Τηλεσκοπικοί φακοί επαφής για την όραση

Μία εφεύρεση τηλεσκοπικών φακών επαφής, οι οποίοι θα λειτουργούν συνδυαστικά με «έξυπνα» γυαλιά, υπόσχεται να χαρίσει μεγάλη βοήθεια και ανακούφιση σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα μάτια τους.

Υπολογίζεται ότι διεθνώς 285.000.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης, συμπεριλαμβανομένης και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ασθένεια που επιφέρει τη σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης και αποτελεί τη βασική αιτία μερικής ή ολοκληρωτικής τύφλωσης στους ηλικιωμένους).

Η νέα εφεύρεση, που αναπτύχθηκε από Ελβετούς και Αμερικανούς επιστήμονες, έγινε με χρηματοδότηση του αμερικανικού στρατού. Η εν λόγω τεχνολογία προοριζόταν για μικροσκοπικές κάμερες σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Drone), οι επιστήμονες όμως είδαν ότι με μία τροποποίηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα όρασης ή ακόμα και να χαρίσει υπεράνθρωπη όραση σε υγιείς χρήστες. Πρόκειται για ένα είδος τηλεσκοπικών φακών που επιτρέπουν σε όποιον τους φορά, ανοιγοκλείνοντας απλώς τα μάτια του, να ενεργοποιεί το σύστημα τηλεσκοπικής όρασης, που προσφέρει μεγέθυνση έως 2,8 φορές.

Αισθητήρες

Οι φακοί, που είναι ελαφρά παχύτεροι από τους κανονικούς, περιέχουν αισθητήρες και μικροσκοπικούς ανακλαστήρες από αλουμίνιο. Ο χρήστης τους, ανοιγοκλείνοντας τα μάτια και πάλι, θα μπορεί να τους επαναφέρει στην «κανονική» όραση.

Οι συγκεκριμένοι φακοί συνοδεύονται και από ένα ζευγάρι «έξυπνων» γυαλιών, που δέχονται σήματα από μικρούς ανακλαστήρες πάνω στους φακούς. Οταν ο χρήστης κλείσει για λίγο τον ένα ανακλαστήρα ανοιγοκλείνοντας το μάτι, τα γυαλιά αλλάζουν την πόλωση του διερχόμενου φωτός, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τη μεγέθυνση.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει ειδικότερα τους ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, στην οποία καταστρέφονται τα φωτοευαίσθητα κύτταρα που αντιστοιχούν στο κέντρο του οπτικού πεδίου.

Οι επιστήμονες πάντως τονίζουν ότι οι τηλεσκοπικοί φακοί και τα «έξυπνα» γυαλιά βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας και πρέπει να προηγηθούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Οι πρώτοι «πελάτες» ωστόσο θα είναι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, που θέλουν να προσφέρουν στους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών «υπερ-όραση»!

Πηγη espresso

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *