Κοιμάται ήσυχος ο Γιώργος Παπανδρέου;

Τελικά είμαστε, όντως, ένας περίεργος λαός ή απλά μας τυφλώνει η τάση αυτοκαταστροφής; Εδώ και μέρες ξεκίνησε μία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία προκαλεί τεράστια ζημία στη χώρα, για τον…..
απλούστατο λόγο ότι η κυβέρνηση και ειδικά το οικονομικό επιτελείο χάνουν και την ελάχιστη αξιοπιστία που τους είχε απομείνει μετά τα συνεχή ήξεις αφίξεις και ύστερα από τόσες αποτυχημένες προσπάθειες να εφαρμοστεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Παρ’ όλα αυτά δεν σταματάμε τη συζήτηση, αντίθετα τη συντηρούμε δίνοντας τροφή για ειρωνικά σχόλια και παιγνίδια εις βάρος της πατρίδας μας.
Ακούγοντας την Τετάρτη το πρωί τον διευθυντή του τμήματος νομισματικής πολιτικής και κεφαλαιαγορών του Ταμείου, Χοζέ Βινιάλς, να λέει ότι από τη στιγμή που μια χώρα απωλέσει την εμπιστοσύνη των αγορών δεν μπορεί να την επανακτήσει άμεσα και πως για να συμβεί αυτό χρειάζεται χρόνος και η χώρα οφείλει στην πορεία να επιδείξει την αναγκαία αποφασιστικότητα, με κυριάρχησε θλίψη αλλά και απόγνωση. Πρόκειται για βαριές κουβέντες που ακούω καθημερινά στην αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά όταν τις εκστομίζει ένα μεγαλόστελεχος του ΔΝΤ και, μάλιστα, δημόσια, νοιώθεις ότι οι ξένοι έχουν ήδη διαπιστώσει πως δεν γίνεται τίποτα σωστό σ’ αυτόν τον τόπο.
Τη Δευτέρα το βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο για να συζητήσουμε την κατάσταση ενόψει της εαρινής συνάντησης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Την παρέα συμπλήρωσε ένας συνάδελφος της εφημερίδας Washington Post, ο οποίος γνώρισε την Ελλάδα το 1963 και από τότε την αγάπησε με πάθος. Μιλούσε για την χώρα μας με πόνο. Φεύγοντας από τον τόπο της συνάντησης επέλεξα να περπατήσω μέχρι το σπίτι μου, περισσότερο για να πάρω μία ανάσα, ώστε να μπορέσω να χωνέψω τα συμπεράσματα της συζήτησης.
Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι «δεν πάμε καλά». Αυτές οι τρεις λέξεις κρύβουν τα τραγικά λάθη που έγιναν μετά την επιβολή του Μνημονίου. Ανεξάρτητα απ’ όσα υποστηρίζουν δημόσια, τα οποία κυριαρχούνται από αισιοδοξία, στο Ταμείο θεωρούν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν εφαρμόζεται και η κρίση μεγαλώνει και επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Παλαιότερα άκουγα την φράση ότι «πτώχευσε το κράτος, όχι ο λαός». Η φράση άλλαξε: «πτώχευσε το κράτος, πτωχεύει και ο λαός». Παλαιότερα έλεγαν, επίσης, ότι οι Ελληνες «έχουν κομπόδεμα για ώρα ανάγκης». Τώρα ομολογούν πως και αυτό το κομπόδεμα εξαντλείται. Αρα, βρίσκεται σε κίνδυνο και η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Είναι μερικές φορές που οι δανειστές μας, ιδιαίτερα οι αξιωματούχοι του Ταμείου που όσο και αν ακούγεται περίεργο δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθησία, σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν έρχεται η συζήτηση στα θέματα που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Δεν μπορούν να αντιληφθούν την παντελή ανυπαρξία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Δεν μπορούν να εννοήσουν τους λόγους για τους οποίους ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο η ατιμωρησία είναι κανόνας. Τα δύο αυτά θέματα έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Ιδιαίτερα για τον κ. Παπανδρέου οι συνομιλητές του θυμούνται ότι όταν αντιλήφθηκε –υποτίθεται- στο Νταβός την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, τους υποσχέθηκε ότι εάν τον βοηθήσουν θα ανοίξει τις φυλακές για τους επίορκους πολιτικούς και τους φοροφυγάδες. «Μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές όλοι είναι έξω,» απάντησα στον δημοσιογράφο της Washington Post που ρώτησε σχετικά, γνωρίζοντας πως στην Αμερική των αντιθέσεων και των συμφερόντων υπάρχει και κρίση και τιμωρία. Ειλικρινά, πώς είναι δυνατόν να ανεχόμαστε την ατιμωρησία;
Από τον περασμένο Αύγουστο έχω μία απορία που μου γεννήθηκε όταν μία σημαντική πηγή στο Ταμείο ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει προσωπική υπόσχεση στον Ντομινίκ Στρος Καν ότι θα πατάξει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή και θα τιμωρήσει όσους πόνεσαν τον λαό. Κοιμάται ήσυχος ο κ. Παπανδρέου τα βράδια; Γιατί μετά από τόσους μήνες δεν υλοποίησε την υπόσχεσή του; Και είναι μία υπόσχεση που θα χαροποιούσε τον ελληνικό λαό, ο οποίος σίγουρα θα εκτιμούσε την πρωθυπουργική πράξη και θα του έδειχνε και άλλη ανοχή. Πώς είναι δυνατόν να ζητά «να βάλουν πλάτη» οι Ελληνίδες και οι Ελληνες όταν ο ίδιος δεν έχει πράξει το παραμικρό για να τιμωρηθεί έστω και ένας από τους φταίχτες;
Γιατί να ελπίζουμε κύριε πρωθυπουργέ όταν ακούμε τα τρομερά και φοβερά που συμβαίνουν στον τόπο μας; Ενοιωσα να με ρίχνουν στη γη και να με ποδοπατούν όταν πληροφορήθηκα από την πιό αξιόπιστη πηγή που έχω στην Ουάσιγκτον ότι σύζυγος πολιτικού, που διετέλεσε και υπουργός, συμβούλευσε αλλοδαπή κυρία που έχει σχέση με ντόπιους και ξένους μεγαλοτραπεζίτες να ψωνίζει μόνο από το τάδε μαγαζί στο Κολωνάκι και να μην ζητά απόδειξη για να της κάνουν έκπτωση 40%… Εσείς πώς θα νοιώθατε κύριε Παπανδρέου;

Home 2018

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

17 Comments

 1. Ανώνυμος

  Τι κλαίτε ωρε σαν τις χήρες στο κρεβάτι και αλληλοβρίζεστε;
  Επειδή θα χάσουμε τις ανέσεις μας;
  Δεν πειράζει.Οι μαλακίες πληρώνονται…
  Δίκιο έχει ο ποιητής παραπάνω.
  Ας στείλουμε στο διάολο τους πολιτικάντηδες και ας στρωθούμε στην δουλειά.
  Ας βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους και αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη.
  Οι πατεράδες πως μεγάλωσαν;
  Είχαν τις ίδιες ανέσεις με εμάς;
  Η Ελληνική γή είναι ευλογημένη. Κουκούτσι φτύνεις και φυτρώνει καρποφόρο.
  Μπορεί να μας θρέψει όλους.
  Τι κάθεστε στα τσιμεντόκουτα της Αθήνας, όσοι έχετε την δυνατότητα να επιστρέψετε στα χωριά σας και εκλιπαρείτε για μια θεσούλα συμβασιούχου στο δημόσιο.
  Και γελαδάρης και προβατάρης και αγρότης καλές δουλειές είναι.
  Ας μάθουμε και τα παιδιά μας να δουλεύουν.
  Ολημερίς στις καφετέριες κοπριτεύουν.
  Ούτε Δραχμή τσακιστή στους δανειστές. Να τα πάρουν πίσω απο τον Γιωργάκη,τον Κωστάκη,τον Άκη, τον Σημίτη και απο αυτούς, που μαζί τους μοιραζόντουσαν τις μίζες και τις χρέωναν σε εμάς.

  Reply
 2. Ανώνυμος

  Γιατι ο ΓΑΠ φοραει την βερα στο αριστερο του
  χερι ??????
  Μονο οι καθολικοι οι γιαχωβαδες και οι μουσουλμανοι την φορανε αριστερα .

  Reply
 3. Ανώνυμος

  Ανώνυμος είπε…
  iparxei k to opoios exei tin miga na tin ferei piso.ante kopse tis mlkies.ftanei

  Μιλήσανε όλοι,
  μιλήσανε και οι κώλοι….

  Reply
 4. Ανώνυμος

  Ανώνυμος είπε…
  7,39 σφοσον λες οτι εισαι ελληνας και ποιο πανω οτι βαλαν το αγγουρι στο κωλο των ελληνων καταλαβαινουμε ποιες ειναι οι σεξουαλικες σου προτημισεις.
  σε λαθος μπλοκ γραφεις
  τα πουστρακια αλλου μαζευονται

  19 Απριλίου 2011 7:52 μ.μ.

  Απάντηση:
  Φίλε μου το καταλαβαίνω ότι σε πειράζει η αλήθεια.
  Αλλά τι να σου πω?
  Εσείς τους γλείφατε, τους ψηφίζατε και τώρα που σας τα έκοψαν, τακτοποιούν και τη γυναίκα σας.
  Πρόβλημα σας λοιπόν.
  Ας προσέχατε.

  Εμάς επέτρεψε μας να πεθαίνουμε στα γέλια με την κατάντια σας.

  Και μην ξεχνάς την παροιμία:
  ''Όποιος έχει τη μύγα, μυγιάζεται…)

  Μη ευνούχος.

  Reply
 5. Ανώνυμος

  7,39 σφοσον λες οτι εισαι ελληνας και ποιο πανω οτι βαλαν το αγγουρι στο κωλο των ελληνων καταλαβαινουμε ποιες ειναι οι σεξουαλικες σου προτημισεις.
  σε λαθος μπλοκ γραφεις
  τα πουστρακια αλλου μαζευονται

  Reply
 6. Ανώνυμος

  ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΦΙΛΕ 7 39 ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΤΑΝ ΜΑΛΑΚΕΣ.ΤΠΤ ΑΛΛΟ.ΠΑΝΩ ΠΑΝΩ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ

  Reply
 7. Ανώνυμος

  μπορει να χρεωκοπησουμε αλλα θα τους παρουμε μαζι ολους στον βουρκο (εντος κ εκτος ελλαδος)
  εμεις ξερουμε να επιβιωνουμε
  αυτοι???

  Reply
 8. Ανώνυμος

  Γαμήσανε τους Έλληνες,
  Και τι με νοιάζει εμένα,
  Δεν είμαι με κανένα.

  Τους έκλεψαν το σπίτι τους,
  Τους βίασαν τον γιο τους,
  Δεν βλέπουν πλέον μπρος τους.

  Τους Έλληνες ξεφτίλισαν,
  Σ’ όλη την οικουμένη,
  Πεντ – έξι πουλημένοι.

  Τους έχουν να εργάζονται,
  Πουτάνες σε μπορδέλα,
  Οι ξένοι πηγαιν – έλα.

  Οι ευρωπαίοι φίλοι τους,
  Τον κώλο τους ξεσκίζαν,
  Κι ολημερίς τους βρίζαν.

  Απ’ το πολύ το χτύπημα,
  Τους έμεινε κουσούρι,
  Στον κώλο το αγγούρι.

  Τους Έλληνες ευνούχισαν,
  Τους κόψανε τ’ αρχίδια,
  Και τρώνε μαύρα φίδια.

  Και τώρα κλαίουν κ’ οδύρονται,
  Σαν κάτι πουσταράδες,
  Που θέλουν πουτσαράδες.

  Μα όπως είναι άσχημοι,
  Με κώλο σαν φαράγγι,
  Τους φτύνουν και οι Φράγκοι.

  Όπως σας λέω έγιναν,
  Τα πράγματα στη χώρα,
  Μα εγώ γελάω τώρα.

  Εγώ εδώ γεννήθηκα,
  Κι εδώ ίσως πεθάνω,
  Σας φτύνω κι από πάνω.

  Σας φτύνω κι από πάνω.

  Σας φτύνω κι από πάνω.

  (Για να μην γίνουν παρερμηνείες δεν είμαι αλλοδαπός, έχω από πάππου προς πάππου ελληνική καταγωγή.
  Γελάω όμως μαζί σας και σας φτύνω, επειδή εγώ ποτέ δεν τους ψήφισα….)
  ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

  Μη ευνούχος.

  Reply
 9. Ανώνυμος

  ΣΚΟΤΩΜΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ.ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΙΝ ΜΕΙΝΕΙ.ΚΑΨΙΜΟ ΒΟΥΛΗ.Κ ΓΥΡΙΣΜΑ ΣΤΙΝ ΔΡΑΧΜΗ.Κ ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΔΝΤ Κ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΝΑ ΖΙΤΗΣΕΙ ΚΑΤΙ,ΣΚΟΤΟΜΑ Κ ΑΥΤΟΥΣ.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΣΩΝΟΜΑΣΤΕ.ΜΕΤΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΙΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΟΣ…ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΑΣ.ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ.ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ

  Reply
 10. Ανώνυμος

  να τελειωσει το τσιμπουκι (που κανει στην εξουσια) η διανοηση και για μετα βλεπουμε …

  Reply
 11. ΕΛΛΗΝΑΣ

  Ο ΛΗΣΤΗΣ ΓΑΠ ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ
  ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.ΤΕΘΕΙΤΕ ΕΠΙΚΑΦΑΛΗΣ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ.ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙΤΕ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ.ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙΡΟ.ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ. ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.

  Reply
 12. Ανώνυμος

  POIOS ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;ΤΟ ΔΝΤ ΗΡΘΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΡΕΕ ΗΛΙΘΙΕ,ΑΝ ΠΑΕΙ Ο ΣΙΜΙΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΣΟΥΑΠΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΟΛΔΜΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΚΟΛΝΤΜΑΝ ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕς ΤΗΣ.ΑΝ ΠΑΕΙ Ο ΜΑΝΤΕΛΗΣ ΜΕΣΑ ΘΑ ΚΕΛΑΙΔΙΣΕΙ ΚΑΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΔΙΝΕ ΔΗΛΑΔΗ Η ΣΙΜΕΝΣ,
  ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΑΣ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ
  ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΔΝΤ ΗΡΘΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ
  ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΣΑΣ

  Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *