Σοκάρουν τα στοιχεία για τον σακχαρώδη διαβήτη

Πανδημική μορφή χωρίς διάκριση στο φύλο παίρνει ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ), ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών έως το 2025 ο αριθμός των ατόμων που θα νοσήσουν από ΣΔ θα φτάσει τα 380 εκατ., με κυριότερη αιτία την παχυσαρκία. Αυτά επισημάνθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του …
10ου Πανελλήνιου συνεδρίου της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος.

Όπως επεσήμανε η διευθύντρια του γενικού νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός» και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, παθολόγος, Γεωργία Υφαντή, η δυσλιπιδαιμία και το κάπνισμα παίζουν σημαντικό ρόλο στις χρόνιες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη που αφορούν σε όλα τα αγγεία του σώματος και στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι). Το 90% των διαβητικών έχει έναν τουλάχιστον παράγοντα εμφάνισης μακροαγγειακών επιπλοκών.

Στα αρχικά στάδια του διαβήτη, στις ασυμπτωματικές μορφές εντάσσεται η Περιφερειακή Αποφρακτική Αρτηριοπάθεια, ενώ αν η νόσος προκαλέσει μείωση της ροής του αίματος στα πόδια μπορεί να εμφανιστεί διαλείπουσα χωλότητα των κάτω άκρων, δηλαδή διαλείπον άλγος στα πόδια που επιδεινώνει ή δυσχεραίνει την κινητικότητα των ασθενών. Η πορεία του διαβητικού ποδιού, όπως σημείωσε η κ. Υφαντή, σχετίζεται με το τραύμα, τις λοιμώξεις, τα έλκη και τις εξελκώσεις όπου το 10% έως το 30% των διαβητικών με έλκος που έχει επιμολυνθεί θα υποστεί ακρωτηριασμό. Ανέφερε επίσης ότι οι διαβητικοί ασθενείς έχουν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο ακρωτηριασμού του κάτω άκρου σε σχέση με τους μη διαβητικούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε 20 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται παγκοσμίως ένας ακρωτηριασμός κάτω άκρου σε διαβητικό άτομο.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού και διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», Χρήστος Μανές, επισήμανε πως στην Ελλάδα το 5% του πληθυσμού των διαβητικών παρουσιάζει έλκη και το 15% έχει Περιφερειακή Αγγειακή Νόσο (ΠΑΝ).

Ο αγγειοχειρουργός, επιστημονικός συνεργάτης Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής, στο Γενικό Νοσοκομείο, «Παπαγεωργίου» Θεμιστοκλής Τουφεκτσής, αναφερόμενος στη διάγνωση της ΠΑΝ τόνισε πως μόνον το 10-20% των ασθενών εμφανίζει τυπικά συμπτώματα πόνου στα κάτω άκρα και πως πρέπει να γίνει ρουτίνα στην κλινική εξέταση, ιδιαίτερα σε ασθενείς από 50 ετών και άνω που έχουν παράγοντες κινδύνου, ο σφυροβραχιόνιος δείκτης (ΣΔΒ,) δηλαδή η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα κάτω άκρα που είναι εξέταση ανέξοδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *