Γλέζος για γερμανικές αποζημιώσεις: Δεν διεκδίκησαν ποτέ και τίποτα

Την «πικρή» αλήθεια σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις εξηγεί ο Μανώλης Γλέζος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Real News», κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στην υπόθεση, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα.
Όπως επισημαίνει στο….
κείμενό του, τη στρατιά του Χίτλερ, κατά την εισβολή στην Ελλάδα, συνόδευε οικονομικό επιτελείο που αμέσως άρπαξε το 51% των μετοχών σε όλες τις κρατικές επιχειρήσεις, στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και τις τράπεζες. Κατάσχεσε το 10% της αγροτικής παραγωγής αλλά και όλα τα ασημένια, νικέλινα και χάλκινα νομίσματα, από τα οποία, λιώνοντάς τα, αποκόμισε 71,1 τόνους χαλκό, 19 τόνους ασήμι, 10 τόνους νικέλιο και 1,51 τόνους ψευδάργυρο. Παράλληλα υποχρέωσε τους Έλληνες να διατρέφουν τον στρατό κατοχής.
Με το τέλος της κατοχής και με την πρωτοφανή τραγωδία απώλειας του 13,5% του πληθυσμού της Ελλάδας, οι Γερμανοί άρπαξαν αρχαιολογικούς θησαυρούς και έργα τέχνης αμύθητης αξίας.
«Τις τεράστιες αυτές καταστροφές οι Διεθνείς Κανόνες Δικαίου επιβάλλουν στη χώρα εισβολής και κατοχής να τις επανορθώσει. Τον Φεβρουάριο του 1946 η 19μελής Διασυμμαχική Επιτροπή καταλόγισε τι οφείλει κάθε χώρα του Άξονα σε κάθε χώρα που κατέκτησε. Για τη Γερμανία όρισε πως πρέπει να πληρώσει στην Ελλάδα 7 δισ. 100 εκατ. δολάρια αγοραστικής αξίας του 1938», σημειώνει ο Μανώλης Γλέζος.
Το κατοχικό δάνειο, εξηγεί, «προέκυψε» από το γεγονός πως οι κατακτητές «νομιμοποίησαν» ως δάνειο την αρπαγή αυτή, για να μην φαίνεται πως παραβιάζουν ρη Συμφωνία της Χάγης. Το ύψος του αναγκαστικού δανείου που εκταμιεύτηκε από 1η Ιανουαρίου 1942 ανέρχεται σε 3 δισ. 500 εκατ. δολάρια, αγοραστικής αξίας του 1938, χωρίς τους τόκους. Δηλαδή 56 δισεκατομμύρια δολάρια. Και μάλιστα προς το τέλος της Κατοχής οι Γερμανοί κατέβαλαν τρεις δόσεις.
«Διεκδίκηση απαιτείται! Αξίωση από την κυβέρνηση της Γερμανίας! Η εμπειρία αυτό δείχνει και γι’ αυτό η Γερμανία δεν έχει υπογράψει συνθήκη ειρήνης με την Ελλάδα, γιατί αν υπογράψει είναι υποχρεωμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Γιατί λοιπόν δεν απαιτούμε τη συνθήκη ειρήνης; Η απαξιωτική, υποτιμητική και περιφρονητική, ως και απάνθρωπη, συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, αποδεικνύεται και από το γεγονός πως έχει δώσει επανορθώσεις σε όλες τις χώρες που κατέκτησε εκτός από την Ελλάδα. Επίσης ξεπλήρωσαν τα αναγκαστικά δάνεια τα οποία συνήψαν με την Πολωνία και τη Γιουγκοσλαβία. Γιατί εξαιρούν την Ελλάδα; Γιατί ΠΟΤΕ οι Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν διεκδίκησαν τα οφειλόμενα. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια. Η πικρή αλήθεια…», καταλήγει το άρθρο του Μ. Γλέζου.

http://gr.news.yahoo.com/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *