Διπλό μήνυμα προς εταίρους & εσωτερικό

Διπλό μήνυμα, περιγράφοντας τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης μεταξύ ενός έντιμου και επώδυνου συμβιβασμού, έστειλε χθες προς τους δανειστές και το εσωτερικό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας τον στόχο του για την εξεύρεση λύσης…

Ο πρωθυπουργός θέλησε να εξηγήσει ότι δεν έχει αποκλίνει από το «σήμα» της νωπής λαϊκής εντολής, παρότι η διαπραγμάτευση απαιτεί συμβιβασμούς
Αποφασισμένος να αποδείξει ότι η κυβέρνηση έκανε όλα τα αναγκαία βήματα προκειμένου να φτάσει μια ώρα αρχύτερα κοντά στην αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ο κ. Τσίπρας καλεί επί της ουσίας αφενός τους εταίρους να επιταχύνουν και εκείνοι τον βηματισμό τους και αφετέρου το κόμμα του και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τις «εθνικές γραμμές» της συμφωνίας.
Με την καθοριστικής σημασίας ομιλία του χθες το βράδυ στο Συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διασχίσει την «γκρίζα ζώνη» των διαπραγματεύσεων και να αποδείξει ότι στην πραγματικότητα και οι δύο πλευρές έχουν φτάσει κοντά στη συμφωνία – κάτι που φαίνεται και από την ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.
Υλοποίηση δεσμεύσεων
Ταυτόχρονα θέλησε να εξηγήσει κατ’ αρχάς στο εσωτερικό του κόμματός του ότι ούτε μία στιγμή δεν έχει αποκλίνει από το «σήμα» της νωπής λαϊκής εντολής παρότι η διαπραγμάτευση για να συνεχιστεί απαιτεί τουλάχιστον επιμέρους συμβιβασμούς και ένθεν κακείθεν υποχωρήσεις. Γι’ αυτό και επικαλέστηκε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για να υπενθυμίσει ποιες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει ήδη πράξη (π.χ. για την ανθρωπιστική κρίση, τις 100 δόσεις κ.ά.). Ωστόσο, όπως ο πρωθυπουργός διαμήνυσε, η οιονεί συμφωνία αφορά προς το παρόν τον φορολογικό χάρτη, τη δημοσιονομική προσέγγιση, το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων, όχι όμως και το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Με «οδηγό» την κοινή δήλωση Γιούνκερ-Τσίπρα, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί προχωρούν άλλωστε στις βελτιώσεις της αγοράς εργασίας, ενώ προετοιμάζεται νομοσχέδιο που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:
Θα ακυρώσει νομοθετικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις ώστε να παραμείνουν όπως έχουν διαμορφωθεί στο τέλος του περασμένου χρόνου.
Δεν θα δεχθεί τις ομαδικές απολύσεις.
Και θα διατηρήσει τον υφιστάμενο συνδικαλιστικό νόμο.
Μάλιστα παρά το «σήμα» της κοινής δήλωσης περί σύγκλισης απόψεων για τα εργασιακά των κ. Τσίπρα και Γιούνκερ, το ΔΝΤ, όπως προγραμμάτιζε να αποκαλύψει χθες ο πρωθυπουργός: «Κόντρα σε ειδικούς και πολιτική βούληση, επιμένει ότι δεν πρέπει να ανατραπούν “πολιτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί” επιμένοντας σε σχετικό έγγραφό του ότι στον “τομέα αυτόν είχε σημειωθεί η μεγαλύτερη πρόοδος κατά το παρελθόν”! Δηλαδή είχαν περικοπεί από την κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου μισθοί, συντάξεις κ.ά.».
Το σίγουρο είναι ότι το Brussels Group θα πιάσει δουλειά (διά ζώσης) την προσεχή Δευτέρα, εκτός και αν οι τηλεδιασκέψεις αυτό το Σαββατοκύριακο δεν οδηγήσουν στο αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι ο πλέον κρίσιμος σταθμός πια είναι, πρώτον, στη Ρίγα στις 20, 21 του μηνός όπου προσβλέπει ένα «πολιτικό σήμα» από την κυρία Μέρκελ και τους κ. Γιούνκερ και Ολάντ τους οποίους ενδέχεται να συναντήσει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, και, δεύτερον, το έκτακτο Eurogroup που θα ακολουθήσει – η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη καταθέσει αίτημα αλλά συζητά την 25η Μάη. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η αναφορά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στην Πολιτική Γραμματεία που προϊδέασε τα στελέχη της για τη σύνταξη του προσχεδίου της συμφωνίας ίσως και μέχρι τη 19η Μάη – δηλαδή πριν από τη Ρίγα και το επόμενο Eurogroup.
Εγκυρότατες πληροφορίες υπογραμμίζουν επίσης ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές του και κυρίως στους στενούς του συνεργάτες ότι η στρατηγική του υπέρ της συμφωνίας παραμένει ενεργός και ισχυρή, αλλά και η πεποίθησή του ότι η υποχώρηση από συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές θα δημιουργήσει νέα υφεσιακά κύματα και βύθιση της ελληνικής κοινωνίας στη λιτότητα. Πυξίδα αυτής της στρατηγικής είναι το «αξίωμα» το οποίο περιέγραψε σε μία φράση χθες ο κ. Δραγασάκης προκειμένου να απαντήσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι: «Το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης».
Κρίσιμα 24ωρα
Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ώρες και τα επόμενα 24ωρα αποτελούν το πεδίο για την εξεύρεση λύσης. Για παράδειγμα το χθεσινό «νεύμα» από τον ILO για τον κοινωνικό διάλογο για τις συλλογικές συμβάσεις και είναι για την κυβέρνηση σοβαρή ένδειξη για την ορθότητα των επιχειρημάτων που η ελληνική αντιπροσωπεία υπερασπίζεται στις συζητήσεις με τους δανειστές.
Το αυτό -λένε- ισχύει και για το Ασφαλιστικό που χρειάζεται λεπτομερή ανάλυση ως μπούσουλας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις. Ετσι κι αλλιώς η κυρίαρχη άποψη στην κυβέρνηση μέχρι τώρα παραπέμπει στην ολοκλήρωση της πρότασης, ώστε ο κ. Τσίπρας να προσέλθει στη Ρίγα με ένα «βαρύ» σχέδιο το οποίο και θα ζητήσει να παρουσιάσει στους ξένους ηγέτες.
Εχει εν τω μεταξύ εξηγήσει στους υπουργούς του ότι επιλέγει να μη γίνει βήμα νομοθέτησης μέτρων εάν δεν υπάρχει προηγουμένως δέσμευση συμφωνίας και χρηματοδότησης. «Για να υπάρξει ο όποιος νόμος πρέπει να υπάρξει και υπογραφή. Και, κυρίως, ρητή δέσμευση για εκταμίευση ρευστότητας?», έλεγε χθες κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύεται αλλά πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι και να το αποδεικνύουν στην πράξη.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *