Ρωσία προς Συρία: Καταστρέψτε τα χημικά

Η Ρωσία κάλεσε τη Συρία να θέσει υπό διεθνή έλεγχο το χημικό της οπλοστάσιο για να αποφύγει…

μια στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση και αναμένει την άμεση απάντηση της Δαμασκού, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Καλούμε τους σύρους αξιωματούχους όχι μόνο να δεχθούν να θέσουν υπό διεθνή έλεγχο τα αποθέματα των χημικών τους όπλων και στη συνέχεια να τα καταστρέψουν, αλλά επίσης να εντάξουν τη χώρα τους στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», δήλωσε ο Λαβρόφ, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Σύρο ομόλογό του Ουάλιντ Μουάλεμ στη Μόσχα.

«Ήδη κάναμε αυτή την πρόταση στον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ που βρίσκεται στη Μόσχα και αναμένουμε μια άμεση και θετική απάντηση», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις λίγο αφού ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια στρατιωτική επίθεση από μέρους της διεθνούς κοινότητας, εάν παρέδιδε όλο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά πρόσθεσε πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος προτίθεται να πράξει κάτι τέτοιο.

Αμέσως μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι ο Κέρι «έκανε ένα ρητορικό σχόλιο».

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν με το ρωσικό αίτημα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να αναλύσει τους πιθανούς κινδύνους που θα προκύψουν από ένα ενδεχόμενο πλήγμα εναντίον ενός συριακού αντιδραστήρα στη διάρκεια στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις αν πληγεί «επίτηδες ή κατά λάθος» ένας ερευνητικός αντιδραστήρας που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό και περιέχει ραδιενεργό ουράνιο.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από την ΙΑΕΑ να εκτιμήσει επειγόντως τους κινδύνους, την ώρα που οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία.

Σε ανακοίνωσή του προς το συμβούλιο της ΙΑΕΑ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζόζεφ ΜακΜάνους αναφέρει: «Άποψή μας είναι ότι αιτήματα για αναλύσεις κινδύνων από υποθετικά σενάρια ξεπερνούν τη δικαιοδοσία της ΙΑΕΑ».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε στο 35μελες συμβούλιο ότι η ΙΑΕΑ εξετάζει το ρωσικό αίτημα, το οποίο χαρακτήρισε «πολύπλοκο ζήτημα» με τεχνικές, πολιτικές καθώς και νομικές πλευρές.

Η Ρωσία έχει ζητήσει μια άμεση απάντηση, όμως «ελπίζω οι άνθρωποι να κατανοήσουν ότι χρειάζεται χρόνος», σημείωσε ο Αμάνο σε μια συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε εξάλλου ότι ο συριακός αντιδραστήρας, τον οποίο έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν επιθεωρητές της ΙΑΕΑ, περιέχει 1 κιλό ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, λέγοντας ότι δεν πρόκειται «για μεγάλη ποσότητα».

enikos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *