Πώς μία ελληνική ψαροταβέρνα έγινε παγκοσμίως διάσημη

Του James Angelos (WJ)

Μία οικογενειακή ψαροταβέρνα σε αυτό το ήρεμο νησί, έχει γίνει ένα απρόσμενο σημείο αναφοράς των συζητήσεων για το πώς η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες ώστε να συλλέξει περισσότερους φόρους.

Τα ΜΑΤ κλήθηκαν να πάνε στο νησί τη Ύδρας, όταν μία μικρή εξέγερση ξέσπασε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού το ΣΔΟΕ προσπάθησε να συλλάβει τον ιδιοκτήτη μία ψαροταβέρνας με…..
ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, καθώς δεν εξέδιδε τις αποδείξεις που έπρεπε να κόβει για τους πελάτες.

Η δράση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ήταν μέρος μίας εντατικοποιημένης προσπάθειας για την είσπραξη και του τελευταίου σεντ που σύμφωνα με τους Έλληνες αξιωματούχους είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω βιωσιμότητα της χώρας της οποίας η δημοσιονομική κατάσταση της οποίας κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι.

Η φοροδιαφυγή είναι διάχυτη στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες, ωστόσο, θεωρού ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης στο εν λόγω θέμα, είναι άνιση. Βλέπουν την καταπιεστική μεταχείριση που ασκείται στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που παραπαίουν από την ύφεση και την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Από την άλλη αγανακτούν καθώς σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είναι αναμεμειγμένα γνωστά ονόματα πολιτικών και οικονομικά εύρωστων Ελλήνων πολιτών. Πολλοί επίσης εκφράζουν την οργή τους διότι επισημοποιήθηκε και συνταγματικά πλέον, η απαλλαγή των πλούσιων πλοιοκτητών από περαιτέρω καταβολές φόρων.

Την Πέμπτη, οι επιμέρους πολιτικές αντιπαραθέσεις έφτασαν στην αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου. «Τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας στην Ύδρα, τον πήρατε αλυσοδεμένο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ασχολείται με τη δίωξη μεγαλύτερων φοροφυγάδων συνεχίζοντας: «Θα πάρετε όμως αλυσοδεμένους και όλους του υπόλοιπους που έχουν βγάλει αφορολόγητα δισεκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό; Περιμένουμε να το δούμε. Δεν θα τους συλλάβετε. Εμείς όμως όταν γίνουμε κυβέρνηση θα τους συλλάβουμε.»

Σύμφωνα με τη Eurostat, τη Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε., τα φορολογικά εισπραχθέντα έσοδα στην Ελλάδα ως ποσοστό επί του Α.Ε.Π. απέχουν μακράν των αντίστοιχων υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. Συγκεκριμένα για το 2010, το ελληνικό κράτος συνέλεξε έσοδα που αντιστοιχούσαν μόλις στο 1/3 του Α.ΕΠ. την ίδια στιγμή που τα ίδια νούμερα ήταν για τη Δανία στο 48,5% και για τη Γερμανία στο 39,5% στη Γερμανία. Τα ποσοστά είσπραξης για την Ελλάδα ήταν καλύτερα μόνο από την Ισπανία και την Ιρλανδία όπου εκεί η δημοσιονομική είσπραξη αντιστοιχούσε στο 32,9% και στο 29,8%, αντίστοιχα. Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει την πραγματικότητα:

Σύμφωνα με μία πρόσφατη ακαδημαϊκή μελέτη, το 2009 τα διαφυγόντα έσοδα για την Ελλάδα από τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ανήλθαν στα € 28 δις (ή αλλιώς στα $ 36 δις). Οι συντάκτες της συγκεκριμένης μελέτης υπολόγισαν πως αυτά τα έσοδα που ποτέ δεν εισπράχτηκαν( και τα οποία δεν περιλαμβάνουν άλλα μη καταβληθέντα ποσά όπως εκείνο της κατανάλωσης) θα ήταν ισοδύναμα σχεδόν με το 1/3 του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού της φετινής χρονιάς.

Η Μαργαρίτα Τσούτσουρα, μία από τους συγγραφείς αυτού του πανεπιστημιακού εκπονήματος και καθηγήτρια οικονομικών του “Booth School of Business” του Πανεπιστημίου του Σικάγο δήλωσε τα εξής: «Οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν υψηλό μορφωτικό και επαγγελματικό επίπεδο». Σύμφωνα με την ίδια οι περισσότεροι Έλληνες παραβάτες του νόμου είναι γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και λογιστές.

Το κλιμάκιο της ειδικής αυτής οικονομικής υπηρεσίας επισκέφθηκε αυτό το γραφικό νησί που δεν απέχει πολύ από την Αθήνα και αποτελεί προορισμό για πολλούς πλούσιους Έλληνες και ξένους παραθεριστές που συχνά φθάνουν εκεί με τα όμορφά τους ιδιωτικά σκάφη. Στην επίμαχη, λοιπό, ψαροταβέρνα που βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, παρατήρησαν ότι οι υπάλληλοι δεν έκοβαν στις σωστές αποδείξεις οι οποίες για τα ελληνικά εστιατόρια αναγράφουν πλέον και το επιπρόσθετο ποσοστό του ΦΠΑ που ανέρχεται στο 23%.

Η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει την 54χρονη ιδιοκτήτρια της ταβέρνας, Σεβαστή Μαυρομμάτη, με την κατηγορία της κατάφωρης παραβίασης της φορολογικής νομοθεσίας. Από ό,τι θυμήθηκε εκ των υστέρων, ένιωσε την πίεσή της να ανεβαίνει, αρχίζοντας να τρέμει και μετά λιποθύμησε. Κατόπιν φώναζε: «Δεν σκότωσα κανέναν. Γιατί να με βάλετε στη φυλακή με τους εγκληματίες;»

Ο 29χρονος γιος της Ηλίας, ο οποίος δουλεύει και αυτός στην επιχείρηση, είπε στην αστυνομία να συλλάβουν αυτόν αντί να πιάσουν τη μητέρα του. Η ίδια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού. Οι αρχές συνέλαβαν το γιο της.

Από στόμα σε στόμα το περιστατικό εξαπλώθηκε στους λιγοστούς κατοίκους του νησιού οι οποίοι μετά πολιόρκησαν το μικρό τοπικό αστυνομικό τμήμα, κόβοντας ηλεκτρικής ενέργειας και εκσφενδονίζοντας κροτίδες και μια φωτοβολίδα στο προαύλιο του γύρω από τις στέγες, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. «Αφήστε ελεύθερο τον Ηλία» φώναζαν μερικοί.

Οι αστυνομικοί και ο κρατούμενός τους έμεινα κλεισμένοι το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας, σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, μέχρι να φτάσουν ενισχύσεις και να συνοδέψουν τον κύριο Μαυρομμάτη με πλοίο στην ενδοχώρα του νησιού. Ο ίδιος αφού του πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, αφέθηκε ελεύθερος εκείνη την ημέρα.

Τα μέλη της οικογένειας αρνήθηκαν ότι υπήρχε οποιαδήποτε ποινικό αδίκημα και είπαν ότι είχαν απλά τρεις ανοικτές παραγγελίες για τις οποίες δεν είχαν βγει ακόμη οι αποδείξεις. «Το κράτος κυνηγάει και πιάνει εμάς και αφήνει ελεύθερους τους μεγαλοεπιχειρηματίες» είπε ο κ. Μαυρομμάτης.

Ωστόσο σύμφωνα με την κατηγορία που τους απαγγέλθηκε από τις τοπικές δικαστικές αρχές, είναι ότι τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του η κα Μαυρομμάτη διώκονται για έκδοση «εικονικών τιμολογίων» και η υπόθεσή τους αναμένεται να εκδικαστεί το Νοέμβριο.

Η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε των θέσεών της και της δράσης του κλιμακίου του ΣΔΟΕ, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένη να τερματίσει την «άδικη και καταστροφική συμπεριφορά» της φοροδιαφυγής ανεξαρτήτου πηγής προελεύσεώς της.

«Το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής που μαστίζει την ελληνική οικονομία, ακυρώνει κάθε προσπάθεια ανάκαμψης και ελπίδας για το μέλλον όλων των Ελλήνων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Όλοι μας, πρόσθεσε, θα πρέπει να έχουμε το δικό του ο κάθε ένας «ηθικό και πρακτικό μερίδιο» στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε τα ειδικά κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών διεξήγαγαν 4.067 ελέγχους σε επιχειρήσεις που εδρεύουν σε τουριστικές περιοχές. Οι παραβάσεις βρέθηκαν σχεδόν στο 56% του συνόλου των ελέγχων και απαγγέλθηκαν κατηγορητήρια σε 31.237 περιστατικά έκδοσης μη σωστών αποδείξεων. Το Υπουργείο ανέφερε ότι δεν αναμείχθηκε στο περιστατικό της Ύδρας όπου έλαβε μέρος μία μονάδα της ελληνικής αστυνομίας που ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος.

Ιστορίες των Ελλήνων που παραλείπουν να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, γίνονται συχνά πρωτοσέλιδα σε άλλες χώρες, όπως στη Γερμανία, κάνοντας πολλούς Γερμανούς πολίτες να αναρωτηθούν για το λόγο που θα πρέπει να δοθούν χρήματα για τη διάσωση μίας χώρας της οποίας οι πολίτες δεν πληρώνουν στο σύνολό τους, τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν. Ένα ντοκιμαντέρ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση με τίτλο «Η Ελλάδα ψεύδεται» φιλοξένησε μία συνέντευξη ενός Έλληνα μεγαλοεφοπλιστή και σε συγκεκριμένη ερώτηση που του υποβλήθηκε για το εάν θα βοηθούσε στη χρηματοδότηση μίας διεφθαρμένης, ανίκανης ελληνικής πολιτείας, εκείνος απάντησε: «Εσείς θα δανείζατε ποτέ τα χρήματά σας στον Αλ Καπόνε;»

Και οι αντιπαραθέσεις συνεχίζουν στην Ελλάδα ακόμα και μεταξύ του απλού κόσμου σχετικά με το ποιος θα πρέπει να πληρώσει πόσα και με το μεγαλύτερο αίσθημα δικαίου. Πρόσφατα σε ένα ψιλικατζίδικο, ο πελάτης και ο ιδιοκτήτης αντάλλαζαν τις δικές τους απόψεις.

«Ήταν καλό ό, τι συνέβη στην Ύδρα» ρώτησε ο 59χρονος κ. Νίκος Λαζάρου, πελάτης του μαγαζιού και συχνός επισκέπτης του νησιού όπου περνά τις διακοπές του εκεί. «Η εξέγερση των ντόπιων κατοίκων», υποστήριξε ο κ. Λαζάρου, «ήταν αποτροπιαστική.» Εάν φοροδιαφεύγει από λίγο έστω, κάθε μικρή ελληνική επιχείρηση, τότε όλες μαζί καθιστούν το πρόβλημα, τεράστιο.

«Εάν κλωτσήσεις ένα σκυλί, αυτό θα γυρίσει και θα σε δαγκώσει», απάντησε ο ιδιοκτήτης του ψιλικατζίδικου κ. Κώστας Καπράλος, ο οποίος θεώρησε απόλυτα δικαιολογημένη την αναστάτωση των ντόπιων Υδραίων και ως μορφή αντίστασης εναντίον ενός κράτους που έχει ωθήσει τον απλό κόσμο στο χείλος του γκρεμού εκφέροντας τη γνώμη του για το ελληνικό κράτος.

«Δεν έχουν καν ακόμη αρχίσει με τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου», είπε ο κ. Καπράλος. «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη».

http://www.e-fsw.gr/

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *