Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στο επίκεντρο Προβόπουλου- τρόικας

Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντάται ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος…


Οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες κατά την προσεχή τριετία.

Τις προηγούμενες μέρες τεχνικά κλιμάκια συναντήθηκαν ανταλλάσσοντας στοιχεία αναφορικά με τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα ο “τελικός λογαριασμός” να εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις.

Η πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος στηρίζεται στη διαγνωστική μελέτη της BlackRock καθώς και στον επανέλεγχο των ευρημάτων από τις εταιρείες Ernst & Young και Rohthchild.

Σύμφωνα με αυτές, τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες, σύμφωνα με το λεγόμενο σενάριο βάσης, ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ. Η παραδοχή αυτή λαμβάνει υπόψη της πρώτον τα 6 δισ. ευρώ τα οποία αποτελούν κεφαλαιακό περίσσευμα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9% αντί του 8% που ισχύει για τις υπόλοιπες της ΕΕ και δεύτερον, περίπου 1 δισ. ευρώ που θα προκύψει από συνέργειες και συγχωνεύσεις θυγατρικών στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα δεν εμφανίζεται με ενιαία γραμμή, τουλάχιστον μέχρι χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι ανάγκες σε κεφάλαια ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ στο σενάριο βάσης, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ανέβαζε το συνολικό ποσό στα 22 δισ. ευρώ.

Πάντως, η ΤτΕ προτίθεται να δημοσιοποιήσει έως το τέλος της εβδομάδας τα αποτελέσματα των stress tests, όπως αυτά παραδόθηκαν από τη Black Rock προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Πηγή: www.skai.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *