Η Ελλάδα παραιτήθηκε της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα για να αποφύγει τη χρεοκοπία

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού κ. Νίκου Ξυδάκη αναφέρθηκε ότι «Οι νομικές γνωματεύσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμες και ενισχύουν την επιχειρηματολογία της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε δήλωσε ότι δεσμεύεται στο άμεσο μέλλον να ακολουθήσει τη δικαστική οδό».
Επιπλέον «η δικαστική οδός είναι μια από τις πολλές οδούς που ανοίγονται μπροστά μας», αλλά «ο πολυετής αγώνας με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με σκοπό τη διαφώτιση της διεθνούς κοινής γνώμης, έχει φέρει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα».

Και επί πλέον ότι «Το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης και μάλιστα στη Βρετανία, διάκειται ευνοϊκά στην επιστροφή των Γλυπτών. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση, αξιοποιώντας την πλούσια πείρα του παρελθόντος, επιλέγει τα προσφορότερα μέσα, τους όρους και το πεδίο για την επίτευξη των στόχων της».

Έτσι η Αθήνα θα προσπαθήσει, αντί να ακολουθήσει τη νομική οδό, να επιτύχει επιστροφή των αγαλμάτων που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου δια της διπλωματικής και πολιτικής οδού, καθώς, όπως δήλωσε ο κ. Ξυδάκης «δεν μπορούμε να προσφεύγουμε σε δικαστήριο για καθετί».

Σύμφωνα όμως με δικές μας πηγές, η Ελλάδα παραιτήθηκε της προσφυγής κατά της Μ. Βρετανίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, καθόσον σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η Αθήνα, η οποία εδώ και 30 χρόνια διεκδικεί την επιστροφή του πολιτιστικού της θησαυρού, παραιτήθηκε της προσφυγής προκειμένου να λάβει από την ΕΕ την οικονομική στήριξη και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Θα θέλαμε εδώ από το pentapostagma.gr, να ρωτήσουμε αν η Κυβέρνηση προτίθεται να απολύσει και την ομάδα δικηγόρων που είχαν αναλάβει το θέμα, στην οποία ανήκε και η Αμάλ Αλαμουντίν. Είναι πραγματικά τρομακτικά λυπηρό να σταματήσει η διεκδίκηση της ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδας, η ιστορία δεν έχει αντίτιμο και δεν πωλείται.

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
pentapostagma.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *