Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του ΧΥΤΥ!

Σημείο αναφοράς για τον δήμο Ήλιδας αλλά και ολόκληρη την Ηλεία αποτελεί η χθεσινή ημέρα Παρασκευή, καθώς μία….

προσπάθεια ετών, κάτω από αντίξοες συνθήκες, έφθασε στο τέλος της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, με το Νομό Ηλείας να είναι ο πρώτος που δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη κατασκευής του πρώτου υποέργου του εργοστασίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, μεταξύ του προέδρου του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ηλείας και Δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη και του αναδόχου, σηματοδοτεί το τέλος ενός πολυετούς προβλήματος και την απαρχή της οριστικής λύσης, η οποία θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στο Νομό Ηλείας.

Σε κλίμα ενότητας

Οι υπογραφές «έπεσαν» το μεσημέρι της Παρασκευής στο γραφείο του Δημάρχου Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη, παρουσία των Δημάρχων Πύργου κ. Μάκη Παρασκευόπουλου, Γαστούνης κ. Αλέξη Καστρινού, Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμιου Κοτζιά και της Περιφερειακής Συμβούλου, που είχε διατελέσει και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης, κας Νίκης Κοκκαλιάρη, ενώ παρόντες ήταν και οι αντιδήμαρχοι Ήλιδας κ. Βαγγέλης Χριστοφόρου και κ. Δημήτρης Παναγιωτάρας, καθώς επίσης και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Υδάτινων Πόρων του δήμου Ήλιδας κ. Χρήστος Παπαγεωργίου. Από τη συνάντηση αυτή απουσίαζαν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Δημήτρης Αρβανίτης και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, καθώς βρίσκονταν εκτός νομού.

Ο ακριβής τίτλος του έργου είναι: «Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ) Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας» με προϋπολογισμό 7.720.000, 00 ευρώ, ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται και η υπογραφή της σύμβασης που αφορά στην κατασκευή του εργοστασίου, καθώς ο στόχος είναι να προχωρήσει παράλληλα η κατασκευή των δύο έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων αγγίζει τα 40 εκ. ευρώ!

Γιάννης Λυμπέρης: «Δεν αμφισβητείται πλέον η προσπάθεια»

Η σύμβαση υπεγράφη την Παρασκευή μεταξύ του κ. Λυμπέρη και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας «ΙΘΑΚΗ Α.Τ.Ε.», που ανήκει στον Όμιλο «Μεσόγειος» κ. Διονύση Γεωργόπουλο.

Αμέσως μετά, στη δήλωσή του ο κ. Λυμπέρης έδωσε ουσιαστικά απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν την υλοποίηση του έργου και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όσοι είχαν αμφιβολίες, καλόπιστοι ή κακόπιστοι, δεν θα μπορούν πλέον να αμφισβητούν την πολυετή προσπάθεια που κάναμε. Αντιμετωπίσαμε όλα τα προβλήματα, παρά την δυσπιστία και την κατακραυγή πολλές φορές της κοινωνίας και των μέσων. Η αλήθεια είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έκανε μεγάλη προσπάθεια και σήμερα η Ηλεία είναι ο πρώτος φορέας στην Ελλάδα που ξεκινά το εγχείρημα, με την κατασκευή ενός έργου που είναι δοκιμασμένο στο εξωτερικό και που εξασφαλίζει αφενός την προστασία του περιβάλλοντος, αφετέρου τον πιο οικονομικό τρόπο διαχείρισης. Τελειώσαμε λοιπόν την προσπάθεια και τώρα αρχίζουμε με καλύτερους οιωνούς για την κατασκευή και λειτουργία του έργου».

Ο κ. Λυμπέρης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα εμπόδια που παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μπορεί να υπήρξαν καθυστερήσεις, αλλά δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η κεντρική εξουσία, γιατί όταν εμείς προσπαθούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα, μας παρότρυνε να προχωρήσουμε στην κατασκευή ΧΥΤΑ, μία μέθοδο που είχε ήδη εγκαταλειφθεί από την Ε.Ε. Δεν διστάσαμε όμως να συγκρουστούμε, για να επιτύχουμε το σκοπό μας και σήμερα νιώθουμε δικαιωμένοι, γιατί κάναμε αδιάλειπτη προσπάθεια για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, τους πρώην προέδρους του Συνδέσμου Διαχείρισης, τον κ. Χρήστο Βρυώνη και κυρίως την κα Νίκη Κοκκαλιάρη, που έτρεξε επί προεδρίας της όλες τις διαδικασίες, την τεχνική υπηρεσία του δήμου Ήλιδας και κυρίας όλους τους Δημάρχους του Νομού Ηλείας που συνέδραμαν την προσπάθεια».

Μέχρι το τέλος του 2015

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο υποέργο, που είναι η κατασκευή του εργοστασίου, ο κ. Λυμπέρης ενημέρωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, καθώς θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, απομένουν κάποια τυπικά και πολύ σύντομα θα προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης για να προχωρήσουν και τα δύο υποέργα μαζί.

«Με το έργο που ξεκινά, θα καθαρίσει ουσιαστικά όλη η Ηλεία και θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα συμβάλουν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, ενώ θα διαμορφωθεί το έδαφος για επενδύσεις στο νομό» υπογράμμισε και επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουν περαιωθεί οι εργασίες.

patrisnews.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *