Έρχονται τα σημειώματα του φόρου ακίνητης περιουσίας


Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι για να εξοφλήσουν τους φόρους για την ακίνητη περιουσία τους.

Από την ερχόμενη εβδομάδα τα «ραβασάκια» θα έρχονται το ένα μετά το άλλο για την εξόφληση του «ξεχασμένου» Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 ενώ καθ΄ οδόν βρίσκονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ για την…… καταβολή της δεύτερης δόσης του ειδικού τέλους ακινήτων του 2012. Από τα τέλη Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή και του ΦΑΠ του έτους 2011.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών «τρέχει» την εκκαθάριση του ΦΑΠ και από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου θα αρχίσει να ταχυδρομεί τα πρώτα ειδοποιητήρια για την καταβολή του φόρου για το έτος 2010.

Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι στο επόμενο διάστημα καλούνται να πληρώσουν:

Το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010. Η εκκαθάριση του συγκεκριμένου φόρου τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 100.000 ιδιοκτήτες πρόκειται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου. Η εκκαθάριση του ΦΑΠ θα γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση συζύγων δεν θα εκδοθεί πλέον ένα κοινό ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα. Για κάθε ανδρόγυνο θα εκδοθούν 2 εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο. Αυτό σημαίνει ότι εκκαθαριστικό ΦΑΠ έτους 2010 θα εκδοθεί μόνο για κάθε φορολογούμενο ο οποίος την 1η Ιανουαρίου 2010 κατείχε κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Η πληρωμή του φόρου θα γίνει εφάπαξ με το υπουργείο Οικονομικών να υπολογίζει ότι θα εισπράξει περίπου 420 εκατ. ευρώ.

Το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Η εκκαθάριση των δηλώσεων ΦΑΠ του 2011 θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Το φόρο του 2011 θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες καθώς το ατομικό συνολικό αφορολόγητο όριο της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας (κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα) μειώθηκε από τις 400.000 στις 200.000 ευρώ.

Το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η πρώτη από τις πέντε δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), θα πληρώνεται κάθε δίμηνο έως και τον Ιούνιο του 2013. Εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

http://dailynews24.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *