Ο ηγέτης στα φωτοβολταϊκά αποτυγχάνει στους κλιματικούς στόχους λόγω λιγνίτη

Οικονομολόγοι του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW Berlin) απηύθυναν έκκληση για παροπλισμό των βρώμικων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων άνθρακα…
το συντομότερο δυνατό υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος η Γερμανία να καταφέρει να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους του 2020.

Όπως μεταδίδει το EurActiv Germany, η μελέτη που διενήργησε το DIW Berlin για λογαριασμό του Ιδρύματος Heinrich-Böll και του European Climate Foundation υποστηρίζει ότι η διακοπή της λειτουργίας των παλαιών εργοστασίων άνθρακα θα μπορούσε να προκαλέσει μια μέση αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, η μετάβαση αυτή θα καταστήσει ξανά κερδοφόρα την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο χωρίς την ανάγκη επιδοτήσεων (όπως αυτές που καταβάλλονται στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς στη χώρα μας).

“Ο ενεργειακός τομέας προκειμένου να επιτύχει τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους κλιματικούς στόχους θα πρέπει να αντικαταστήσει τις ρυπογόνες, μη αποδοτικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα με αποδοτικότερες μονάδες φυσικού αερίου. Αυτό ωφελεί τόσο το κλίμα όσο και την ενεργειακή αγορά, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 100%” εξηγεί η Κλώντια Κέμφερτ, διευθύντρια του τμήματος Ενέργειας, Μεταφορών και Περιβάλλοντος στο DIW Berlin.

“Και όλα αυτά τις αναμενόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των ιδιωτών να είναι σχεδόν μηδενικές” προσθέτει.

—Η μελέτη

Σύμφωνα με το DIW Berlin θα μπορούσε να αποφευχθεί η εκπομπή 23 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα το επόμενο έτος. Οι υπολογισμοί βασίζονται στην υπόθεση ότι μονάδες λιθάνθρακα συνολικής ισχύος τριών Γιγαβάτ και μονάδες λιγνίτη 6 Γιγαβάτ απομακρύνονται από το δίκτυο.

Η Γερμανία στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το 2020 κατά 40% σε σύγκριση με το 1990.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος κάνουν λόγο για μείωση μόλις 33% ή 70 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

—Οι πολιτικές προεκτάσεις

Το γερμανικό λόμπυ του άνθρακα έχει βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων, Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Μάλιστα, το παρατηρητήριο Germanwatch και το γερμανικό WWF κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι εξαπατά τους πολίτες με ψευδή στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης των κλιματικών στόχων δίχως να πληγεί η βιομηχανία του άνθρακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel, ο υπουργός δήλωσε -ανεπίσημα- στους δημοσιογράφους ότι ο κλιματικός στόχος του 40% δεν μπορεί να υποστηριχθεί καθώς το τίμημα είναι πολύ υψηλό και η περιβαλλοντική προστασία θα κοστίσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας.

Επισήμως αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και υποσχέθηκε επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας μεταξύ των οποίων η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που ηγείται παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και κατέχει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην αιολική ενέργεια.

Κι ενώ στη Γερμανία σοβαρά ερευνητικά ινστιτούτα ασκούν πιέσεις για απομάκρυνση από τον άνθρακα, στην Ελλάδα σχεδιάζουμε την Πτολεμαΐδα V, μια νέα -υποτίθεται καθαρή- λιγνιτική μονάδα που θα κατασκευαστεί με γερμανικά κεφάλαια και εγγυήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι ΑΠΕ έχουν δαιμονοποιηθεί -δικαίως και αδίκως- ακόμα και από ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες και οργανώσεις, οι οποίες μεν κόπτονται για το περιβάλλον αλλά δεν καταθέτουν ούτε μια ρεαλιστική πρόταση για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο.

Πηγη:econews.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *