Εκπληκτική συλλογή φωτογραφιών – Μεταφέρει στιγμιότυπα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο σήμερα

Μπορεί να έχει περάσει ένας ολόκληρος αιώνας από τη χρονιά που ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος, όμως οι μνήμες από τις τεράστιες συγκρούσεις και τις καταστροφικές διαμάχες που προκάλεσε δεν έχουν σβηστεί. Αλλωστε δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί ένα τόσο σημαντικό γεγονός τόσο από τους ανθρώπους που το έζησαν, όσο και από τις επόμενες γενιές που ένιωσαν τις συνέπειες. Μια εκπληκτική συλλογή φωτογραφιών, καταφέρνει να μεταφέρει ανθρώπους και κτίρια από τις αρχές του 20ου αιώνα στο σήμερα, προσαρμόζοντας τις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες στη σύγχρονη εποχή. Εικόνες από ίδιο μέρος τραβηγμένο το 1914 και το 2014, υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες, καταφέρνουν να μας παρουσιάσουν όλα όσα άλλαξαν, αλλά και όσα έμειναν ίδια, μέσα σε αυτά τα εκατό χρόνια.

Δείτε την εκπληκτική συλλογή με φωτογραφίες από την εποχή του Α’ Παγκοσμίου προσαρμοσμένες στο σήμερα:

Στην φωτογραφία του 2014, ένας άνθρωπος στέκεται στα σκαλιά και ετοιμάζεται να μπει στο δημαρχείο της Vareddes στη Γαλλία. Ωστόσο, ο άνθρωπος αυτός δεν φαίνεται καθώς είναι καλυμμένος από την εικόνα του 1914, όπου παρουσιάζονται τα γερμανικά στρατεύματα να ξεκουράζονται στα σκαλοπάτια του ίδιου κτιρίου, κατά τη διάρκεια της πρώτης μάχης του Μάρνη.

Οι άνθρωποι το 2014 περπατούν ανέμελοι απολαμβάνοντας την όψη του δημαρχείου και του επιβλητικού καμπαναριού στην Place des Heros. Εκατό χρόνια πριν, ένα ζευγάρι στέκεται και κοιτά τα ίδια κτίρια που έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

Το παρκαρισμένο αμάξι μπροστά από το πρώην Επισκοπικό παλάτι, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το υπόλοιπο σκηνικό της φωτογραφίας. Ενας Γάλλος στρατιώτης περπατά σε ό, τι έχει απομείνει από το Verdum της Γαλλίας, μετά από τους βομβαρδισμούς του 1916.

Στην πλατεία Trafalgar του Λονδίνου το 2014 όλα κυλούν ήσυχα και δεν υπάρχει πολύς κόσμος. Πίσω στο 1919, μικρά παιδιά ντυμένα ως στρατιώτες με χάρτινα καπέλα και καλαμωτές στέκονται και χαιρετούν. Πίσω φαίνεται μια ταμπέλα που λέει: «Οι ανάγκη για στρατιώτες είναι επείγουσα.»

Μπορεί το 2014 το αμάξια να παρκάρουν έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό της Roye στην Γαλλία, όμως πριν από 97 χρόνια το ίδιο κτίριο είχε υποστεί σημαντικές βλάβες καθώς είχε βομβαρδιστεί. Κάποιοι στρατιώτες στέκονται και φυλάνε τη γύρω περιοχή.

Η έγχρωμη εικόνα του 2014 παρουσιάζει το δρόμο που οδηγεί στη Βασιλικής της Notre Dame γεμάτο ζωή, με μαγαζιά και ανθρώπους που κάθονται και πίνουν καφέ. Σχεδόν έναν αιώνα πριν, το 1915, ο εντυπωσιακός πύργος έχει μόλις χτυπηθεί από οβίδα.

Ο καθεδρικός ναός της πόλης Reims της Γαλλίας βρίσκεται το 1917 υπό βομβαρδισμό. Ο καπνός που κρύβει σχεδόν όλο το κτίριο, πέρα από το καμπαναριό, είναι η απόδειξη της μεγάλης καταστροφής. Το 2014, μετά από 97 χρόνια, ένας πλακόστρωτος δρόμος οδηγεί στην ανακαινισμένη πλέον εκκλησία.

Το 1917 φαίνονται Αγγλοι στρατιώτες να διασχίζουν το παγωμένο κανάλι Somme στο Frise της Γαλλίας, κουβαλώντας ξύλινες πλατφόρμες. Εναν αιώνα μετά το νερό στο κανάλι έχει ξεπαγώσει και κυλάει ήρεμα, ενώ το τοπίο έχει πρασινίσει.

Η γνωστή Place de la Concorde του Παρισιού, το 1918… φιλοξενούσε όσα από τα γερμανικά αεροπλάνα καταστράφηκαν τη μέρα της αποκατάστασης της Λωρραίνης. Στην έγχρωμη φωτογραφία το μόνο που έχει απομείνει ίδιο στη μεγαλύτερη πλατεία του Παρισιού είναι το επιβλητικό κτίριο στο φόντο.

Το 2014 ο δρόμος που οδηγεί στο Scotland Yard του Λονδίνου είναι περιφραγμένος κατά τη διάρκεια πορείας. Η ασπρόμαυρη εικόνα που την καλύπτει, εμφανίζει ένα μεγάλο πλήθος ανδρών που ανταποκρίνεται από το Γραφείο Πολέμου για τους παντρεμένους άνδρες ηλικίας μεταξύ 36 και 40 για να γίνουν εφοδιαστές πυρομαχικών.

Στους πλακόστρωτους δρόμους της Grote Markt του Ypres του Βελγίου, το 2014 σταθμεύουν αυτοκίνητα. Εναν αιώνα πριν, οι επιβλητικοί πύργοι του Les Halles στο φόντο είναι έτοιμοι να κατεδαφιστούν μετά από ισχυρό βομβαρδισμό. Ανθρωποι στέκονται και κοιτούν τα ερείπια που έχουν δημιουργηθεί.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *