“Όμηροι” οι Έλληνες κωφοί στη Βουλγαρία

Υπό καθεστώς ιδιότυπης “ομηρίας” βρίσκονταν οι Έλληνες αθλητές που μας εκπροσωπούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών της Βουλγαρίας, με τους υπευθύνους της διοργάνωσης να απειλούν τα μέλη και τα στελέχη της ελληνικής αποστολής με “κράτηση”, εάν δεν εξοφληθούν τα χρέη στην Ολυμπιακή Οργανωτική Επιτροπή…

Δόθηκε τελικά λύση στο πρόβλημα και τα μέλη της αποστολής θα επιστρέψουν εκτός απροόπτου κανονικά στην Ελλάδα.

Οι αθλητές που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες κωφών στη Βουλγαρία πραγματοποιούν πολύ καλές εμφανίσεις με τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ μάλιστα να περνάει στην τετράδα και να διεκδικεί με αξιώσεις ένα μετάλλιο.

Ο Αλέξανδρος Παπαδάτος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη και θα μπορούσε να έχει κατακτήσει ακόμα και το χρυσό χωρίς την παρέμβαση των διαιτητών, ενώ και στα υπόλοιπα αθλήματα η παρουσία των Ελλήνων αθλητών είναι αξιοσημείωτη. Ωστόσο, η ελληνική αποστολή δεν είναι σε θέση να πανηγυρίσει τις επιτυχίες της, καθώς από την πρώτη μέρα παρουσίας της στη Βουλγαρία δεχόταν τις απειλές των διοργανωτών.

Πριν από την έναρξη των αγώνων ακόμα, η ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών απειλήθηκε να εκδιωχθεί από τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στο Πράβετς, καθώς η ελληνική αποστολή δεν είχε εξοφλήσει τις τελευταίες δόσεις των οφειλομένων στην οργανωτική επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, Γιάννης Στουφής, είχε δηλώσει στις 24 Ιουλίου: “Μας απείλησαν πως θα μας διώξουν, επειδή δεν είχαμε εξοφλήσει όλο το ποσό που χρειαζόταν, δηλαδή περίπου 80.000 ευρώ μαζί με τις συμμετοχές, παράβολα και οτιδήποτε χρειαζόταν. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση και η οργανωτική επιτροπή μας έδωσε προθεσμία, μέχρι τις 30 Ιουλίου, αλλιώς θα μας διώξουν.

Η διαμονή και τα έξοδα συμμετοχής μόνο μας στοίχισαν 143.000 περίπου. Παρόλο που δώσαμε προκαταβολές δε καταφέραμε να τηρήσουμε τις προθεσμίες για να εξοφλήσουμε όλο το ποσό, καθώς μας προέκυψαν έξοδα προετοιμασίας. Είχαμε καταθέσει προϋπολογισμό της τάξης των 308.000 ευρώ, αλλά τότε η πολιτεία μας είχε πει 200.000 ευρώ, ποσόν το οποίο δεν έχει εγκριθεί ακόμα”.

Την 1η Αυγούστου και μετά την επιτυχία της γυναικείας ομάδας μπάσκετ, διέρρευσε η απειλή των διοργανωτών πως με ένα τηλεφώνημα θα κλειδώσουν οι πόρτες των δωματίων στο ξενοδοχείο όπου διαμένει η αποστολή και δεν θα μπορέσει κανείς να φύγει.

Το μεσημέρι της ίδιας μέρας στελέχη της ελληνικής αποστολή επισκέφθηκαν τον διευθυντή οικονομικού της διοργάνωσης και συμφώνησαν σε “μνημόνιο” για την αποπληρωμή του χρέους, με την επιτροπή να τους δίνει προθεσμία μέχρι τις 5 Αυγούστου, αλλιώς η εξέλιξη της υπόθεσης θα συνεχιστεί δικαστικώς.

Ωστόσο, μετά την υπογραφή του συμφωνητικού, οι υπεύθυνοι του γραφείου κάλεσαν ξανά τους Έλληνες προκειμένου να υπογράψουν πάλι, αυτή τη φορά υπό την παρουσία κάποιας επίσημης αρχής, για να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής του προέδρου. Παρά τα γεγονότα αυτά, κατά την επιστροφή των στελεχών της ελληνικής αποστολής στο ξενοδοχείο κάποιες πόρτες κλειδώθηκαν για παραδειγματισμό!

Το Contra.gr επικοινώνησε με την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών. Οι άνθρωποί της εκφράζουν ανοιχτά την αγανάκτισή τους σχετικά με την κατάσταση και απαιτούν τη δραστηριοποίηση και παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργείων, προκειμένου να βοηθήσουν τους Έλληνες που βρίσκονται στη Βουλγαρία.

Μάλιστα, ενώ έχει συμφωνηθεί η ελληνική αποστολή να λάβει ένα ποσό της τάξης των 15.000 ευρώ από το Υπουργείο Αθλητισμού ως προκαταβολή για την αποπληρωμή του χρέους, το ποσό αυτό δεν έχει φτάσει στα χέρια των υπευθύνων. Την Παρασκευή (02/08) ο Ιλιάν Μπόζεφ, οικονομικός διευθυντής της διοργάνωσης, επικοινώνησε εκ νέου με τα μέλη της αποστολής και ενημέρωσε ότι θα κρατήσει τα διαβατήρια του προέδρου και του αρχηγού αποστολής Δημήτρη Στεφανίδη μέχρι να μπει η επίσημη υπογραφή, παρουσία συμβολαιογράφου και επίσημης αρχής.

Οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών έκαναν έκκληση στους αρμόδιους φορείς να μην συνεχίσουν να αγνοούν το πρόβλημα που υπάρχει και να δώσουν την απαραίτητη σημασία στον εκβιασμό που υφίστανται τα μέλη της ελληνικής αποστολής στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Μετά από προσπάθειες του Αρχηγού της Ελληνικής αποστολής, Δημήτρη Στεφανίδη και του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού κωφών, Ιωάννη Στουφή, τελικά υπογράφηκε το συμφωνητικό (υπόσχεση χάριν καταβολής) για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους. Σημαντική υπήρξε και η συμβολή της Ελληνικής πρεσβείας με το να θεωρήσει τη γνησιότητα του συμφωνητικού.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής αναμένεται να επιστρέψουν εκτός απροόπτου κανονικά στην Ελλάδα, με το χρέος βέβαια να παραμένει.

Πηγή: contra.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *