Η παχυσαρκία και η κακή διατροφή κληρονομούνται από το πατέρα στα παιδιά

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που έγινε πάνω σε ποντίκια, η παχυσαρκία – καθώς και παρεμφερής ασθένειες όπως ο διαβήτης – κληρονομούνται από τον πατέρα .

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι απόγονοι παχύσαρκων ποντικιών-πατέρων είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν παχυσαρκία, διαβήτη ή / και άλλα μεταβολικά νοσήματα σε σχέση με τους απογόνους μη-παχύσαρκων αρσενικών ποντικιών.

Η έρευνα διεξάχθηκε από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Robinson Ινστιτούτο, Κέντρο Ερευνών Αναπαραγωγικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας της Νότιας Αυστραλίας.

«Αν τα ευρήματα αυτά ισχύουν και στον άνθρωπο, τότε η διατροφή ενός πατέρα και η σύνθεση του σώματος του κατά τη στιγμή της σύλληψης παιδιού αποτελούν πιθανούς παράγοντες που επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την υγεία και το μέλλον του παιδιού του. Για αυτό οι μελλοντικοί πατέρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη φυσική κατάσταση κατά τη στιγμή της σύλληψής.” δήλωσε ο Τοντ Fullston, Ph.D., ένας από τους βασικούς συγγραφείς.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο Fullston και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δύο ομάδες αρσενικών ποντικών. Η πρώτη ακολούθησε μία διατροφή υψηλή σε λιπαρά – κάτι σαν “fast food” για τρωκτικά – και η άλλη μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Πολύ σύντομα, τα ποντίκια που έτρωγαν “fast food” εβάλαν κιλά, κυρίως σε λιπώδη ιστό.

Στη συνέχεια οι δύο ομάδες αρσενικών ζευγάρωσαν με θηλυκά ποντίκια (που ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή). Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η “fast-food γενεά” είχε αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη καθώς και άλλων προβλημάτων υγείας και εξηγούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η fast-food διατροφή προκάλεσε αλλαγές στο RNA του σπέρματος των ποντικών.

“Μέχρι τώρα ξέραμε ότι καλό είναι μια παχύσαρκη γυναίκα να αδυνατίσει πριν κάνει παιδιά. Τώρα βλέπουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τους παχύσαρκους άντρες που θέλουν να γίνουν μπαμπάδες”, δήλωσε ο Gerald Weissmann, MD, Editor-in-Chief του The FASEB Journal όπου δημοσιεύθηκε η έρευνα.

Πηγή: Adinatisma.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *