Θέλεις να μάθεις όλη την αλήθεια για την εξόρυξη χρυσού;

Οι Γάλλοι μεταλλωρύχοι της Σαλσίν τα λένε όλα!

Η κυρία που ζει δίπλα στο ορυχείο: “…Αυτόν τον θόρυβο (έκρηξη) τον ακούμε από τις 6 το πρωί έως τις 11 το βράδυ…”

Ο υπεύθυνος του ντοκυμαντέρ: “…Οι αριθμοί μιλάνε. Στην Σαλσίν έγιναν πολλές έρευνες. Η πιο πρόσφατη είναι μια επιδημιολογική μελέτη του Διεθνούς κέντρου ερευνών για τον καρκίνο που δείχνει δύο φορές περισσότερο καρκίνο του πνεύμονα στην εταιρεία σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.”…

Ένας πρώην μεταλλορύχος: “Δούλεψα πάνω από 25 χρόνια κάτω στο ορυχείο σε διάφορα μηχανήματα. Θα ήθελα να αναγνωρίσουν τον καρκίνο μου σαν επαγγελματική ασθένεια. Αλλά το απέριψαν”

Άλλος μεταλλορύχος: “Εγώ μπορώ να πω ότι βάζουν χρήματα για πρόληψη. Αλλά καταπολεμούν την αιτία; Εμείς λέμε ΟΧΙ!”

1990: “Η πτώση της τιμής του χρυσού προκάλεσε το προσωρινό κλείσιμο του ορυχείου και την ανεργία του μισού προσωπικού του ορυχείου”.

Το ντοκυμαντέρ “Οι μπλε αγελάδες” (1991) αφηγείται την επιδημία του καρκίνου του πνεύμονα που έπληξε τους εργαζόμενους των ορυχείων χρυσού της Σαλσίν στην Γαλλία.Δείχνει το δράμα των οικογενειών που πλήττονται από την “μακρά και επώδυνη ασθένεια”, τα προβλήματά τους αντιμετωπίζοντας τη γραφειοκρατία για να αναγνωρίσουν την επαγγελματική ασθένειά τους, την ανεπαρκή επιστημονική έρευνα για τον εντοπισμό των καρκινογόνων ουσιών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκλεγμένοι στην επιτροπή υγείας και ασφάλειας για την επιβολή μέτρων πρόληψης ενώ η ανεργία και οι απειλές για την απασχόληση, κυριαρχούν. Το ορυχείο, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, έκλεισε οριστικά το 2004 για λόγους Δημόσιας Υγείας.


Επειδή πολλοί εργαζόμενοι στην «Ελληνικός Χρυσός», αλλά και διάφοροι άλλοι κάτοικοι της περιοχής μας, είτε από «ιδιοτέλεια», είτε από άγνοια, είτε από ελαφριά καρδιά, νομίζουν ότι η υπόθεση με το μεταλλείο χρυσού και την επαπειλούμενη καταστροφή στην περιοχή και στις ζωές όλων μας –αλλά κυρίως των εργαζομένων- δεν είναι παρά καταστροφολογία «μερικών περίεργων οικολόγων», για να μην αναφέρουμε τους άλλους χαρακτηρισμούς που εκσφενδονίζουν δεξιά κι αριστερά για όσους αντιδρούν, τους προ(σ)καλούμε να δουν το video.

Είναι το 1ο από δύο ντοκιμαντέρ που έγιναν με 10 χρόνια διαφορά το ένα από το άλλο. Αναφέρεται σε μια –κατά τεκμήριο- πολύ πιο οργανωμένη και προοδευμένη τεχνολογικά χώρα, την Γαλλία. Ας το δουν και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Σε λίγο καιρό θα ακολουθήσει και η ανάρτηση του 2ου.

ierissos

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *