Ριζική αλλαγή του “Καλλικράτη” σχεδιάζει ο Βούτσης

Στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, περιλαμβάνεται και η ριζική αλλαγή του «Καλλικράτη»…

Ριζικές αλλαγές προωθεί στο σύστημα του
“Καλλικράτη” το υπουργείο Εσωτερικών, με το νέο σχέδιο, να προβλέπει τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού και οικονομικού πλαισίου για την αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με το paraskhnio.gr, το νέο σχέδιο, θα προωθεί:

Τη χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί «και να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Την αποκέντρωση και τον σαφή προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης.

Την επαρκή και ακριβή κατανομή των πόρων και των αντιστοίχων επενδυτικών μέσων.

Τον βαθύ εκδημοκρατισμό της λειτουργίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με τη θέσπιση συμμετοχικών θεσμών ως αναπόσπαστων και δομικών στοιχείων της θεσμικής και πολιτικής της λειτουργίας.

Ο κ. Βούτσης συνεχίζει κάνοντας αναφορά στις μνημονιακές ρυθμίσεις, που ζημίωσαν και τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, στη μεγάλη περικοπή των πόρων των δήμων (60%) και των περιφερειών (40%), ανακοινώνοντας:

Την κατάργηση όλου του πλέγματος των σχετιζόμενων με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ διατάξεων και την παρακολούθηση της πορείας των οικονομικών μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής βάσης του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

Την κατάργηση των διατάξεων σχετικά με την παρακράτηση των ποσοστών 4%, 5% και 1%, αντίστοιχα, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που επιβλήθηκαν στις τελευταίες τροπολογίες από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Παρεμβάσεις για τη χρηματοδότηση και οφειλομένων πόρων και για τον δανεισμό και τα χρέη των ΟΤΑ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *