Βάλτε εισοδηματικά κριτήρια στις βουλευτικές αποζημιώσεις

Θεωρείτε ότι όποιος έχει αυτοκίνητο 3000 κυβικών εκατοστών δεν πρέπει να εισπράττει επίδομα θέρμανσης. Είστε έτοιμοι να ψηφίσετε νόμο βάσει του οποίου όποιος χρωστάει στο δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν πρέπει να τυγχάνει καν έκπτωσης στον….
φόρο κατοχής ακινήτων. Μας κόβετε το επίδομα τέκνων αν το εισόδημά μας υπερβαίνει κάποια όρια ενώ αν εμφανιζόμαστε με οικογενειακές αποδοχές άνω των 25.000 ευρώ, δεν δικαιούμαστε καν να ρυθμίσουμε το στεγαστικό μας δάνειο.
Τα εισοδηματικά όρια υπάρχουν παντού. Διέπουν τη νομοθεσία καταβολής του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Βάσει αυτών κρίνεται αν θα φορολογηθεί ή όχι το επίδομα ανεργίας ενώ από τα εισοδήματα κρίνεται το αν θα καταβληθεί ή όχι και το τελευταίο επίδομα κοινωνικού χαρακτήρα.
Αφού λοιπόν τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν μπει στο …πετσί μας γιατί δεν τα εφαρμόζουμε και στις βουλευτικές αποζημιώσεις; Και όχι μόνον αυτά. Μπορούμε να θεσπίσουμε και περιουσιακά κριτήρια όπως κάνει εσχάτως το υπουργείο Οικονομικών για άλλα ζητήματα. Με περιουσιακά κριτήρια απορρίπτει ή εγκρίνει την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Με περιουσιακά κριτήρια κρίνεται αν θα ρυθμιστούν στεγαστικά δάνεια ενώ τα περιουσιακά κριτήρια θα τα δούμε και στον νόμο για τη φορολόγηση της κατοχής ακινήτων.
Για τους βουλευτές, όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, η Βουλή τα έχει στο πιάτο καθώς οι 300 υποχρεούνται να υποβάλλουν πόθεν έσχες. Ας πάψει να είναι χειρόγραφο επιτέλους. Ας υποβληθεί ηλεκτρονικά προκειμένου να είναι εύκολος και ο έλεγχος των στοιχείων. Και με το που θα καταγράψουμε την περιουσία των 300, θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και γι’ αυτούς. Αυτοί που έχουν τρεις σελίδες ακίνητα, δεν χρειάζεται να τους αποζημιώνουμε κιόλας με τη βουλευτική αποζημίωση. Ούτε αυτοί που έχουν εισοδήματα και καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ περιμένουν να ζήσουν από το μισθό που δίνει το κοινοβούλιο.
Και θα πείτε… Πόσα χρήματα θα εξασφαλίσει ο προϋπολογισμός της Βουλής από ένα τέτοιο μέτρο. Ας υποθέσουμε ότι θα είναι ελάχιστα. Ας υποθέσουμε ότι δεν θα είναι παρά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι αυτό το ζήτημα όμως. Μια χώρα πρέπει να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τους πάντες. Πατρικίους και πληβείους.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *