Ο Γκίντερ Γκρας για την Ελλάδα: «Σχέδιο Μάρσαλ για να μειωθεί η φοβερή ανεργία»

Δημητρολόπουλος Περικλής

«Ο Στάινμπρουκ έκανε λόγο για διαφορετική προσέγγιση απέναντι στην Ελλάδα και όχι μόνο. Οπως είπε, η βοήθεια δεν πρέπει να δοθεί στην Αθήνα για να σωθούν οι μεγάλες γερμανικές τράπεζες, αλλά ως ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση…

Ο στόχος είναι να μειωθεί αυτή η φοβερή ανεργία που έχει πλήξει ολόκληρες κοινωνίες και ιδιαίτερα τους νέους. Η Μέρκελ δεν το είπε, το είπε όμως ο Στάινμπρουκ. Ανάμεσα στους δύο υπάρχει μια διαφορά που θα γίνει αισθητή από την Ελλάδα έως την Γαλλία». 
Ο Γκίντερ Γκρας, η φωνή της συνείδησης της μεταπολεμικής Γερμανίας, παρακολούθησε την τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους δύο υποψήφιους καγκελάριους όπως εκατομμύρια συμπατριώτες του.

Ο δικός του νικητής στο ντιμπέιτ ήταν ο Πέερ Στάινμπρουκ. Η παρουσία του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών εξέπληξε θετικά τον τιμημένο με Νομπέλ Λογοτεχνίας συγγραφέα. «Ο Στάινμπρουκ εξέθεσε για πρώτη φορά με σαφήνεια και ακρίβεια μια αριστερή πολιτική εξόδου από την κρίση απέναντι στον τακτικισμό της Μέρκελ», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα». «Πρότεινε ένα ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ απέναντι στη λιτότητα της αντιπάλου του» προσθέτει.

Ο Γκρας πιστεύει ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμη ανοικτό και πως το SPD έχει πολλές ελπίδες να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου ώστε να έχει τον πρώτο λόγο στον σχηματισμό κυβέρνησης. 
«Ολοι έλεγαν για τον Στάινμπρουκ ότι θα είναι ο χαμένος της διαδικασίας. Αντίθετα, απέκρουσε τις επιθέσεις της αντιπάλου του και μπόρεσε να επιτεθεί και να αντεπιτεθεί. Μας έκανε να σκεφτούμε “Θεέ μου, χρειαζόμαστε έναν Καγκελάριο που θα υπερασπιστεί τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ποιότητας ζωής”», επισημαίνει ο συγγραφέας του «Ταμπούρλου». 
«Ο Στάινμπρουκ – εκτιμά ο Γκρας – μίλησε έχοντας στο μυαλό του όχι μόνο την εργατική αριστοκρατία της Ευρώπης, αλλά και τους φτωχούς του κόσμου. Απέδειξε ότι, παρά την αρνητική κριτική που δέχεται από τα μέσα ενημέρωσης και τους διανοουμένους, μπορεί να γίνει ένας καγκελάριος με γνώση της κατάστασης και σαφή στρατηγική».

Ο Γκίντερ Γκρας, πάντως, δεν πείθεται από την προοπτική ενός «Μεγάλου Συνασπισμού», δηλαδή μιας νέας συγκυβέρνησης Κεντροδεξιάς – Κεντροαριστεράς. «Διαφωνούσα πάντοτε με τους μεγάλους συνασπισμούς. 
Κάποιες φορές δεν δικαιώθηκα. Ημουν κατά του Μεγάλου Συνασπισμού του 1966 – 1969 με τον Βίλι Μπραντ στο υπουργείο Εξωτερικών. Αλλά εκείνος ο συνασπισμός είχε θετικές πλευρές, ενώ άνοιξε στον Μπραντ τον δρόμο για την Καγκελαρία». Θετικές πλευρές είχε, σύμφωνα με τον Γκρας, και ο Μεγάλος Συνασπισμός της Ανγκελα Μέρκελ. «Ο Μεγάλος Συνασπισμός, όμως, δεν μπορεί να είναι η μόνιμη λύση» καταλήγει ο πολυβραβευμένος γερμανός συγγραφέας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

TA NEA

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *