Η υπεύθυνη Περιφερειακών ΜΜΕ της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Θέκλα Παρασκευούδη

Mε αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι απλό μα και τόσο σπουδαίο συνάμα: να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.
Γιατί ο άνθρωπος δεν δημιούργησε τα μουσεία για να «αποθηκεύσει» απλά εκεί τα έργα και τις ημέρες του, ούτε για να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του. Το αντίθετο μάλιστα. Τα μουσεία έρχονται να μας θυμίσουν σημαντικά γεγονότα και σταθμούς από την ανθρώπινη ιστορία, ώστε μέσα από…
την ψύχραιμη κριτική ματιά του παρόντος, να γνωρίσουμε το παρελθόν και να προσδιορίσουμε το μέλλον.
Έτσι, σήμερα κάθε μουσείο, ειδικά στη χώρα που έδωσε τα φώτα το πολιτισμού χιλιάδες χρόνια πριν, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας και ενσωματώνει στο σήμερα τη διαχρονική πολιτιστική δημιουργία του τόπου.
Είναι αυτονόητη λοιπόν η ανάγκη της διάδοσης, της ανάπτυξης και της προστασίας των μουσειακών χώρων αλλά όλη αυτή η προσπάθεια θα είναι μάταια εάν δεν διασφαλίσουμε και την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνία ως οικονομικό και πολιτισμό κεφάλαιο για όλους τους πολίτες.
Η φετινή διεθνής ημέρα μουσείων είναι εν κατακλείδι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα μουσείο, να θαυμάσουμε τα εκθέματά του, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να προβληματιστούμε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Και μέσα από αυτούς τους θησαυρούς σίγουρα θα αισθανθούμε όχι μόνον πνευματικά και γνωστικά πλουσιότεροι αλλά και υπερήφανοι που ζούμε στη χώρα του Περικλή, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Βυζαντίου.

Θέκλα – Ευαγγελία Παρασκευούδη
Yπεύθυνη Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Δημοκρατικής Συμμαχίας

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *