Ετσι θα σώζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Σε συμφωνία η οποία δεν άρει όμως τις πολυπλοκότητες για τη διάσωση των τραπεζών κατέληξαν αργά χθες το βράδυ οι διαπραγματευτικές ομάδες του…
Ευρωκοινοβουλίου. Η προσπάθεια να συγκεραστούν οι προσεγγίσεις ΔΝΤ και Γερμανίας έφερε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και ασαφές καθεστώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία τις απώλειες θα επωμίζονται οι πιστωτές, οι μέτοχοι και οι καταθέτες, διατηρώντας το όριο των 100,000 ανά λογαριασμό/άτομο.

Η συμφωνία αφήνει όμως και χώρο για δράση στις εθνικές κυβερνήσεις ώστε -με την έγκριση της ΕΕ- και όπου αυτό είναι εφικτό, δημιουργώντας όμως ανασφάλεια, καθώς σε μικρές χώρες και ανάλογα με τις πολιτικές ισορροπίες η ΕΕ μπορεί να απορρίψει αίτημα στήριξης με κρατικά κονδύλια, ενώ σε ισχυρές χώρες θεωρείται ντε φάκτο η συμφωνία επί του σχεδίου της εκάστοτε κυβέρνησης.

Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν στο ΔΝΤ, το σχέδιο καθιερώνει Ευρώπη δυο ταχυτήτων, αυξάνει την πολιτική πολυπλοκότητα και εντείνει την αναφάλεια στις αγορές. Ετι καθίσταται δυσκολότερη η πρόβαση τραπεζών από αδύναμες πολιτικά και δημοσιονομικά χώρες στις αγορές, καθώς ο τρόπος που διαρθρώνεται το σχέδιο αφήνει μεγάλες ασάφειες.

Σύμφωνα με το σχέδιο οι χώρες θα μπορούν να διοχετεύουν κρατικά κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών μετά την υλοποίηση του μίνιμουν bail-in, το οποίο ανέρχεται στο 8% του συνόλου των υποχρεώσεων της τράπεζας. Αυτό θα γίνεται κλιμακωτά από τους ιδιώτες πιστωτές, τους μετόχους και εν συνεχεία τους μεγαλοκαταθέτες.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι η διάρθρωση αυτή αφήνει πολλά κενά, ενώ οδηγεί στη δηιουργία χάσματος τραπεζών και σε ακόμα πιο σύνθετα προ¨θιόντα, που θα αναγκαστούν να προσφέρουν οι μικρότερες τράπεζες ή αυτές πυο βρίσκονται σε αδύναμες χώρες.

Ετσι στην ουσία θα υπάρξει μονιμοποίηση της μετατόπισης της ρευστότητας προς τις ισχυρές χώρες καθώς μέσω προϊόντων θα επιτυγχάνεται η διοχέτευση χρήματος στις βόρειες χώρες.

Με τα νέα δεδομένα η κρατικοποίηση τραπεζών θεωρείται αδύνατη και θα είναι εφικτή σε εξαιρετικές συνθήκες και μόνο μετά την κάλυψη από τους ομολογιούχους, μετόχους και καταθέτες του 8% του συνόλουτων υποχρεώσεων της.

sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *