Το σχέδιο για “ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Βενιζέλο”

Τα νέα που φτάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη από τα ποιοτικά ευρήματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων δεν είναι…..

αισιόδοξα. Δεν είναι καν ενθαρρυντικά.

Το εγχείρημα της “Ελιάς”, στο οποίο έχει ποντάρει το ΠΑΣΟΚ για να μπει μια τελεία στην πολιτική αυτοεξαφάνισή του, δεν φαίνεται να τραβάει. Η “Ελιά” θυμίζει τον… Συνασπισμό των εθνικών εκλογών του 1993, τότε που πάλευε να ξεπεράσει το 3% και να μπει στη Βουλή, κάτι που τελικά δεν κατάφερε.

Με βάση την ανάλυση των ποιοτικών ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, η “Ελιά” θα κινηθεί κάτω από το 5%, κάτι που σημαίνει ότι η προοπτική να εκλέξει ευρωβουλευτή θα προσλάβει διαστάσεις θρίλερ.

Αν δεν τα καταφέρει, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας, με την παπανδρεϊκή πτέρυγα αλλά και άλλες δυνάμεις να παίρνουν ήδη θέση για την ανατροπή του Ευάγγελου Βενιζέλου, και το νέο status quo που θα διαμορφωθεί στη συνέχεια.

Ακόμη όμως κι αν η “Ελιά” εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αμφισβήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου θα κορυφωθεί, και θα οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις, με φόντο το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικές εκλογών εντός του 2014. Είτε τον Ιούλιο, είτε το φθινόπωρο.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο το “ΠΑΣΟΚ χωρίς τον Βενιζέλο”, είναι το σχήμα που φαίνεται να κυριαρχεί στις παρασκηνιακές ζυμώσεις, με εκείνους που αντιμάχονται τον αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης να θεωρούν ότι αποτελεί ο ίδιος “πρόβλημα”, ενδεχομένως μεγαλύτερο και από την κόπωση που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία το Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Οι αμφισβητίες του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν με νόημα τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας και αποδοχής του από την κοινωνία, που τον φέρνουν σταθερά στην προτελευταία θέση της σχετικής λίστας των πολιτικών αρχηγών, πάνω μονάχα από τον έγκλειστο στον Κορυδαλλό Γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο.

Σύμφωνα με την παραπάνω στρατηγική, μια “βελούδινη” αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα διευκόλυνε τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το αυτονόητο πρόβλημα βέβαια είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δείχνει καμία διάθεση να αποχωρήσει μόνος του…

ysterografa.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *