Με ούριο άνεμο το πρώτο συνέδριο της Κοινωνικής Συμφωνίας

Γράφει ο Αιας
Με εντατικούς ρυθμούς και μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας συνεχίζονται οι εργασίες για την προετοιμασία του πρώτου συνεδρίου της Κοινωνικής Συμφωνίας, που θα διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου, στην Αθήνα…
Ήδη, δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο καταστατικού του κόμματος, το οποίο με τις καινοτομίες που εισάγει αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικής λειτουργίας ενός ζωντανού και δημιουργικού κομματικού οργανισμού.

«Όσοι συμμετέχουμε στο Κόμμα της Κοινωνικής Συμφωνίας», τονίζεται στο προοίμιο του καταστατικού, «φιλοδοξούμε να εκφράσουμε τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, της νέας γενιάς και όλων όσων επιζητούν την πρόοδο με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Υπηρετούμε τις αρχές της Eθνικής Ανεξαρτησίας και Kυριαρχίας, της Δημοκρατίας, του σοσιαλισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Αγωνιζόμαστε για την εμβάθυνση της δημοκρατίας μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

Στο συνέδριο τα μέλη και οι φίλοι της Κοινωνικής Συμφωνίας θα κληθούν να συνδιαμορφώσουν και να εγκρίνουν τις καταστατικές και προγραμματικές θέσεις, να συναποφασίσουν τη στρατηγική και να εκλέξουν τα όργανα του κόμματος.

«Ο Ελληνικός λαός», επισημαίνεται στη ανακοίνωση του κόμματος, «βιώνει καθημερινά την φτωχοποίηση, τη διόγκωση της ανεργίας, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, τη διάλυση των δομών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, την καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την απώλεια της ιδιοκτησίας του ακόμα και της πρώτης κατοικίας του, την καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων του , την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών. 

Η Χώρα μας γίνεται ένα κράτος περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας και χώρα «ευκαιρίας» για τις αγορές. Η Κοινωνική Συμφωνία ιδρύθηκε με στόχο να συμβάλει στην ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της βίαιης λιτότητας και να αγωνιστεί για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη κρίση».

Η Κοινωνική Συμφωνία, μέσα από τις δύο Πανελλήνιες Συνδιασκέψεις καθώς και τις ημερίδες, που οργάνωσε, συνδιοργάνωσε και συμμετείχε, ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις για να προωθήσει τους στόχους των προγραμματικών της θέσεων, με προτεραιότητα:


Την επεξεργασία και κατάθεση για δημόσιο διάλογο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης έχοντας ως βασική αρχή την ευημερία του λαού και όχι των δανειστών

Τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης

Την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και του κράτους, μέσω μιας βαθιάς ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης των δημοκρατικών αντιπροσωπευτικών θεσμών και της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των πολιτών

Την επεξεργασία και προώθηση μιας Εθνικής Στρατηγικής με σκοπό να ενισχυθεί η θέση, η ασφάλεια και ο γεωπολιτικός ρόλος της χώρας

Τον αγώνα για μια προοδευτική Ευρώπη, μέσα από πολυεπίπεδες συμμαχίες με άλλες προοδευτικές δυνάμεις για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής, προοδευτικής και κοινωνικής Ευρώπης
Τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου ανατροπής και μιας ευρύτερης συμπαράταξης δημοκρατικών, προοδευτικών, οικολογικών, σοσιαλιστικών και αριστερών δυνάμεων στη βάση κοινών αξιών και μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας με στόχο την ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής και την υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

Η Κοινωνική Συμφωνία καλεί όλες τις Ελληνίδες και Έλληνες, που έχουν τις ίδιες αγωνίες και προβληματισμούς και ενστερνίζονται τις ίδιες αρχές και αξίες να πλαισιώσουν τις γραμμές της, «για να υψώσουμε μαζί ασπίδα προστασίας απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση, για να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα της ανατροπής».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *