Τα σημάδια είναι εκεί, είναι πραγματικά, αλλά κάποιοι κάνουν ότι δεν τα βλέπουν.
Στην πραγματικότητα, απλώς δεν ενδιαφέρονται για την πορεία της χώρας…
Επιδιώκουν πρόωρες εκλογές τη στιγμή ακριβώς που όλοι αντιλαμβάνονται πως βρισκόμαστε σε μια διαδικασία ανάκαμψης, ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια ύφεσης, πολιτικής σταθερότητας που ευνοεί την οικονομία και ηρεμεί όλους τους εξωτερικούς παράγοντες.
Αυτή την ώρα, δεν υπάρχει τίποτε που να μην «κραυγάζει» πως το τελευταίο το οποίο χρειάζεται η Ελλάδα είναι άλλη μια προεκλογική περίοδος και άλλη μια εκλογική διαδικασία.
Μετά την έναρξη της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με δεδομένη την εμμονή να μην καρποφορήσει, τα ελληνικά ομόλογα ξεπέρασαν το φράγμα του 10% – και εκεί παραμένουν – πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα αδυνατεί και πάλι να βγει στις αγορές.
Το επιτοκιακό κόστος των εντόκων γραμματίων του δημοσίου ανέβηκε.
Ο τουρισμός, που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ το δεκάμηνο, κυριολεκτικά «πάγωσε», μαζί με τις κρατήσεις.
Όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι επενδυτικές τράπεζες και οι διεθνείς οίκοι μας βομβαρδίζουν με προειδοποιήσεις.
Χαρακτηριστικές είναι δύο εκθέσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που δημοσιοποιήθηκαν με απόσταση μόλις ενός μηνός.
Σ’ αυτήν της 20ής Νοεμβρίου 2014, αναφέρεται πως οι πρώτες εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο του έτους ενισχύουν σημαντικά τις ενδείξεις για μετάβαση σε καθεστώς ανάπτυξης εντός του 2014.
«Η προβλεπόμενη έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη μακροχρόνια και βαθιά ύφεση εντός του 2014 φαίνεται πλέον να επιβεβαιώνεται από τα μακροοικονομικά δεδομένα, όπως καταδεικνύουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία των τριμηνιαίων Εθνικών Λογαριασμών, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ», επισημάνθηκε πριν από έναν μήνα στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΚΕΠΕ.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2014 αποτέλεσε το πρώτο τρίμηνο κατά το οποίο καταγράφηκε θετικός ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας, ως προς το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, μετά από μία περίοδο συνεχόμενων, με μία μοναδική εξαίρεση, αρνητικών ποσοστιαίων μεταβολών για 24 τρίμηνα.
Η ελληνική οικονομία εισήλθε σε φάση ανάκαμψης από το β´ τρίμηνο του 2014, ενώ, σύμφωνα με το πιο μετριοπαθές σενάριο της μελέτης του ΚΕΠΕ, η ελληνική οικονομία μπορεί να αναπτύσσεται με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,4%, με ορίζοντα το 2020.
Η σωρευτική επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμήθηκε έως 17% και προέκυπτε (στα τέλη Νοεμβρίου) ότι «η ελληνική οικονομία ξέφυγε από το φάσμα της ύφεσης, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να αναμένονται ισχυροί για τα επόμενα χρόνια. Οι βασικοί μακροοικονομικοί, καθώς και ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν να επιβεβαιώνουν αυτή την εξέλιξη. Οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις στα δεδομένα για το ΑΕΠ της χώρας συνοδεύονται από ένα, επίσης, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό στοιχείο σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το οποίο αφορά στην καταγραφόμενη, έστω και μικρή, συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της ανεργίας».
Πριν από λίγες μέρες, στις 22 Δεκεμβρίου, το νέο μηνιαίο δελτίο του ΚΕΠΕ ανέφερε πως «στην παρούσα συγκυρία, όπου η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, με τη χειρότερη φάση της κρίσης να έχει ξεπεραστεί, απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ η ασυμφωνία και η όξυνση του κλίματος ενισχύουν την αβεβαιότητα».
Αναφέρεται επίσης πως «κρίνεται αναγκαίο το πολιτικό σύστημα να συμφωνήσει ή τουλάχιστον να συγκλίνει σε δέσμη πολιτικών για θεμελιώδη ζητήματα όπως το παραγωγικό πρότυπο της χώρας, την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την τόνωση των επενδύσεων και των εξαγωγών, την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και των ανεξάρτητων θεσμών, τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας και τη δικαιότερη κατανομή των πόρων, με στόχο την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, ώστε να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, καίρια για την επόμενη ημέρα κρίνεται η ύπαρξη σχεδιασμού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου».
Αναφέρεται επιπλέον πως «σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, η διενέργεια πρόωρων εκλογών αποτελεί αρνητικό πιστωτικό γεγονός, καθώς δημιουργεί αβεβαιότητες και προκαλεί καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, η μη επίτευξη συμφωνίας φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας χρηματοδότησης της οικονομίας, με δεδομένες τις σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015. Το περιβάλλον αβεβαιότητας, επίσης, σημειώνεται ότι οδηγεί σε αποδυνάμωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, ενώ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει αρνητικά στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας”.
Και καταλήγει το δελτίο: «Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας υπήρξαν ραγδαίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την ανακοίνωση της επίσπευσης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας, όπου δεν αναδείχθηκε Πρόεδρος. Ανάλογα με την έκβαση της διαδικασίας αυτής και εφόσον δεν επέλθει συμφωνία θα διεξαχθούν εκλογές στις αρχές του 2015. Οι πολιτικές διεργασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 1ου διμήνου του 2015, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία, προκάλεσαν ανησυχίες στις αγορές, λόγω των πιθανών επιπτώσεων από μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις διαφωνούν σε ουσιώδη ζητήματα».
Επομένως, είναι σαφές: Ο καθένας με τη συνείδησή του.
Και τις ευθύνες του…
elzoni.gr
Use Facebook to Comment on this Post