«Άξιον Εστί», η εικόνα και το λαϊκό προσκύνημα

Είναι γνωστό πως ο λαός μας είναι βαθιά θρησκευόμενος. Όσες ενστάσεις και αν υπάρχουν για την παραπάνω φράση, όσες μεταβολές στο κοινωνικό σύνολο και αν επέλθουν, σε περιόδους ανάγκης, …
ανασφάλειας και απόγνωσης ο Έλληνας στρέφει το κεφάλι του στην Παναγιά και το Χριστό.

Η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου, «Άξιον Εστί», τίθεται για προσκύνημα αυτές τις μέρες στον ιερό ναό του Αγιού Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες Ορθόδοξοι σπεύδουν να ασπαστούν την θαυματουργή εικόνα που φιλοξενείται για λίγες μέρες στη συμπρωτεύουσα. Πιστοί από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και άλλες γειτονικές χώρες καταφθάνουν στη νύμφη του θερμαϊκού προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπολογίζεται πως εκατό χιλιάδες λαού, προσκύνησε μέχρι σήμερα, ενώ η προσέλευση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Η εικόνα της Παναγίας, το «Άξιον Εστί», είναι μια από τις περίφημες εικόνες του Αγίου Όρους. Βρίσκεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, θεωρούμενη ως «κοινή εφέστιος προστάτις» εικόνα όλων των Αγιορείτικων Μονών, φέρουσα στο πλαίσιό της τις σφραγίδες και των 20 Μονών. Παλιά η εικόνα αυτή βρισκόταν σε ένα παντοκρατορινό κελί στην τοποθεσία τη λεγόμενη «κοιλάδα του Άδειν» κοντά και κάτω από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα. Την 11 Ιουνίου 980 ο γέροντας έλειπε από το κελί, καθώς είχε πάει σε μια αγρυπνία στις Καρυές, αφήνοντας μόνο τον υποτακτικό του. Ο υποτακτικός τη νύχτα έκανε κανονικά τον κανόνα του. Ακούει σε μια στιγμή να του χτυπάνε την πόρτα, ανοίγει και βλέπει έναν περαστικό να του ζητάει να τον φιλοξενήσει, πράγμα που γίνεται. Συνεχίζει ο μοναχός τον κανόνα του μέχρι που φτάνει στην 9η ωδή «Την τιμιωτέρα των Χερουβείμ…». Τότε τον διακόπτει ο φιλοξενούμενος και του λέει: «Όχι, πρώτα θα πεις: Άξιον Εστί ως αληθώς…» ως συμπλήρωμα του υπό του Κοσμά Μαϊουμά Μεγαλυνάριου της Θεοτόκου. Ο μοναχός ενθουσιασμένος ζητάει να του γράψει ο νέος τον ύμνο. Ο νέος, που έγραψε τον ύμνο και εξαφανίστηκε, κατά την παράδοση ήταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Όταν επέστρεψε ο γέροντας του είπε ο υποτακτικός τα γεγονότα και αφού ενημερώθηκε η Ιερά Κοινότητα μεταφέρθηκε η εικόνα στο Πρωτάτο, όπου και συνεχίζει να θαυματουργεί μέχρι σήμερα, ενώ και το κελί που τιμήθηκε από την Αρχαγγελική επίσκεψη φέρει επίσης το όνομα «Άξιον εστί» (Wikipedia).

Πάντα όταν κάποιο από τα ιερά κειμήλια του Αγίου Όρους φιλοξενείται σε μια πόλη της Ελλάδας, οι πιστοί ανταποκρίνονται θετικά. Ειδικά οι γυναίκες, που δεν έχουν πρόσβαση στη μοναστηριακή κοινότητα του Άθω, προστρέχουν ευλαβικά να ευχαριστήσουν ή να δεηθούν προς την Δέσποινα Παναγιά και τον μονάκριβο υιό της και Θεό μας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η πληρότητα των ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη αγγίζει το 95% έως και τις 31 Οκτωβρίου, παράλληλα και με τους εορτασμούς στην πόλη για τον πολυούχο Άγιο Δημήτριο και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *