Ε.Βασιλάκος για ΥΠΟΙΚ Ε.Βενιζέλο: “Ζημίωσε το δημόσιο συμφέρον”

Σε κατάθεση-κόλαφο στην Επιτρόπή Εξοπλισμών της Βουλής κατά του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για τα πεπραγμένα του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας σε ότι αφορά τη νέα σύμβαση-τροποποίηση του εκυγχρονισμού των υποβρυχίων Type 209, αλλά και τις πληρωμές που έκανε στη Thyssen Marine Systems, προχώρησε ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Ευάγγελος Βασιλάκος στην Επιτροπή της Βουλής που….
διερευνά το σκάνδαλο την περίοδο από το 2002 μέχρι σήμερα.

Ο πρώην Γενικός Διευθυντής εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για αποφάσεις που προκάλεσαν μεγάλη ζημία στο ελληνικό δημόσιο (417 εκατ. ευρώ), παρά τις προιδοποιήσεις που του είχε απευθύνει.

Συγκεκριμένα τον κατηγορεί ότι κατέβαλε 300.000.000 ευρώ στους Γερμανούς μετρητά από τα υπόλοιπα των συμβάσεων “Αρχιμήδης” και “Neptune II”, ενώ τον είχε προειδοποιήσει ότι οι Γερμανοί μπορούσαν να υπαναχωρήσουν και να καταγγελουν την σύμβαση για τη ναυπήγηση των δύο νέων υποβρυχίων, όπως και έινε.

Επίσης τον κατηγόρησε ότι με την σύμβαση επιβάρυνε επίσης κατά 117.000.000 ευρώ το δημόσιο αφού αυτά δεν ήταν “αννταλλακτικά για τα 214” όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά εξαρτήματα που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των Type 209 και τώρα είναι άχρηστα! Επίσης αναφορικά με την σύμβαση ναυπήγησης των δύο υποβρυχίων (αυτή που κατήγγειλαν οι Γερμανοί 7 μήνες μετά την υπογραφή της γιατί δεν τους πληρώνει ο Ι.Σάφα) είπε ότι για το φιάσκο είτε ευθύνεται η πολιτική ηγεσία είτε παρασύσρθηκε από την στρατιωτική.

Ας δούμε ολόκληρο το απ΄σοπασμα της κατάθεσής του:

“Τον Ιανουάριο 2010 η Γερμανική πλευρά ζήτησε την καταβολή ποσού 300.000.000 ευρώ για να προχωρήσει στην πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στη εταιρεία Abu Dhabi Mar. Το ποσό αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, αφορά το τίμημα που υπολειπόταν να καταβληθεί στη Γερμανική πλευρά για την υλοποίηση της σύμβασης των υποβρυχίων τύπου 214.

Ποσό 300.000.000 ευρώ έχει εκταμιευθεί μετά την κύρωση από τη Βουλή του νόμου μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας, Τhyssen Kroup Marine Systems, Abu Dhabi Mar. Επισημαίνω ότι η συμβουλή μου προς τον τότε Υπουργό Άμυνας, κ. Βενιζέλο ήταν να καταβάλει το ποσό των 300.000.000 ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα να υπαναχωρήσει η Γερμανική εταιρεία από τη συμφωνία, πρόβλεψη που δυστυχώς επαληθεύτηκε.

Επιπροσθέτως, είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι το ποσό των 117.000.000 ευρώ της σύμβασης του εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων τύπου 209 δεν αφορά ανταλλακτικά για τα υποβρύχια τύπου 214, όπως ανακριβώς έχει ειπωθεί, αλλά αφορά καινούργια υλικά που θα τοποθετούνταν στα εκσυγχρονισμένα υποβρύχια τύπου 209. Κατά συνέπεια, το ποσό αυτό επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αναιτιολόγητα.

Περαιτέρω, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και τη δικαστική διαμάχη μεταξύ Τhyssen Kroup Marine Systems και Abu Dhabi Mar γεννάτε ένα σημαντικό, κατά την άποψη μου ζήτημα: ή τα δύο νέα υποβρύχια τύπου 214 είναι επιχειρησιακή αναγκαιότητα οπότε η μη πρόσκτηση τους παραπέμπει σε πολιτικές ευθύνες ή δεν είναι επιχειρησιακή αναγκαιότητα οπότε προκύπτουν ευθύνες για την στρατιωτική ηγεσία”.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *