ΕΕΠΕΣ: Με “πιστοποιημένο” σπόρο πρέπει να συνεχίσει η Ελληνική Γεωργία.

Την σημασία της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου με ιδιαίτερη έμφαση στο σκληρό σιτάρι, ενόψη της επερχόμενης καλλιεργητικής περιόδου, αλλά και το κρίσιμο θέμα των ενεργειακών καλλιεργειών και της…
αναταραχής, που υπάρχει στην αγορά, σχετικά με τις συμβάσεις παραγωγής πρώτης ύλης ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα που παρουσιάστηκαν απο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανάπτυξε τα θέματα, που απασχολούν τον κλάδο, θεσμικά ζητήματα, αλλά και θέματα, που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής γεωργίας. Η ΕΕΠΕΣ τόνισε, ότι τα μέλη της είναι φορείς καινοτομίας και τεχνογνωσίας στην γεωργική παραγωγή της χώρα μας και θα είναι αρωγοί σε πολιτικές αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Το τετράπτυχο Ταυτότητα – Ποιότητα – Ανταγωνιστικότητα – Αειφορία περιγράφει και τη γενικότερη σύγκλιση απόψεων σε θέματα στρατηγικού χαρακτήρα της Ελληνικής γεωργίας.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. παρέδωσαν αναλυτικό φάκελλο με όλες τις προτάσεις της ΕΕΠΕΣ και τόνισαν τη σημασία των αποφάσεων του ΥΠΑΑΤ τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς χρόνου έκδοσης σε σχέση με τη γεωργική πρακτική.

Επίσης, επισημάνθηκε το απαράδεκτο φαινόμενο παρεμπορίας σπόρων βαμβακιού, που πλήττουν την εικόνα του κλάδου αλλά και της χώρας, καθώς βρίσκουν «υπόστρωμα» ανάπτυξης σε υπουργικές αποφάσεις με διφορούμενες και «κατά το δοκούν» ερμηνείες.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη στήριξης της σποροπαραγωγής του ρυζιού, ώστε η καλλιέργεια να διατηρήσει την υπάρχουσα επαγγελματική και ενεργητική ενασχόληση των εμπλεκομένων.

Η ανάγκη εκσυγχρονισμού των δομών και μηχανισμών του ΥΠΑΑΤ και η σύνδεση των Υπηρεσιών με την γεωργική παραγωγή, είναι καθοριστικά βήματα για το μέλλον, μαζί με τις συνέργειες, που μπορούν να βρεθούν μεταξύ των κλάδων, με στόχο την επαγγελματική ενασχόληση των παραγωγών και τη προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε και για το επερχόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σπόρων (ISF) το 2013 και τόνισε την θετική προσέγγιση και στήριξη με στόχο τη προβολή του γεωργικού τομέα της χώρας μας, αλλά και των ευκαιριών, που δίνονται, για την ανάπτυξη του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού (ΦΠΥ) στην Ελλάδα.

Η ΕΕΠΕΣ εκφράζει τη βεβαιότητά της για συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ στο τετράπτυχο Ταυτότητα Ποιότητα – Ανταγωνιστικότητα – Αειφορία σε σωστές βάσεις, που δημιουργούνται από τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου.

agroschannel

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *