Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην Κύπρο

Επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου, έβδομου κατά σειρά, προέδρου διεξάγονται σήμερα στην Κύπρο, με ζητούμενο την…

αποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής κρίσης στην χώρα. Αναμετρώνται ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο τέως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Χριστόφια, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος έχει την στήριξη του ΑΚΕΛ.

Δικαίωμα ψήφου, όπως και στον πρώτο γύρο, έχουν 545.491 εκλογείς, μεταξύ των οποίων και περίπου 660 τουρκοκύπριοι. Θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα, από τα οποία τα 40 στο εξωτερικό.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα, και σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση, θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ δώδεκα και μία το μεσημέρι.

Γύρω στις 20.00 αναμένονται τα επίσημα τελικά αποτελέσματα και δύο ώρες αργότερα θα γίνει από τον Γενικό Έφορο Εκλογών η ανακήρυξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία», στην Λευκωσία.

Ο νέος πρόεδρος, ο οποίος θα κυβερνήσει την Κύπρο μέχρι το 2018, θα αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του το απόγευμα της Πέμπτης με την ορκομωσία και την ομιλία του στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Καθοριστικός παράγοντας η αποχή

Η αποχή θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Μετά από την απόφαση του ενός εκ των υποψηφίων στον πρώτο γύρο Γιώργου Λιλλήκα, και της ΕΔΕΚ να μην στηρίξουν κανέναν εκ των δύο μονομάχων, το ποσοστό της αναμένεται ότι θα κινηθεί σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από το 16,86% του πρώτου γύρου.

Υπενθυμίζεται πως στον πρώτο γύρο ο κ. Αναστασιάδης έλαβε ποσοστό 45,46% (200,571), ο κ. Μαλάς: 26,91% (118,755), ο κ. Λιλλήκας 24,93% (109,996), άλλοι 2,7,% (11,914) και λευκά / άκυρα: 0,98%/1,72%.

Το διακύβευμα

Διακύβευμα των εκλογών αποτελεί η δυνατότητα του νέου προέδρου να υπογράψει με επωφελείς όρους τη δανειακή σύμβαση με τους ευρωπαίους πιστωτές και να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο την παρατεταμένη οικονομική κρίση, έτσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν η οικονομική ανάκαμψη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για φέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 1,7% και αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που ίσως φτάσει το 6% του ΑΕΠ.

Στα τέλη του 2012 το δημόσιο χρέος ανερχόταν στα 15,04 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα 1,8 δισ. για τη στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας, που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάιο.

Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με βάση το ακραίο σενάριο της Pimco, ανέρχονται στα 8,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον, θα χρειαστούν περίπου 1,2 δισ. για τα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα .

Επίσης, θα χρειαστεί άλλο ένα 1,5 δισ. ευρώ για κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και 6 δισ. για την αναχρηματοδότηση χρέους, τα οποία δεν προστίθενται στο σύνολο. Στο πλαίσιο αυτό, υπολογίζεται ότι το σύνολο του δημοσίου χρέους θα ανέλθει στα 26,1 δισ. και θα αναλογεί στο 150% του ΑΕΠ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρόεδρος θα έχει μηδενική ανοχή τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου κιόλας από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του.

Επί ποδός η αστυνομία

Χίλια οκτακόσια ογδόντα μέλη της Αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός με στόχο την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. «Η Αστυνομία είναι πανέτοιμη όσον αφορά τις εκλογές σήμερα», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του σώματος, Ανδρέας Αγγελίδης .

Από τις έξι το πρωί έχουμε στελεχώσει τα εκλογικά κέντρα και άρχισαν και οι μηχανοκίνητες περιπολίες εντός των πόλεων και στην ύπαιθρο, ανέφερε ο κ. Αγγελίδης και πρόσθεσε πως η Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με επιπρόσθετα καθήκοντα σήμερα, έχοντας υπόψη ότι θα υπάρξει και η τελετή ανακήρυξης στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία».

Σημείωσε τέλος πως «έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις τροχαίες διευθετήσεις όσον αφορά στη Λευκωσία αλλά και στις άλλες πόλεις για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε για τη διευκόλυνση των πολιτών που θα διακινηθούν από άλλες πόλεις στη Λευκωσία και γενικότερα εντός των πόλεων».

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *