνδέει μεταξύ τους την κάθε μία από τις γειτονιές. Έτσι είναι δυνατόν να πάει κανείς γρήγορα οπουδήποτε στην πόλη με τα πόδια ή με ειδική υποδομή ποδηλάτων – αν και το ολοκληρωμένο σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών είναι συνήθως πιο γρήγορο .

Ο μετασχηματισμός υπερβαίνει το απλό ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον . Μια πολιτιστική αλλαγή έχει συμβεί και οι κάτοικοι εν γένει επιλέγουν να ζήσουν κοντά στο σημείο όπου εργάζονται . Η Παιδεία έχει βελτιωθεί , και τα παιδιά με τα πόδια ή με το ποδήλατο πηγαίνουν σε σχολεία ποιότητας κοντά στον τόπο διαμονής τους. 

Η Υγεία έχει βελτιωθεί δραματικά και οι άνθρωποι ζουν περισσότερο . Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν δικά τους αυτοκίνητα , και εκείνοι, οι λίγοι, που οδηγούν , το κάνουν μόνο ως χόμπι , δεδομένου ότι τα αμάξια είναι τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής .

Αυτό είναι το Λος Άντζελες του μέλλοντος.

Σίγουρα δεν είναι το Λος Άντζελες του παρόντος με τους 20 ανισόπεδους δρόμους των αμέτρητων λωρίδων αυτοκινήτων, με τα παρκινγκ να είναι πια μεγαλύτερα και από πάρκα και μεγάλα στάδια και με την κυκλοφοριακή ασφυξία να σου σταματάει το μυαλό και να σε στέλνει στον ψυχίατρο”!

Η ”μεγαλειώδης” πριν από πενήντα χρόνια περίπου σύλληψη του σχεδίου να γίνουν πόλεις που θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων διευκολύνοντας το αυτοκίνητο, έφτιαξε μια παγκόσμια μάστιγα.

Πάνω από εξήντα εκατομμύρια καινούργια αυτοκίνητα βγαίνουν στον πλανήτη κάθε χρόνο, ενώ το ίδιο διάστημα 270.000 πεζοί σκοτώνονται από αυτοκίνητα.

Σημειώστε και τα άλλα: το νέφος , οι τοξικές εκπομπές αερίων, η απίστευτη κατασπατάληση φυσικών πόρων , καθιστική ζωή, οι καρκίνοι, τα εμφράγματα, η αύξηση των υπέρβαρων ανθρώπων και πολλά άλλα είναι το κόστος ενός συγκεκριμένου πολιτισμού ο οποίος σιγά-σιγά θα πεταχτεί στα άχρηστα από ανάγκη. Από την ανάγκη του ανθρώπου να απαλλαγεί από τους παραλογισμούς του 20ου αιώνα και να ζήσει σε έναν προστατευμένο πλανήτη σε όμορφο φυσικό περιβάλλον.

news4all.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *