ΟΟΣΑ: Κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης

Για κίνδυνο διάλυσης της κοινωνικής συνοχής προειδοποιεί ο γενικός γραμματεάς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ( ΟΟΣΑ), Ανχελ Γκουρία, καθώς οι άνεργοι στις χώρες του ανήλθαν στα 48 εκατομμύρια.

Σε ομιλία του στη Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο κ. Γκουρία τόνισε ότι το μήκος και το βάθος της….
κρίσης είναι πλέον ορατά στους δρόμους των ευρωπαϊκών χωρών, όπου η κοινωνική πίεση είναι πολύ υψηλή και υπάρχει ορατός κίνδυνος διάλυσης της κοινωνικής συνοχής.

“Είμαστε ήδη στο πέμπτο έτος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη έχουν αποδυναμώσει την παγκόσμια οικονομία, περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις χώρες του ΟΟΣΑ και για να έλθουμε στα προ της κρίσης επίπεδα απασχόλησης, πρέπει να δημιουργηθούν 14 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας”, πρόσθεσε ο κ. Γκουρία.

Παρατήρησε, ακόμα, ότι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς και στις κυβερνήσεις τους και τόνισε ότι χωρίς την ανάκτηση αυτής της χαμένης εμπιστοσύνης δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, “κλειδί” για την ανάπτυξη είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στις διάφορες χώρες-μέλη του Οργανισμού για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και τις παρεμβάσεις στις αγορές εργασίας.

Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί επειγόντως η κοινωνική κρίση και η αύξηση των ανισοτήτων, επισήμανε ο κ. Γκουρία. “Η εισοδηματική ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο υψηλότερο επίπεδο για τον τελευταίο μισό αιώνα, και συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό είναι ένα μη βιώσιμο μονοπάτι. Η κοινωνική συνοχή είναι η κόλλα που κρατά ενωμένη την κοινωνία των πολιτών, και η συνοχή αυτή είναι σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε.

http://www.sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *