«Πρόεδρε, πεινάμε» … και έτρεχαν να τον αγκαλιάσουν

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ


Και όμως, κάπου μία ώρα διήρκεσε η έξοδος του Γιώργου Παπανδρέου, λόγω χειραψιών, από την αίθουσα των εκδηλώσεων μέχρι τον προαύλιο χώρο του κτηρίου (Πειραιώς 254), όταν τελείωσε το διήμερο συμπόσιο, με την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλου, για τα 39 χρόνια από την ….
ίδρυση του Κινήματος, από τον Αντρέα Παπανδρέου, στις 3 Σεπτέμβρη 1974.

Με το που είπε ο κ. Βενιζέλος την τελευταία του λέξη, «γεια σας», οπαδοί, φίλοι και γνωστοί του κ. Παπανδρέου έτρεξαν να τον πλησιάσουν πριν ακόμη απομακρυνθεί από τη θέση όπου καθόταν, δίπλα στον κ. Σημίτη. Οι δεκάδες οπαδοί και φίλοι του τον «παγίδευσαν», με αποτέλεσμα ο Γιώργος Παπανδρέου να μην μπορεί να κάνει ούτε βήμα. «Πεινάμε, πρόεδρε», φωνάζουν από μακριά.

Ακόμη και η προσωπική του φρουρά έδινε μάχη ώστε να τον «προστατεύσει» από το πλήθος, που όλοι ήθελαν να του σφίξουν το χέρι, και να του ανοίξει δρόμο να προχωρά. Γυναίκες τον αγκάλιαζαν και τον φιλούσαν, φίλοι του και οπαδοί του τον έπιαναν από τον ώμο και του φώναζαν «γύρνα πίσω», «πρόεδρε, σε χρειάζεται το κόμμα και η χώρα», «πρόεδρε, καταστρεφόμαστε, πρέπει κάτι να γίνει», «πρόεδρε, κράτα γερά. Είμαστε άνεργοι, κάνε κάτι. Εχουμε παιδιά, πρόεδρε».

Πλησιάζει στην έξοδο του κτηρίου: «Κύριε πρόεδρε, μια δήλωση για τον απόδημο ελληνισμό», ακούγεται μια φωνή. Ο κ. Παπανδρέου γυρνάει, τον βλέπει και του λέει: «Πολλούς χαιρετισμούς στην ομογένεια, παντού. Να είστε όλοι καλά».

«Κύριε πρόεδρε, σας παρακαλούμε, να βγάλουμε μια φωτογραφία μαζί σας.» Και ο κ. Παπανδρέου απαντά: «Βεβαίως, βεβαίως, χαρά μου».

Ηταν τέσσερις γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη. Είχαν έρθει αποκλειστικά, όπως είπαν, να συναντήσουν τον κ. Παπανδρέου, να του σφίξουν το χέρι και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Στον προαύλιο χώρο, όπου έφθασε μετά από μαραθώνιο, άλλο κύμα οπαδών του έτρεξε κοντά του και ο καθένας προσπαθούσε να τον πλησιάσει, να τον αγκαλιάσει και να του σφίξει το χέρι. Μάλιστα κάποιοι φώναξαν δυνατά: «Εμείς είμαστε και θα είμαστε παπανδρεϊκοί ό,τι και να γίνει. Οι οικογένειές μας ήταν από παλιά με τον Γέρο της Δημοκρατίας, Γιώργο Παπανδρέου, κι εμείς ακολουθούμε πιστά την οικογένεια της Δημοκρατίας».

enet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *