Αυτά είναι τα χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούμε καθημερινά, χωρίς να το γνωρίζουμε

Αν δεν έχετε ιδιαίτερη σχέση με τη Χημεία, είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζετε καν τα συγκεκριμένα χημικά στοιχεία. Παρ’ όλα αυτά, αν και άγνωστα στο ευρύ κοινό, τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, αφού αποτελούν
βασικά θεμέλια της σύγχρονης ζωής και τεχνολογίας.

Ακολουθούν τα ελάχιστα γνωστά, αλλά θεμελιώδη χημικά στοιχεία της καθημερινότητας μας.

Ευρώπιο (Α.α. 63)

Εχετε σίγουρα πιάσει το συγκεκριμένο στοιχείο στα χέρια σας, αφού βρίσκεται στα χαρτονομίσματα του ευρώ, ενώ ευθύνεται και για το κόκκινο χρώμα στην οθόνη της τηλεόρασης και του υπολογιστή. Εξορύσσεται στην Κίνα, τη Ρωσία και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Αργό (Α.α. 18)

Εάν ζείτε ή εργάζεστε σε καινούργιο ή πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο, οι πιθανότητες είναι ότι είστε σε απόσταση αναπνοής από το συγκεκριμένο στοιχείο, αφού χρησιμοποιείται συχνά μεταξύ των διπλών υαλοπινάκων σε ενεργειακά αποδοτικά παράθυρα, λόγω της χαμηλής θερμικής του αγωγιμότητας. Χρησιμοποιείται επίσης και σε λάμπες πυρακτώσεως αλλά και σε χειρουργικές επεμβάσεις με λέιζερ. Πρόκειται για ένα ευγενές αέριο, που εμφανίζεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στην ατμόσφαιρα της Γης, περισσότερο κι από το διοξείδιο του άνθρακα. Αν και είναι γενικά ασφαλές, το καθαρό αργό είναι βαρύτερο από τον αέρα και μπορεί να είναι θανατηφόρος σε περιοχές όπου εκτοπίζει το οξυγόνο.

Σκάνδιο (Α.α. 21)

Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1879 και πήρε το όνομά του προς τιμήν του Σκανδιναβίας από τον χημικό Λαρς Φρίντρικ Νίλσον. Αν και είναι αρκετά κοινό στον φλοιό της Γης, κανείς δεν είχε βρει καμία πραγματική χρήση για αυτό το ασημί μέταλλο, μέχρι περίπου 100 χρόνια μετά την ανακάλυψή του.

Στη δεκαετία του 1970, οι μεταλλουργοί διαπίστωσαν ότι τα κράματα αλουμινίου-σκανδίου είναι ισχυρά και ελαφριά, καθιστώντας το χρήσιμο συστατικό της αεροδιαστημικής. Στην πιο γήινη εκδοχή του εμφανίζεται στα ρόπαλα του μπέιζμπολ και στα μπαστούνια του λακρός.

Βηρύλλιο (Α.α. 4)

Οταν συνδυάζεται με το χρώμιο, παίρνει μία υπέροχη πράσινη απόχρωση δημιουργώντας έναν δημοφιλή πολύτιμο λίθο: το σμαράγδι. Ωστόσο το Βηρύλλιο μόνο του αναγνωρίζεται ως καρκινογόνο από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο.

Αντιμόνιο (Α.α. 51)

Το βαρύ μεταλλικό στοιχείο χρησιμοποιείται σήμερα ως συστατικό σε καλλυντικά, και υπήρχε από τις πρώτες ημέρες της αρχαίας Αιγύπτου. Επιπλέον, το αντιμόνιο χρησιμοποιείται ως επιβραδυντικό φλόγας σε παιδικά ρούχα, αυτοκίνητα, παιχνίδια και αεροσκάφη. Τέλος, αν έχετε ποτέ θαυμάσει την ασημί λάμψη στα σερβίτσια της γιαγιάς σας να ευχαριστήσετε το αντιμόνιο: Τα περισσότερα είναι ένας συνδυασμός κασσίτερου, χαλκού και αντιμονίου.

Γάλλιο (Α.α. 31)

Λίγα χημικά στοιχεία είναι πιο αλλόκοτα από το Γάλλιο: Ενα σχετικά μαλακό, λαμπερό μέταλλο, χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα σε ημιαγωγούς και άλλα ηλεκτρονικά, καθώς και στη φαρμακευτική βιομηχανία. Αλλά τα τελευταία χρόνια, έγινε το αγαπημένο υλικό των ταχυδακτυλουργών, αφού λιώνει σε θερμοκρασία ελαφρώς υψηλότερη από τη θερμοκρασία δωματίου. Τώρα ξέρετε πώς «λυγίζουν» τα κουτάλια οι mentalists.

Τελλούριο (Α.α. 52)

Ενα ασημόλευκο μέταλλο που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Τρανσυλβανία, χρησιμοποιείται συχνά σε ηλιακούς συλλέκτες, τσιπ μνήμης υπολογιστών και δίσκους. Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη για τη γη (Tellus). Θεωρείται από τους περισσότερους εμπειρογνώμονες ως ελαφρώς τοξικό, αν και είναι ασυνήθιστο να υποστεί κανείς σοβαρή βλάβη από αυτό. Τι συμβαίνει όμως αν κάποιος έχει εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα τελλουρίου; Καθώς το σώμα μεταβολίζει το υλικό, η αναπνοή του θα έχει μια πικάντικη, οσμή σκόρδου, όπως ακριβώς αρμόζει σε ένα στοιχείο που πρωτο-ανακαλύφθηκε στην θρυλική πατρίδα του Δράκουλα.

Δυσπρόσιο (Α.α 66)

Από τα πιο σπάνια στοιχεία, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, αφού ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη «δυσπρόσιτος», που σημαίνει «δύσκολο να βρεθεί». Η μαλακή μεταλλική ουσία, είναι σε μεγάλη ζήτηση για μηχανές ηλεκτρικών οχημάτων και για ανεμογεννήτριες ενώ βρίσκεται στη λίστα των «κρίσιμων υλικών για την πράσινη ανάπτυξη» του Αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *