«ΑΤΖΕΝΤΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΥΠΗΚΟΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Η ατζέντα δίνει έμφαση στην πλήρη συμμετοχή των μεταναστών σε όλες τις πτυχές της συλλογικής ζωής και υπογραμμίζει τον βασικό ρόλο των τοπικών αρχών. Κατά την Επιτροπή, η ένταξη πρέπει να ξεκινά από εκεί όπου οι άνθρωποι συναντώνται καθημερινά (χώροι…

εργασίας, σχολεία, δημόσιοι χώροι κ.λπ.).

Τα μέτρα για την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνουν κατάρτιση και εκπαιδευτές, τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι μετανάστες στις δημοτικές εκλογές, τη δημιουργία τοπικών, περιφερειακών και εθνικών συμβουλευτικών φορέων, καθώς και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας.

Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι «οι γλωσσικές δεξιότητες συνεπάγονται καλύτερες ευκαιρίες για θέσεις εργασίας, στηρίζουν τις κοινωνικές επαφές και καθιστούν τους μετανάστες ανεξάρτητους. Τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μετανάστριες, οι οποίες, διαφορετικά, μπορεί να είναι πολύ απομονωμένες. Η ευρωπαϊκή ατζέντα για την ένταξη τονίζει ότι τα μαθήματα γλώσσας και τα εισαγωγικά προγράμματα πρέπει να είναι προσιτά τόσο από οικονομική όσο και από γεωγραφική άποψη».

Με αφορμή τη σημερινή ανακοίνωση η Σεσίλια Μάλστομ, η αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε: «Η επιτυχής ένταξη προϋποθέτει ότι παρέχεται στους μετανάστες η ευκαιρία να συμμετέχουν πλήρως στις νέες τους κοινότητες. Η εκμάθηση της γλώσσας της χώρας υποδοχής, η πρόσβαση στην απασχόληση και την εκπαίδευση και η κοινωνικο-οικονομική αυτάρκεια αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία για την επιτυχή ένταξη. Μέχρι σήμερα, η ένταξη των μεταναστών στην Ευρώπη δεν υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής. Πρέπει να καταβάλουμε όλοι περισσότερες προσπάθειες -προς όφελος των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη, αλλά και επειδή οι μετανάστες που έχουν ενταχθεί επιτυχώς αποτελούν ένα κεφάλαιο για την ΕΕ, καθώς εμπλουτίζουν τις κοινωνίες μας τόσο πολιτιστικά όσο και οικονομικά.»

Επίσης, παρουσιάστηκε μία ποιοτική έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για την ένταξη, η οποία διεξήχθη την άνοιξη. Σε πολλά κράτη μέλη διαπιστώθηκε ότι επικρατεί αρνητική εικόνα για την ένταξη, η οποία οφείλεται και στην σύγχυση μεταξύ παράνομης και νόμιμης μετανάστευσης. Ωστόσο, οι πολίτες της ΕΕ και οι μετανάστες που συμμετείχαν στην έρευνα συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες απ’ όλες τις πλευρές για να αποκομισθούν οφέλη από τη μετανάστευση. Η έλλειψη γλωσσικών δεξιοτήτων και η απομόνωση των μεταναστών σε μειονεκτούσες γειτονιές θεωρούνται τα κύρια εμπόδια για την ένταξη. Τα ζητήματα αυτά απαιτούν να αναλάβει ο καθένας αποφασιστική και κατάλληλη δράση, καταλήγει η Επιτροπή.

http://kipoka.wordpress.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *