ΜΕ “ΑΝΑΚΩΧΗ” ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΞΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ​ΤΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖ​ΕΙ ΤΗΝ “ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΠΑΡΑΓΜΑ​ΤΕΥΣΗ ΤΗΣ” ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Δίνουν και παίρνουν τα….
ξένα δημοσιεύματα με θέμα την Ελλάδα και την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου δεν έχει οριστεί ακόμα νέο ραντεβού για “τηλεδιάσκεψη” με τους δανειστές ως το βράδυ της Κυριακής, με στόχο τα “δύο στρατόπεδα” να “ανασυντάξουν δυνάμεις” και “θέσεις” για την επόμενη διαπραγμάτευση. Χθες το μεσημέρι ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας πέρασαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για να λάβουν “νέες οδηγίες” από τον Πρωθυπουργό για την “γραμμή” που θα ακολοθουθεί από εδώ και πέρα με την τρόικα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι επικεφαλής της τρόικας προβάλλουν πότε την “υποτιθέμενη” ύπαρξη δημοσιονομικού κενού ως 3 δις ευρώ, πότε προτάσσουν την ανάγκη να καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά και πότε ανάγουν σε πρώτης τάξεως ζήτημα μικρότερης σημασίας εκκρεμότητες. Ενώ τα “αγκάθια” είναι αρκετά και οι απαιτήσεις των δανειστών συχνά υπερβολικές…

Κάποιοι θεωρούν ότι στο Εurogroup της 8ης Δεκεμβρίου η Ελλάδα “δεν θα προλάβει” για να ληφθούν αποφάσεις Υψηλόβαθμο όμως στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών εξακολουθεί να αισιοδοξεί ότι θα υπάρξει “σύγκλιση απόψεων” με την τρόικα σε χρόνο που θα επιτρέψει να αποτελέσει ορόσημο για την Ελλάδα και την πορεία της εθνικής οικονομίας το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Όλα αυτά πάντως, την ώρα που μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν ελληνική πλευρά και τρόικα, με πρώτη το “υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό”, λόγω του οποίου άλλωστε δεν υπήρξε συναίνεση στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015, που κατατέθηκε μονομερώς. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Η Ελλάδα αψηφά την τρόικα για τον Προϋπολογισμό», η αναφορά του CNBC για την « Ελλάδα που “μάχεται” με τους δανειστές πάνω από το δημοσιονομικό κενό» και η ανάρτηση στον ισότοπο της Deutsche Welle υπό τον τίτλο «η Ελλάδα καταθέτει προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση της τρόικας».

Να δούμε όμως τι λένε τα ξένα μέσα ενημέρωσης για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές:

«Η Ελλάδα αψηφά την τρόικα καταθέτοντας τον προϋπολογισμό χωρίς την έγκρισή της», αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους το βράδυ της Παρασκευής.Η κίνηση, όπως λένε, υποδεικνύει την ένταση που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, σχετικά με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο στο τέλος του έτους.

«Η Αθήνα αρνείται ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στον προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας ότι η επιταχυνόμενη ανάπτυξη το 2015 θα δώσει ώθηση στα έσοδα, αλλά η τρόικα επιμένει ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας παρουσιάζει κενό 1 δισ. ευρώ», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
«Στα μαχαίρια» βρίσκεται η τρόικα με την Ελλάδα για μια ακόμη φορά, τονίζει και το CNBC, αναφερόμενο στην κατάθεση του προϋπολογισμού και την διαφωνία των δανειστών με την κίνηση αυτή. Η τρόικα δείχνει να ζητά περισσότερη πειθαρχία από την Ελλάδα όσον αφορά στα δημοσιονομικά της, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δώσει “ανάσα” στους Έλληνες πολίτες.

«Η Ελλάδα καταθέτει τον προϋπολογισμό χωρίς το ΟΚ της τρόικας» είναι και ο τίτλος του δημοσιεύματος της Deutsche Welle, το οποίο αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο.
«Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2015 στη Βουλή την Παρασκευή, προβλέποντας μεγαλύτερη ανάπτυξη και μικρότερο έλλειμμα από αυτό που οι δανειστές της θεωρούν ρεαλιστικό» επισημαίνεται.

 

 
 
Πάντως όλα δείχνουν ότι η επόμενη εβδομάδα είναι πολύ κρίσιμη για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα με την Ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει την ύπαρξη “δημοσιονομικού κενού”,  να μην θέλει να αυξήσει τον ΦΠΑ και να μη δέχεται καμία αλλαγή σε μισθούς και εργασιακά θέματα.
Είναι αλήθεια ότι απορρίπτεται και οποιαδήποτε χρονική παράταση του υφιστάμενου μνημονίου αφού θα έχει καταστροφικές συνέπειες το 2015 στην Ελληνική οικονομία.
Με δεδομένο ότι κυβέρνηση δεν θέλει να επιβαρύνει άλλο τους πολίτες έρχονται τώρα να προστεθούν στην λογική αυτή και οιτραπεζίτες που “δεν επιθυμούν” τους “πλειστηριασμούς ακινήτων” αφού θεωρούν το μέτρο επιβαρυντικό για τις ίδιες τις τράπεζεςκαι την Ελληνική κοινωνία που τόσα χρόνια στηρίζει με τις καταθέσεις τους το τραπεζικό σύστημα.
 
Σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο της Ελληνικής κυβέρνησης καθώς και ο ίδιος ο κ.  Αντώνης Σαμαράς μαζί με τους κκ.  Χρύσανθο Λαζαρίδη και Παπασταύρου επεξεργάζονται ένα “ευέλικτο” μοντέλο θέσεων-διαπραγμάτευσης ώστε να κατανοήσουν οι δανειστές μας ότι η τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι καθοριστικής σημασίας για την χώρα που με τις θυσίες του Ελληνικού Λαού κατάφερε να φέρει τα θετικά νούμερα στην οικονομία και το τέλος του μνημονίου σημαίνει μία “νέα εποχή” για όλους του Έλληνες που περιμένουν μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα και μόνον.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η “σιγή-ανακωχή” του Σαββατοκύριακου “βοηθά” και τις δύο πλευρές να προετοιμαστούν για τιςδιαπραγματεύσεις που ο Τύπος πλέον χρεώνει “αρνητικά” στους δανειστές μας κάνοντας έτσι την ελπίδα για “συνεννόηση” πιο κοντινό σενάριο.
Κάποιοι επίσης θεωρούν πια ότι είναι μονόδρομος για την τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα διαφορετικά οι συνέπειες θα ακουμπήσουν όλη την Ευρώπη….

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *