Το ΕΕΑ έθεσε τα προβλήματα των επαγγελματιών στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιάννη Βρούτση

O Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιάννης Βρούτσης παρευρέθη στην Συνεδρίαση των μελών του….

Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΑ την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 για ενημέρωση σε θέματα του τομέα ευθύνης του.

Την Συνεδρίαση του Δ.Σ παρακολούθησαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς , της ΕΣΕΕ και του Ε.Β.Ε.Π κ. Βασίλειος Κορκίδης, του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος, του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας, του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης και o B΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κων/νος Λεβέντης.
Υποδεχόμενος τον κ. Υπουργό ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες που έχουν σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Υπουργό επί θεμάτων της αρμοδιότητας του, τα οποία τους αφορούν άμεσα, όπως το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα πρόστιμα κ.α.»
Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν τα ασφαλιστικά, τις καθυστερήσεις και τις περικοπές στις συντάξεις, τα πρόστιμα για εργασιακές παραβάσεις και τα προβλήματα των επαγγελματιών στους τομείς αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Οι σύμβουλοι άσκησαν κριτική σε εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης για τους μικρομεσαίους και έθεσαν εξ αρχής σειρά ερωτημάτων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο κ. Βρούτσης, αφού ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης για την απασχόληση και την ασφάλιση, απάντησε στα κύρια ερωτήματα που τέθηκαν. Οι απαντήσεις του συνοπτικά ήταν οι εξής:
Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να απορροφήσει όλα τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης γι αυτό αυτά πηγαίνουν και στους Δήμους.
1. Τακτοποιήσαμε τα στατιστικά στοιχεία απογραφής των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, τα ΑΜΚΑ και τα ΑΦΜ κλπ. Είχαμε 1 εκ. αποκλίσεις και πολλές παράνομες συντάξεις
2. Κάναμε τα συστήματα ΕΡΓΑΝΗ, ΑΤΛΑΣ, ΑΡΙΑΔΝΗ, ΗΛΙΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ κλπ για να παρακολουθούμε σε παρόντα χρόνο τις προσλήψεις, απολύσεις, ασφαλίσεις, συντάξεις, ασφαλιστικές διαδρομές κλπ.
3. Καταβάλουμε κάθε χρόνο 28,3 δισεκ. ευρώ για συντάξεις και από αυτά το 55% καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο.
4. Το «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων είναι μικρό ποσό. Ο προϋπολογισμός έδωσε από το 2001 μέχρι το 2012 190 δισεκ. Ευρώ για συντάξεις ενώ το «κούρεμα» ήταν μόνο 12 δισεκ.
5. Ο ΟΑΕΕ έχει προϋπολογισμό 1,66 δισεκ. ευρώ. Το 2014 και οι συντάξεις απαιτούν 3,38 δισεκ. . Από αυτά το κράτος (από τη φορολογία) θα δώσει 1,28 δισεκ.
6. Δεν υπάρχει πρόθεση άλλης μείωσης των συντάξεων και δεν θα αποσταθεροποιήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα. Διασφαλίζουμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, οι οποίες δεν θα μειωθούν
7. Με την ηλεκτρονική αναγγελία προσλήψεων – απολύσεων κλπ, έχουμε τεράστιο κέρδος σε ανθρωποώρες εργασίας και πλήρη πληροφόρηση για την αγορά εργασίας και τις τάσεις απασχόλησης ενώ με τα οικονομικά στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μπορούμε να κάνουμε διασταυρώσεις τζίρου και απασχόλησης των επιχειρήσεων.
8. Η αδήλωτη εργασία είναι οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα.
9. Κάναμε μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας υπέρ των επιχειρήσεων όπως μείωση μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μείωση κατώτατων μισθών και γι αυτό απαιτούμε συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη νομιμότητα.
10. Για την τήρηση της νομιμότητας επιβάλλαμε πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε παράβαση και είχαμε εκτίναξη των δηλώσεων απασχόλησης, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ.
11. Επιβάλλαμε πρόστιμα 10.500 ευρώ και για την λάθος υποβολή των ΑΠΔ. Θα καταθέσω σύντομα τροπολογία απαλλαγής γιατί τώρα θα τα βλέπουμε όλα από την ΕΡΓΑΝΗ και θα υπάρχει ένα πρόστιμο.
12. Καταργήσαμε το πορτοκαλί βιβλίο εγγραφής απασχολουμένων.
13. Με το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ βλέπουμε, κάθε μήνα, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία συνενώνοντας τα στοιχεία ΙΚΑ και ΣΕΠΕ.
14. Το σύστημα ΑΤΛΑΣ που σε λίγο θα εφαρμοστεί θα μας δώσει τη δυνατότητα να καταχωρηθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες με όλα τα στοιχεία τους, ποιοι είναι ασφαλισμένοι και ποιοι ανασφάλιστοι κλπ.
15. Τον Μάιο του 2014 καταργείται κάθε θεώρηση ασφαλιστικών βιβλιαρίων ασθενείας γιατί όλα θα είναι καταχωρημένα ηλεκτρονικά.
16. Στο τέλος του 2014 όσοι έχουν μπει στην παραγωγική και ασφαλιστική διαδικασία από 1.1.1994 θα μπορούν να έχουν στον προσωπικό τους υπολογιστή το ασφαλιστικό βιογραφικό τους. Το 2015 θα το έχουν όλοι οι Έλληνες. Με πάτημα ενός κουμπιού όλοι θα έχουν αυτόματα όλα τα στοιχεία τους και τι σύνταξη θα λάβουν βγαίνοντας στη συνταξιοδότηση, χωρίς καμία αναμονή.
17. Καταγράψαμε όλα τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων που είναι ανεκτίμητης αξίας. Αυτά πρέπει να περάσουν σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία για να τα αξιοποιήσει.
18. Θα προκηρύξουμε σε ένα μήνα, διαγωνισμό για να αναλάβει μια εταιρεία, τη μείωση της γραφειοκρατίας στην εργασιακή νομοθεσία.
19. Θα συνεχιστεί με νομοθέτηση η δυνατότητα μετάταξης σε δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες αλλά όχι περισσότερες.
20. Συμμερίζομαι το πρόβλημα με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΕ και τις προϋποθέσεις που το περιορίζουν αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα επιδόματος σε όλους.
21. Είναι πολύτιμη η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και θα συνεχίσουμε τον διάλογο στα ζητήματα που θέτουν.
22. Ο νόμος για τις απολύσεις ήταν ανελαστικός και δεν επέτρεπε απολύσεις σε περίοδο κρίσης χωρίς έγκριση υπουργού. Καταργήθηκε αυτό και μεταφέρθηκε η ευθύνη στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στο οποίο μετέχουν οι κοινωνικοί εταίρων και υπάρχει η δυνατότητα απολύσεων ανάλογα ε την περίπτωση.
23. Είναι στην πολιτική μας να μειωθεί κατά 5 μονάδες η εργοδοτική εισφορά προς το ΙΚΑ και αυτό είναι μια ανάσα για τις επιχειρήσεις.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΕΑ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *