Έλληνες “κροίσοι” τρέμουν την κρίση της Αιγύπτου

Με αγωνία παρακολουθούν αρκετοί έλληνες επιχειρηματίες την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο και αγωνιούν για το μέλλον των επενδύσεών τους σε ένα αβέβαιο πολικά και οικονομικά περιβάλλον. Ποιοί είναι όμως οι έλληνες επενδυτές που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στην χώρα του Μουμπάρακ;
Σύμφωνα με……
στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία πάντως δεν είναι πλήρως ενημερωμένα (τελευταία ενημέρωση Νοέμβριος 2009), οι επενδύσεις ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στην Αίγυπτο ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις αγγίξουν το ένα δισ. ευρώ.
Στη βορειοαφρικανική χώρα δραστηριοποιούνται όλοι οι μεγάλοι όμιλοι, σχεδόν σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Σημαντικό μερίδιο κατέχει ο ενεργειακός τομέας, καθώς εδώ κι αρκετά χρόνια ο όμιλος «Ελληνικά Πετρέλαια» έχει αποκτήσει άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε περιοχές όπου τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα.
Στα μέσα Δεκεμβρίου, μάλιστα, τα ΕΛ.ΠΕ. ανακοίνωσαν πως στην κοινοπραξία που διενεργεί τις έρευνες στην περιοχή West Obayed στη δυτική Έρημο, το 70% απέκτησε η εταιρεία Vegas Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, ο οποίος διαθέτει δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου εδώ και πολλές δεκαετίες.
Η ίδια εταιρεία (Vegas) έχει ανακοινώσει την αποκάλυψη κοιτάσματος στην περιοχή North West Gemsa της ανατολικής Ερήμου, το οποίο μπορεί να παράγει έως έξι χιλ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.
Επιπλέον, ο όμιλος Κοπελούζου έχει προχωρήσει σε συμφωνία με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Egas, με στόχο να μεταφέρεται αέριο από την Αίγυπτο στην Κρήτη, αλλά και για την κατασκευή μεγάλων έργων ΑΠΕ στη συγκεκριμένη χώρα, με ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής να μεταφέρεται στην Ελλάδα, μέσω υποβρύχιων καλωδίων που θα συνδέσουν τις δύο χώρες (αρχικά με Κρήτη και στη συνέχεια με το ηπειρωτικό σύστημα).
Η ίδια αιγυπτιακή εταιρεία διαθέτει πολυετή συνεργασία με τις ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων Chandris Lines και Pyramis Shipping.
Οι παραγωγικοί κλάδοι
Τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο αυξήθηκαν με αλματώδεις ρυθμούς, αρχής γενομένης από το 2004, όταν η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν εξαγόρασε μεγάλη παραγωγική μονάδα.
Επίσης, ο όμιλος Ζερίτη προχώρησε σε επέκταση του εργοστασίου παραγωγής χάρτου που διαθέτει (Pyramids Paper Mill), ενώ σημαντικές είναι οι ελληνικές επενδύσεις και σε άλλους τομείς, όπως τα δομικά υλικά, οι κατασκευές, τα τρόφιμα και η πληροφορική.
Στον τραπεζικό κλάδο, το 2005 η Πειραιώς εξαγόρασε την Egyptian Commercial Bank, η οποία μετονομάστηκε σε Piraeus Bank Egypt. Σήμερα διαθέτει 48 καταστήματα, σε όλη τη χώρα, με ενεργητικό ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Η παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στην Αίγυπτο ξεπερνά τις δύο δεκαετίες, διαθέτει οκτώ καταστήματα της θυγατρική της, ενώ συνεργάζεται και με όλες τις μεγάλες τράπεζες της χώρας.
Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και η Eurobank είχε ενδιαφερθεί να εισέλθει στην αιγυπτιακή αγορά, συμμετέχοντας στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της Bank Of Alexandria, αλλά το τελικό στάδιο του διαγωνισμού αποσύρθηκε.
Ωστόσο, ο μεγαλομέτοχος της τράπεζας, ο όμιλος Λάτση διαθέτει άλλες δραστηριότητες στη βορειοαφρικανική χώρα, στους τομείς των κατασκευών και της ναυτιλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, άλλες ελληνικές επιχειρήσεις με σημαντικές δραστηριότητες στην Αίγυπτου είναι η Alumil (αλουμίνιο), η Αρχιρόδον (τεχνικά έργα), η Μηχανική (κατασκευές), η Chipita (τρόφιμα), η Eurodrip (συστήματα υδρεύσεως και αρδεύσεως), η Er-Lac (χρώματα), η Informer (πληροφορική), η Teleperformance (τηλεπικοινωνίες), η Mellon Technologies (πληροφορική) και η Intralot (τυχερά παίγνια).
Οι δύο ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, η Ολυμπαική και η Aegean εκτελούν συχνές πτήσεις προς και από αιγυπτιακά αεροδρόμια.
Επίσης, ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναλάβει δρομολόγια στο εσωτερικό της χώρας, τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στην Ερυθρά Θάλασσα.

http://www.newpost.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

4 Comments

  1. Ανώνυμος

    ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΑΠ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΦΑΜΕ ΑΦΟΥ ΣΑ ΖΩΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ….

    Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *