Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Στο καλό ιστολόγιο “Χριστόδουλος Βασιλειάδης” εντοπίσαμε ένα ωραίο κείμενο του “Ζωοποιού Σταυρού”, περιοδικής έκδοσης της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου.

Σ’ αυτό το κείμενο ο συντάκτης του επιχειρεί μια πολύ αξιόλογη ανάλυση του περίφημου πίνακα του Ελ Γκρέκο “Ο Μέγας Ιεροεξεταστής”, η οποία όχι μόνον διακρίνεται για την οξυδέρκειά της για την εύστοχη αισθητική ανάλυση του πίνακα, αλλά προπαντός για τις οξυνούστατες θεολογικές προεκτάσεις που δίνει αναφορικά με το….
θεσμό του Ιεράς Εξέτασης και του Παπισμού ως ανθρωποκεντρικού συστήματος βασισμένου στη βία και όχι στο μήνυμα του Ευαγγελίου.

Ο Ντοστογιέφσκυ και ο Αγιος Ιουστίνος Πόποβιτς είναι οδηγοί της θεολογικής σκέψης του συντάκτη του κειμένου γι’ αυτό και κατορθώνει σε λίγες γραμμές να περάσει στον αναγνώστη τα πιο καίρια μηνύματα για την ουσία του Παπισμού.

Ας μου επιτραπεί να καταθέσω την προσωπική μαρτυρία ότι ο πίνακας αυτός βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης- το οποίο φυσικά επισκέπτομαι συχνά – όπου και άκουσα πολλούς ειδικούς ξεναγούς να κάνουν την ίδια αισθητική ανάλυση του πίνακα, που καταγράφει ο συντάκτης του κειμένου του “Ζωοποιού Σταυρού”.

Είναι ωραίο να ξέρεις ότι σε ένα τόσο ασκητικό και απόκοσμο μοναστήρι, όπως είναι το Σταυροβούνι, εγκαταβιώνουν μοναχοί οι οποίοι έχουν αυτη τη διανοητική και θεολογική εμβέλεια σκέψης, χωρίς να εκκοσμικεύονται έστω και κατά το ελάχιστον, και χωρίς να προδίδουν έστω και εκ του μακρόθεν τη μοναχική τους ιδιότητα.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *