Ένας φυγάς με διεύθυνση και τηλέφωνο! Μια απάντηση στο «Βήμα»

Επειδή ο Ντίνος Βοίδονικόλας είναι πασίγνωστος στην ελληνική παροικία του Τορόντο, από την πρώτη φορά που βρέθηκε στον Καναδά το 1965, είναι πρόεδρος του Greek Town που οργανώνει το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ εντός ή εκτός Ελλάδας (με 1,700,000 επισκέπτες το περσινό καλοκαίρι) μας προβλημάτισε ένα πρόσφατο δυσφημιστικό άρθρο του…..
«Βήματος» εναντίον του. Με μια αναζήτηση στο Ιντερνέτ έχει καθένας τα στοιχεία του ακόμα και τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του Greek Town, όπου ο Ντίνος Βοϊδονικόλας βρίσκεται τις περισσότερες ώρες της μέρας. Ομολογούμε ότι το άρθρο μας φάνηκε ύποπτο μέσα από τις αντιθέσεις του, σαν να ήταν σκοπός του η συκοφαντία ενός συμπατριώτη μας και όχι η ενημέρωση που όφειλε να δώσει.

Προσωπικά γνωρίζω τον Ντίνο Βοϊδονικόλα κατά τα τελευταία 3 χρόνια όταν ανέλαβε την διεύθυνση του Greek Town. Τον γνωρίζω ως δημοσιογράφος και έχω εκτιμήσει τη δουλειά του στην οργάνωση αυτή, που οι μεγαλύτερες εφημερίδες του Καναδά, η Τορόντο Σταρ και Globe and Mail, την αναγνωρίζουν ως “τη μαζικότερη εκδήλωση στη Βόρεια Αμερική”, ελληνική ή όχι.
Από την πρώτη στιγμή είχα πρόβλημα με την κακοπιστία του άρθρου που αναφέρεται σε 15 χρόνια πριν για ένα άτομο που είναι τύπος και υπογραμμός για την ομογένεια αλλά και την καναδική κοινωνία.
Μίλησα με πολλά άτομα της παροικίας του Τορόντο: με επιχειρηματίες της περιοχής, με στελέχη οργανισμών της παροικίας και με απλούς ανθρώπους. Και δεν άκουσα τίποτα αρνητικό. Ουσιαστικά μερικοί έχουν θεοποιήσει το έργο και τη δράση του στην ομογένεια.
Μερικές από τις γνώμες τους:
Χαίρει εκτιμήσεως όσο ελάχιστα άτομα της παροικίας
Τον νοιώθουμε σαν το καλύτερο φίλο μας και η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή να βοηθήσει όσο μπορεί κάθε συμπατριώτη
Είναι πάντα γλυκομίλητος και ντρόμπος. Η υπόσχεση του Ντίνου είναι συμβόλαιο, δε χρειάζεσαι δικηγόρους αν ο Ντίνος σου δώσει το λόγο του.
Είναι τρομερά οργανωτικός και έχει κατορθώσει ώστε το Greek Town να απολαμβάνει τη σοβαρότητα που ελάχιστοι οργανισμοί έχουν.
Είναι υπόδειγμα οικογενειάρχη και είναι περήφανος που τα παιδιά του σπουδάζουν στα πιο απαιτητικά πανεπιστήμια του Καναδά
Το έργο του έχει εκτιμηθεί από την ελληνική αλλά και την καναδική κοινωνία, κυρίως μέσα από το Greek Town, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ατραξιόν του Καναδά.
Συμμετέχει ενεργά και σε άλλους φορείς της ομογένειας.
Συνεργάζεται άριστα με τις καναδικές υπηρεσίες, στην ουσία κατά το τριήμερο Ελληνικό Φεστιβάλ του Αυγούστου όλος ο κρατικός μηχανισμός του Τορόντο βρίσκεται σε επιφυλακή για να προστατέψει τα σχεδόν 2 εκατομμύρια επισκεπτών με συνεχή επαφή μαζί του για το συντονισμό των δράσεων του.
Ένας από τους επόμενους φιλόδοξους στόχους του είναι σε συνεργασία με τα νοσοκομεία που επιδοτεί το Greek Town να δοθεί η δυνατότητα σε μερικά φτωχά παιδιά από την Ελλάδα, που δε μπορούν να έχουν την ανάλογη ιατρική φροντίδα στην πατρίδα, να μπορούν να έχουν δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη στον Καναδά.

Δυστυχώς το «Βήμα» αντί να πιάσει το σφυγμό της σημερινής πραγματικότητας αναμασά στοιχεία για πριν από 15 χρόνια. Ίσως πρέπει να ξαναελέγξει τα στοιχεία που του δόθηκαν από διάφορους καλοθελητές.
Είναι εύκολο να κατηγορούμε κάποιον. Το δύσκολο είναι να τον ξεπεράσουμε, ή έστω να τον πλησιάσουμε. Τα λίγα άτομα στο Τορόντο που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο εναντίον του ας βγουν με το όνομά τους για να φανεί ποιος πρόσφερε και πόσο στην παροικία. Έχουμε την εντύπωση ότι όχι μόνο δεν πρόσφεραν αλλά αντιμάχονταν κάθε θετική προσπάθεια. Και τελικά είναι τιμή για τον Ντίνο που αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο του «Βήματος» λέγοντάς μας: «Καθένας κρίνεται από το καθημερινό έργο του όχι από υποβολιμαία άρθρα»

Μακάρι να είχαμε σε κάθε παροικία άτομα με την προσφορά του Ντίνου Βοϊδονικόλα. Μακάρι να είχαμε ένα Greek Town σαν αυτό στο Τορόντο σε κάθε μεγάλη πόλη όπου υπάρχουν απόδημοι Έλληνες. Μακάρι σε μια άλλη πόλη της γης ένα ελληνικό φεστιβάλ να συγκεντρώνει 3 εκατομμύρια επισκέπτες, τιμή μας θα το θεωρούσαμε. Η ομογένεια θα είχε μεγαλουργήσει. Δυστυχώς έχουμε άτομα που ντρέπονται που δεν κατάφεραν να κάνουν αυτοί κάτι που πέτυχε κάποιος άλλος. Είναι εθνική κατάρα σε μας τους Έλληνες να βγάζουμε ο ένας το μάτι του άλλου. Ακόμα και τη μεγαλύτερη ελληνική εκδήλωση στον κόσμο θα μπορούσαμε να τη διαλύσουμε για προσωπικά καπρίτσια. Ευτυχώς το άρθρο του ¨Βήματος» έχει τόσα πολλά κενά στην επιχειρηματολογία του που τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει.
Ο Ντίνος Βοϊδονικόλας δεν πρόκειται να καμφθεί επειδή κάποιοι ανώνυμοι στο Τορόντο έδωσαν παραποιημένα στοιχεία σε κάποιο δημοσιογράφο στην Ελλάδα. Καταλαβαίνω την απογοήτευσή του για την κατασυκοφάντηση αντί για ένα έστω απλό ευχαριστώ για το έργο του στην ομογένεια. Μας θυμίζει τη ρήση του Μάρκου Μπότσαρη «Τα βραβεία τα παίρνεις στη μάχη». Τις μάχες για την ομογένεια και την παροικία τις έχει κερδίσει όλες. Ας δείξουν οι άλλοι, οι για την ώρα ανώνυμοι κατήγοροι, πού και πώς πήραν τα δικά τους «βραβεία».

Χρήστος Μαγγούτας
Τορόντο Καναδά
Chris@Mangoutas.com

Υ.Γ. Με την ευκαιρία ένα 15-λεπτο βίντεο-μοντάζ που έκανα αφιλοκερδώς για το Ελληνικό Φεστιβάλ του Τορόντο 2010:

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *