Η Συρία χαιρετίζει τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τα χημικά – μπράβο στη Μόσχα

Τη συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας αναφορικά με τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας χαιρέτησε την…

Κυριακή ανώτερο μέλος της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, κάνοντας λόγο για μία «νίκη» για τη Συρία αποδίδοντας τα εύσημα στη Μόσχα.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία. Από τη μία πλευρά βοηθά τη Συρία να εξέλθει από την κρίση και από την άλλη βοηθά να αποφευχθεί ένας πόλεμος, αφαιρώντας τα επιχειρήματα από αυτούς που ήθελαν να τον εξαπολύσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti ο σύρος υπουργός Συμφιλίωσης, Αλί Χαϊντάρ.

«Πρόκειται για μία νίκη για τη Συρία, που επετεύχθη χάρη στους ρώσους φίλους μας», συμπλήρωσε ο κ. Χαϊντάρ.

Τα σχόλια του κ. Χαϊντάρ είναι η πρώτη αντίδραση του συριακού καθεστώτος έπειτα από την επίτευξη της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας.

Η συμφωνία επιβάλει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα στη Δαμασκό, ζητώντας από το καθεστώς Άσαντ να στείλει λεπτομερή στοιχεία για ολόκληρο το χημικό του οπλοστάσιο έως το ερχόμενο Σάββατο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, οι εμπειρογνώμονες που θα σταλούν για να ερευνήσουν το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα πρέπει να βρίσκονται «στο έδαφος» της Συρίας έως τον Νοέμβριο, με στόχο των αφοπλισμό έως τα μέσα του 2014.

Στόχος του σχεδίου είναι η «καταστροφή» του χημικού οπλισμού που διαθέτει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων μεταφοράς των εν λόγω όπλων εκτός των συνόρων της Συρίας.

Τη συμφωνία έχουν χαιρετήσει Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Ιράν και Ισραήλ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να σημειώνει παρά ταύτα πως η συμφωνία θα κριθεί με γνώμονα το εάν θα πετύχει την «πλήρη καταστροφή» των συριακών χημικών αποθεμάτων.

Από την πλευρά της, η συριακή αντιπολίτευση ζήτησε την Κυριακή από τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει στο συριακό καθεστώς, εκτός από την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, και την απαγόρευση της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων και της πολεμικής αεροπορίας εναντίον των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο στρατιωτικός επικεφαλής των αντικαθεστωτικών ανταρτών προειδοποίησε πως το καθεστώς Άσαντ ήδη μεταφέρει μέρος του χημικού του οπλοστασίου στο Ιράκ και το Λίβανο, ισχυρισμός που θα μπορούσε να τορπιλίσει τη συμφωνία αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί.

www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *