Χορήγηση των φαρμάκων με «υποβρύχιο»

Νέα μέθοδο για την ακριβή χορήγηση των φαρμάκων, ώστε να φτάνουν στο σημείο που πρέπει, ανέπτυξαν επιστήμονες στη Γερμανία με τη χρήση της νανοτεχνολογίας. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ και το Πανεπιστήμιο Στουτγάρδης σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion, στο Ισραήλ, δημιούργησαν μια συσκευή που μεταφέρει τις φαρμακευτικές ουσίες στο σημείο του οργανισμού που πρέπει να φτάσουν μέσω μικροσκοπικών σωματιδίων, τα οποία έχουν αναπτυχθεί για να χρησιμοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους, η συσκευή παρομοιάζεται με… υποβρύχιο, το οποίο «βυθίζεται» στον οργανισμό και οι γιατροί το καθοδηγούν χρησιμοποιώντας ειδικούς μαγνήτες που κρατούν στα χέρια τους, ώστε να φτάσει με ακρίβεια στο σημείο του οργάνου στο οποίο πρέπει να χορηγηθούν τα φάρμακα.

Η συσκευή αποτελείται από πυρίτιο και νικέλιο και έχει διάμετρο που δεν ξεπερνά τα 70 νανόμετρα (ένα νανόμετρο ισούται με το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου). Για να γίνει κατανοητό πόσο μικρή είναι η συσκευή, οι επιστήμονες αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι είναι εκατό φορές μικρότερη από ένα ερυθρό αιμοσφαίριο, ώστε να μπορεί να διαπερνά τον ιστό αλλά και να διεισδύει στα κύτταρα, μεταφέροντας τα φάρμακα, ακόμη και μικρές δόσεις ακτινοβολίας.

Παρενέργειες

Μια τέτοια θεραπευτική προσέγγιση θεωρείται πολύ καλύτερη για τον ασθενή, καθώς τα φάρμακα φτάνουν στον προορισμό τους στις συγκεντρώσεις που πρέπει, άρα οι θεραπείες θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές και οι παρενέργειες λιγότερες. Αυτό ισχύει και την ακτινοβολία, καθώς η χρήση της θα γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια, απαλλάσσοντας τον ασθενή από τις παρενέργειες που μειώνουν σοβαρά την ποιότητα της καθημερινής ζωής του.

Οι επιστήμονες τονίζουν επίσης ότι η νέα μέθοδος είναι κατάλληλη και για τις θεραπείες που πρέπει να χορηγηθούν στα μάτια όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα όρασης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που το φάρμακο είναι απαραίτητο να φτάσει σε συγκεκριμένο σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του οφθαλμού.

Πηγη espresso

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *