Ταξίδι του Γιόαχιμ Γκάουκ με θετικούς συμβολισμούς

Στην Αθήνα έφθασε χθες το απόγευμα ο Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Αν και συμβολική, η επίσκεψη του….

 γερμανού προέδρου σηματοδοτεί την επιθυμία του Βερολίνου να εκπέμψει θετικά μηνύματα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, παρότι ο Γιόαχιμ Γκάουκ έρχεται σε μια στιγμή που έχει επανέλθει στο προσκήνιο το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια, ενώ το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα που οργανώνει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος και θα του απονείμει το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής. Για το βράδυ έχει προγραμματιστεί ραντεβού του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος θα επιστρέψει εσπευσμένα από τη Ρώμη προκειμένου να τον συναντήσει.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις του γερμανού προέδρου για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, καθώς η πάγια γραμμή του Βερολίνου είναι η υποβάθμιση του ζητήματος. Στο σημερινό πρόγραμμα του γερμανού προέδρου περιλαμβάνεται και συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνοδεύεται σε αυτήν από τον Μανώλη Γλέζο.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε χθες εκτός προγράμματος με τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Η επίσκεψη συνδέεται με τα αιτήματα που αφορούν τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε λεπτομερώς τον Μανώλη Γλέζο για το περιεχόμενο του πορίσματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η άποψη του υπουργού Εξωτερικών είναι ότι στο πόρισμα υπάρχουν κενά, τα οποία δεν ενθαρρύνουν την όποια διεκδίκηση. Εξού και ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ζητήσει να αποφανθεί η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο Γιόαχμ Γκάουκ αναμένεται να αναγνωρίσει τις θυσίες των Ελλήνων στην κρίση – αλλά θα ζητήσει να συνεχιστεί απαρέγκλιτα η ίδια πολιτική, ενώ πρόκειται να ανακοινώσει τη σύσταση Ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας, που θα οργανώνει ταξίδια – ανταλλαγές νέων ανθρώπών στις δύο χώρες.

Στους Λιγκιάδες. Αύριο ο Κάρολος Παπούλιας και ο Γιόαχιμ Γκάουκ θα αναχωρήσουν για τα Ιωάννινα, προκειμένου να επισκεφθούν το χωριό Λιγκιάδες, όπου στρατιώτες της Βέρμαχτ διέπραξαν σφαγή κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Οι δύο Πρόεδροι θα επισκεφθούν ακόμη τη Συναγωγή και την Εβραϊκή Κοινότητα Ιωαννίνων, καθώς στις 25 Μαρτίου συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον εκτοπισμό των Εβραίων των Ιωαννίνων και τη μεταφορά τους στο Αουσβιτς.
Δύο νεαροί Γερμανοί θα συνοδεύουν τον Γκάουκ στους Λιγκιάδες: η Ντενίζ Χιρτς και ο Μάρτσελ Αστ από τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Μαζί με άλλους 10 συμπατριώτες τους είχαν συμμετάσχει τον Οκτώβριο του 2013 στις εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού νεκροταφείου και της εβραϊκής συναγωγής των Ιωαννίνων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Young Workers for Europe». Το μίνι ντοκιμαντέρ που γύρισε τότε η ομάδα θα παρουσιαστεί στον γερμανό πρόεδρο, στον Κάρολο Παπούλια και στην εβραϊκή κοινότητα Ιωαννίνων κατά την επίσκεψη Γκάουκ στους Λιγκιάδες.

Οικονομική ενίσχυση
Ο γερμανός πρόεδρος «δεν πρόκειται να δώσει λύση στο ζήτημα των αποζημιώσεων», γράφει η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», «αλλά δεν έρχεται και με εντελώς άδεια χέρια». Αναμένεται, λοιπόν, να εξαγγείλει την οικονομική ενίσχυση για έναν Ελληνογερμανικό Σύνδεσμο Νεολαίας, αλλά και τη δημιουργία ειδικού Ταμείου για δράσεις διατήρησης της ιστορικής μνήμης (κυρίως για εγκλήματα πολέμου).

tanea.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *