Τελευταία Νέα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ!

Σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες πολίτες, που θέλουν να κάνουν μικροεπισκευές στα σπίτια ή στα…

καταστήματα τους, δημιουργεί η άρνηση της πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης να εφαρμόσει την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και να δέχεται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως προβλεπόταν από τις παλιές ρυθμίσεις.

Με τη σχετική εγκύκλιο διευκρινίζεται, πως σε ό,τι αφορά στον “καθορισμό εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας για τις οποίες αντί της άδειας δόμησης απαιτείται η έγκριση δικαιολογητικών”, ισχύουν οι διατάξεις της εγκυκλίου 7646 της 12ης Φεβρουαρίου του 2004 και σε ό,τι αφορά στις “κατασκευές και εγκαταστάσεις για κοινόχρηστους χώρους για τις οποίες δεν απαιτείται άδειας δόμησης”, οι ρυθμίσεις της Ε 12/56990 της 28ης Μαρτίου 2002.

Όμως, η πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν εφαρμόζει την εγκύκλιο περιμένοντας να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, που προβλέπει ο νέος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός, αν και το θέμα έχει διευθετηθεί με την εγκύκλιο του ΓΓ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες που θέλουν να κάνουν μία ανακαίνιση ή μικροεπισκευές στο εσωτερικό του σπιτιού τους ή να περιφράξουν ένα χωράφι, να μην παίρνουν άδεια ακόμα κι όταν προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Έτσι οι εργασίες, είτε μπλοκάρονται, είτε γίνονται ανεξέλεγκτα και παράνομα με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό, τόσο στην ασφάλεια του έργου, όσο και στην οικονομία καθώς εφόσον δεν υπάρχει άδεια, γίνονται με μαύρη εργασία.

Κι αυτό σε μία περίοδο που η μόνη σχεδόν οικοδομική εργασία είναι οι ανακαινίσεις κι ενώ οι πολεοδομίες των άλλων γειτονικών δήμων εκδίδουν τις σχετικές άδειες.

Η συγκεκριμένη στάση είναι απόφαση των υπηρεσιών ή του πολιτικού τους προϊσταμένου;

Ποιος ταλαιπωρεί χιλιάδες πολίτες παράνομα;

Χρήστος Μάτης
Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης- Επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-Οικολογία στην Πράξη

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *